11 vänsterprofiler om valet och kvalet

”SD har snott modellen för organisering och mobilisering av arbetarrörelsen”

Eric Rosén. Foto: Politism

Vad hände och vad gör vi nu?

Varför gick det som det gick i valet?
– Sverigedemokraterna går kraftigt framåt för att de bygger en egen rörelse, online och ute på gator och torg. Dessutom är de konsekventa och så tydliga i sin (vidriga) politik att ingen tvivlar på vart de är på väg. Vänsterpartiet och Centerpartiet stärks av samma skäl: De har varit uthålliga och uppfattats som trovärdiga just för att de inte byter åsikt så fort det kommer en ny opinionsmätning. Ideologi och organisering gör avtryck i svensk politik – efter decennier där detta allt mer avfärdats som daterat.

Vad vill vi aldrig se igen i en valrörelse?
– Socialdemokraternas vår, när de försökte vinna väljare genom att låta som att de vill ungefär samma sak som Sverigedemokraterna – med den enda skillnaden att folk litar på att SD verkligen vill det. Det var dumt, självdestruktivt och kontraproduktivt. S tappade kraftigt i opinionen, demobiliserade sina gräsrötter och mobiliserade i stället väljare som var sugna på SD.

Din största rädsla framöver?
– Det finns en klar risk att vi kommer att se ett samarbete mellan konfrontativ rasism och aggressiv högerpolitik under den kommande mandatperioden. Det är svårt att tänka sig något värre.

När ljusnar det och vad kommer vi få se då?
– Det ljusnar när den breda vänstern, V, S och alla andra, ännu tydligare inser att SD:s framgångar i stor utsträckning bygger på att SD snott modellen för organisering och mobilisering från arbetarrörelsen. De bygger en rörelse och slåss på alla fronter, i sakpolitik, kulturkamp, institutionsbygge, onlinedebatt och digital mobilisering, möten på gator och torg. Sånt som borde vara den breda vänsterns paradgrenar.

Vad är ditt råd till den som känner att den bara måste göra någonting? 
– Delta. I något. På något sätt. Där det passar dig och där du tror att det kan göra nytta.

  • #val2018
  • eftervalsanalys
  • eftervalsdebatt