Inrikes

SD-kopplad förening demonstrerade med NMR och AFS

Representanter för den SD-anknutna föreningen Gimle, som leds av Sverigedemokraternas riksdagsledamot Mattias Karlsson (t.v.), deltog i samma manifestation som Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand (t.h.). Karlsson har tidigare kallat Kasselstrand och AfS för "neofascister". Foto: Claudio Bresciani/Henrik Montgomery/TT.

En SD-anknuten kulturförening har hållit manifestation för Karl XII tillsammans med Alternativ för Sverige, rapporterar Expo. På plats fanns också nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

Inrikes

Kulturföreningen Gimle grundades av riksdagsledamoten Mattias Karlsson (SD). Den 30 november mötte distriktsordföranden för Gimle i Stockholm och Uppsala, Tage Perntz, och medlemmen Erland Ros omkring hundra andra personer vid Karl XII-statyn i centrala Stockholm. Ros höll tal med Pertnz vid sin ena sida och Gustav Kasselstrand, partiledare för högerextrema Alternativ för Sverige (AfS) vid sin andra.

Manifestationen var slutdestination för ett fackeltåg arrangerat av AfS, där företrädare för nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) deltog. Även den rasideologiska föreningen Det fria Sverige var på plats.

Mattias Karlsson är fortfarande Gimles distriktsordförande och har tidigare kallat AfS ”neofascistiska” och sagt att de sysslar med ”öppet judehat”. Enligt Expo avslutade AfS-ledaren Gustav Kasselstrand manifestationen med tal om ett pågående folkutbyte.

– Jag vill ha det klargjort att jag gärna skulle ha levt i dag under ett kungligt envälde, hellre än under en socialdemokratisk mångkultur.

Tage Perntz säger till Expo att han inte visste vilka som skulle komma på manifestationen och att samröret med de andra organisationerna inte var planerat.

– Vi visste att det skulle komma ett fackeltåg. Men jag visste inte vem som arrangerat. Det blev olyckligt, säger han och fortsätter:

– Det var först när han (Gustav Kasselstrand, reds. anm) pratade, då förstod jag ju vem det var. Han höll facklan på ena sidan för att lysa upp Erlands papper och jag stod på den andra och höll i mikrofonen.

Perntz är också kyrkopolitiker för SD i Stockholms stift. Efter manifestationen publicerade Gimle ett facebookinlägg där de bland annat tackade för diktuppläsningarna. Perntz säger till Expo att han senare blev kontaktad av Mattias Karlsson och ombedd att ta bort inlägget.

  • afs
  • Alternativ för Sverige
  • Gimle
  • Nordiska motståndsrörelsen
  • Sverigedemokraterna

Inrikes