Inrikes

SD tappar stöd inom LO: ”Har hamnat lite i skuggan”

LO-Borgen i Stockholm. Foto: Bertil Ericson/TT.

SD har i flera år ökat sitt stöd bland LO:s medlemmar. Förra året uppgav var tredje manlig medlem att han skulle rösta på partiet. Men nya siffror från Statistiska centralbyrån visar en kraftig minskning i år.

Inrikes

 Vad är det som har hänt, Therese Guovelin, vice ordförande på LO?

– Det återstår att se vad detta innebär på lång sikt, men det ger en signal om att Socialdemokraterna behöver tuffa till sig och lösa problem som våra medlemmar pekar på, reglera arbets­krafts­invandringen, kämpa långsiktigt för trygga jobb, klara pandemin och utifrån den dra lärdomar om hur Sverige behöver rustas i framtiden. Det finns uppenbara brister i sjukvård och äldreomsorg, det rör allt från villkor, skyddsutrustning, resurser, ansvarsförhållanden. Här kan Socialdemokraterna göra mycket mer och ta ut svängarna avsevärt. Sverigedemokraterna har hamnat lite i skuggan och får lite utrymme när mycket handlar om pandemin.

Vad kan det här betyda för LO generellt?

– Våra medlemmar pekar tydligt på en rad saker de vill se förbättringar kring i Sverige,  arbets­krafts­invandring, sjukvård, äldreomsorg, trygga jobb och villkor på jobbet. Det är en möjlighet för oss.

Vad kan det här betyda för LO i las-frågan?

– Las-frågan handlar om vår långsiktiga kamp för trygga jobb och en bättre arbetsmarknad för våra medlemmar. Den påverkas inte av utslag i enskilda mätningar.

    Inrikes