Krönika

USA

Serge Halimi: Imperialistisk konsensus i de oförenta staterna

En man sätter ut amerikanska flaggor för stupade soldater på Memorial day i parken Boston Common den 26 maj. Foto: Steven Senne/AP/TT.

Den politiska polariseringen håller på att slita USA itu. Men ifråga om försvaret av imperiet råder ett blocköverskridande konsensus.

Krönika

De båda stora amerikanska partierna hävdar att demokratin kommer att gå under om de inte vinner mellanårsvalet den 8 november. Deras motståndare står nämligen inte bara för orealistiska eller förkastliga åsikter – de är en fiende, en omoralisk och subversiv samhällsfrämmande kropp. Tidigare var detta paranoida tänkesätt reserverat för ursprungsbefolkningen, svarta och kommunister. I dag riktar det sig mot miljontals ”förtappade” (deplorables), ”semi-fascister” eller ”totalitära”. Republikaner enligt demokraterna, demokraterna enligt republikanerna. Den politiska debatten svämmar över av referenser till 1930-talet, kampen mellan sunniter och shiiter eller självständighetskriget.

Varje morgon får många amerikaner tiotals oönskade mejl i glada färger och stora bokstäver. Hos demokraterna lät det så här den 18 september: ”Vi behöver 20 000 underskrifter före klockan 11.59. Skriv under för att Donald Trump ska arresteras. Vi är VÄLDIGT NÄRA att ställa Trump inför RÄTTA. Men vi behöver ett ENORMT offentligt stöd för att lyckas.” Dagen efter kom ett svar från vederbörande: ”Sprid inte detta mejl till någon annan. De radikala teknikjättarna försöker TYSTA OSS. Deras korrupta partners i etablissemangsmedia envisas med att censurera republikanerna. För att rädda vårt land från vänsterns radikala socialistiska program måste vi välja Amerika först-republikaner till senaten [det vill säga kandidater stödda av Trump].”

I augusti sammankallade president Joe Biden liberala forskare och författare. Däribland historikern Michael Beschloss vars retorik har inspirerat några av Bidens tal. Sedan stormningen av Kapitolium har han ständigt hävdat att ”vi står alla inför den existentiella risken att vår demokrati och de andra demokratierna i världen störtas.” Analysen kommer att användas som tema i demokraternas valkampanj 2024, vilket gör det möjligt för dem att sammankoppla kampen mot Trump med den mot Ryssland och Kina.

Eftersom delstaterna intar olika ståndpunkter i fråga om abort, utbildning, rättsväsendet och mottagandet av migranter, beroende på om de är republikanskt eller demokratiskt kontrollerade, plågas båda läger av en fråga: finns det någon poäng i att hålla ihop Amerikas oförenade stater? De republikanska guvernörerna i Texas och Florida tvekar inte att skicka papperslösa migranter till mer välkomnande stater som New York eller Massachusetts. Och respekterade publikationer talar nu öppet om en eventuell delning av landet: ”Amerika är redan i princip en binationell stat, med två lika stora och politiskt starka nationella gemenskaper som står mot varandra.”

Det finns dock ett område där detta hatiska fiendskap inte existerar: försvaret av imperiet. Den amerikanska politiska klassen är rörande överens om behovet av att konfrontera Ryssland, dämma upp Kinas expansion, stödja Israel och tämja EU. Beviset är att ingen talar om det.

Serge Halimi är chefredaktör för Le Monde diplomatique.

Översättning: Jonas Elvander