Kultur

Sex, politik och barnförbjudet – fem filmer du inte får missa på SVT i sommar

Marie-Louise Ekmans vilda och färgstarka barndomsskildring om flicka som drömmer om sitt födelsedagskalas, men som väcks av sina föräldrars grälande, är en av filmerna SVT bjuder på i sommar.

Under sommaren satsar SVT på film av och om kvinnor. Förutom en 14 timmar lång dokumentärserie om kvinnornas filmhistoria visar man även fler än 50 långfilmer. Flamman väljer ut fem som du inte bör missa.

Kultur

1.
Rätten att älska – En film om ungdomens möte med kärleken (1956)
Regi: Mimi Pollak
Medverkande: Stig Järrel, Märta Dorff, Max von Sydow m. fl.
Tillgänglig på Svt Play till och med 15 juli
Mimi Pollaks Rätten att älska var en av blott två filmer regisserad av kvinnor under 1950-talet i Sverige och menad som ett diskussionsinlägg i ”en fråga som djupt och allvarligt angår vår ungdom”.
Stig Järrel spelar den progressive docent Borg, vars föredrag om vikten av en öppen samhällsdebatt och sociala reformer inom sex och samlevnad, rör upp konflikter både i det kyska svenska 1950-talssamhället och inom hans egen familj.
”Nu går skam på torra land!” utbrister två paranta damer under ett av docentens radioframträdanden och Max von Sydow, i rollen som moralisk väktare (och som för en gångs skull tillåts prata sitt skånska modersmål) leder ett uppror mot samtidssnuskets fördärvande av ungdomen. Ibland hajar även 2020-talsmänniskan till över hur avslappnad docenten är. Att flickor tycker om att kela med pappa eller sina farbröder är ”fullständigt naturligt” och så kallade ”fula gubbar” lider bara av ”exhibitionism”, förklarar Borg för oroade föräldrar.
Von Sydow blir dock till slut ägd med fakta och logik och det råder inga tvivel om att det är docent Borg med sin nyktra sexliberalism som är filmens stora protagonist, även om Pollak är noga med att påpeka att filmen ”avser icke att ta ställning” i frågor som preventivmedel och abort.
Rätten att älska är en moraliskt pekpinnig, men sympatisk film med bra skådespelare där både Gösta Prüzelius (Reidar i Rederiet), Torsten Lilliecrona (Farbror Melker) och Meg Westergren figurerar i biroller.


2.

Pauline Kael – Hollywoods vassaste penna (2018)
Av: Rob Garver
Tillgänglig på Svt Play till och med 10 oktober
Filmkritikern Pauline Kael gillade inte filmer som strök publiken medhårs och det utsatte hon inte heller sina läsare heller för. ”Fotografen får varje interiör att likna en kall latrin” och Jack Nicholsons minspel påminner om ”en reklamfilm för cunnilingus” var omdömen som kostade henne ett och annat jobb och dödshot.
”Utan kritiker har vi bara annonsörer”, menade Kael som var mer intresserad över hur filmer används och vilka behov de fyller snarare än att försöka resonera sig fram till vilken film som är bäst. Vidare menade Kael att filmer skulle bedömas som kollektiva processer och inte enbart tillskrivas regissören och 1971 väckte hon skandal med långessän Raisin Kane som angrep genikulten kring Orson Welles. Denna dokumentär från 2018 är inte den mest spektakulära, men intressant då Kaels varningar för en standardisering av kulturen och filmberättande genom enkla manipulationer av publikens känslor borde ljuda högre än någonsin när jättekonglomeraten monopoliserats filmkonsten och varje ny storfilm säljs in genom genomskinliga ”ställningstaganden” för/emot feminism/rasism och infantila kulturdebatter.

3
Barnförbjudet (1979)
Regi: Marie-Louise Ekman.
Medverkande: Bibi Andersson, Rolf Skoglund, Ann Smith, Annalisa Ericson, Michael Segerström, Grynet Molvig, Kal P Dal, Sune Mangs, Fred Åkerström, Malin Ek
Tillgänglig på Svt Play till och med 23 juli
Marie-Louise Ekmans film skildrar det så kallade livspuzzlet genom ett barns ögon där de vuxna känns igen på sina konstiga kläder, sin dubbelmoral och på att de stör en när man drömmer om något viktigt. Den som har glömt hur bisarr, obegriplig och direkt äcklig vuxenvärlden kan te sig för ett barn blir mer än påmind genom scener där Grynet Molvig grenslar en toalett och citerar Pär Lägerkvist iförd rosa negligé och Sune Mangs åker buss med ett avsågat grishuvud i en påse och två varmkorvar i nävarna. Dessutom förekommer Fred Åkerström utklädd till sjungande päron.
Carl Johan de Geer har gjort den sprakande scenografin med scener som växlar mellan svart-gröna schackrutor och chockrosa och sammanlagt kan man lugnt säga att Barnförbjudet är en film som skrämmer slag på varje DN-ledarskribent av de slag som fortfarande tror att Ville, Valle och Viktor styrde Sverige på 70-talet.

4
Rosa Luxemburg (1986)
Regi: Margarethe von Trotta.
Medverkande: Barbara Sukowa, Daniel Olbrychski, Otto Sander, Doris Schade, Hannes Jaenicke m.fl.
Tillgänglig på Svt Play till och med 25 juli
Denna västtyska film följer den polska kommunistledarens liv från sekelskiftets obegränsade optimism till de dubbla socialdemokratiska sveken när man röstade för att gå in i första världskriget – vilket fick Luxemburg att lämna partiet och grunda Spartakistförbundet – och sedermera lät sina frikårer avrätta både henne och partikamraten Karl Liebknecht. Rollen som Rosa Luxemburg gav Barbara Sukow priser både i hemlandet och internationellt och filmen är välspelad, om än väl fokuserad på Luxemburgs kärleksbryderier.


5

Winter’s bone (2010)
Regi: Debra Granik
Medverkande: Jennifer Lawrence, John Hawkes, Garret Dillahunt
Tillgänglig på Svt Play till och med 12 juli
Jennifer Lawrence (Hungerspelen) gjorde sin genombrottsroll i denna brutala berättelse om den bortglömda vita underklass i USA som inte existerade i offentligheten innan de började rösta på Trump. Det är också en film som – trots att det både kokas meth och spelas banjo – inte går bort sig i klichéer.
Erik Haking

  • film
  • jennifer lawrence
  • Marie-Louise Ekman
  • max voon sydow
  • Rosa Luxemburg
  • SVT
  • tips

Kultur