Inrikes

Sista chansen att höras innan valet – aktivister valspurtar

– Vi tycker att C och L kan sluta ljuga för sina väljare och börja tala ur skägget, säger gräsrotsorganisatören Erik Melin till Flamman.

Aktivister jobbade under fredagen och lördagen ända in i kaklet. Under valrörelsens sista dagar agerade en rad utomparlamentariska grupper för att förändra samhället.

Inrikes

Den ”skolstrejk” för klimatet som inleddes av femtonåriga Greta Thunberg gjorde under fredagen sin sista dag utanför riksdagen.

Strejken har fått stor uppmärksamhet i sociala medier, och har också plockats upp av internationella medier inför valet.

Aktionen som inleddes för flera veckor sedan har växt, och fått stöd av såväl riksdagsledamöter som lärare.

Samtidigt höll 84-årige Olle sin egen strejk, mot att regeringen inte ratificerat det kärnvapenavtal man själva skrivit under. Med en stol och en skylt protesterade han utanför riksdagen.

– Jag sitter där med min pinnstol och den här stora skylten, och så har jag en kaffeflaska med mig. Jag sitter där om jag lever och har hälsan, säger han till Flamman.

– Alla har varit positiva, utom en gubbe som tyckte att jag skulle åka till Pyonyang istället.

Samtidigt manifesterade också högerextrema Alternativ för Sverige vid Kungsträdgården, bara några hundra meter från riksdagen. Trots löfte om ”tusentals” sympatisörer bedöms de inte samlat fler än ett par hundra personer.

Även nätverket Skiftet genomförde en valspurtaktion på fredagen. Under Liberalernas och Centerpariets affischer satte de upp egna med texten ”Fina ord på affischen här ovanför. Men kan Annie och Jan lova att de inte kommer att curla fram SD till regeringsmakten efter valet?”

– Det är en demokratifråga för oss främst. Vi tycker det är viktigt att folk vet vad de får när de lägger en röst på ett parti. Speciellt inför det stundande kaoset, säger Erik Melin, gräsrotsorganisatör på Skiftet, till Flamman.

Är det en större fråga än att vinna vinster alltså?

– Ja, absolut. Vi tycker att C och L kan sluta ljuga för sina väljare och börja tala ur skägget.

    Inrikes