Inrikes

Sjöstedt efter kritiken: ”Otrolig fixering vid partiledaren”

Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets partiledare. Foto: Tor Gasslander

Riksdagsledamoten Rossana Dinamarca ställer inte upp till omval för Vänsterpartiet, och kritiserar samtidigt partiledningen, som hon menar har osynliggjort henne. Nu menar partiledaren Jonas Sjöstedt att han tvärt om vill se fler vänsterpartister ta plats vid sidan av honom – men att medielogiken gör det svårt.

Inrikes

Rossana Dinamarca (V) riksdagsledamot, feministisk talesperson och en av Vänsterpartiets kändaste profiler lämnar riksdagen efter valet. Det beskedet gav hon via Facebook på söndagen.

”Nu har jag definitivt bestämt mig. Jag vill göra andra saker nu.”

– Det är klart att hon kommer att lämna ett stort tomrum efter sig. Hon har ju varit en av våra lysande stjärnor, och hon har ju betytt väldigt mycket, både för vår feministiska profil och för vår antirasistiska profil, säger Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets partiledare, till Flamman.

Det är inför partiets kongress i helgen som Dinamarca ger beskedet att hon inte ställer upp till omval för riksdagsplatsen.

”Exakt vad jag vill och kommer göra vet jag inte idag, men jag hoppas att jag fortfarande ska kunna göra skillnad. Jag kommer dock – om någon tvekade – alltid fortsätta kämpa för en rättvis och feministisk värld. ”

Så skriver hon på Facebook. Men i flera intervjuer efter avhoppet framträder en delvis annan bild. Till Svenska Dagbladet säger Rossana Dinmaraca på söndagen att hon känt sig motarbetad inom partiet, inte minst i sin roll som feministisk talesperson.

– Det handlar om år av systematiskt osynliggörande från partiledningens håll och undanhållande av information, säger hon till tidningen.

Jonas Sjöstedt håller med om att andra namn än hans eget ofta har fått svårt att synas.

– Jag tycker att det finns ett dilemma i den moderna politiken, där det är en otrolig fixering vid partiledaren. Det är ofta då man syns mest som parti, och det är ofta det medierna vill ha: att man ska synas via partiledaren. Och det är svårt för oss som inte är ett av de största partierna att bryta mot det.

Under innevarande mandatperiod har flera riksdagsledamöter yttrat kritik mot partiledningen. Den första november lämnade riksdagsledamoten Wiwi-Anne Johansson sin plats med hänvisning till ”den toppstyrning som utvecklats över tid”.

– Egentligen skulle jag vilja ha ett vänsterparti där det var många som syntes, många som var igenkända. Men det är en svår uppgift att komma dit, säger Jonas Sjöstedt till Flamman.

Är det sista gången någon lämnar partiet och lyfter den här typen av kritik mot partiledningen?
– Vänsterpartiet är ett väldigt antiauktoritärt parti, vi har inte det här att man ska rätta in sig i ledet. Det är därför vi har så livaktiga partikongresser. Det är därför ibland som partistyrelsen förlorar på kongresser – det finns partier där man aldrig gör det. Jag tycker att det är bra. Har man kritik så ska man föra fram den. Sen är det alltid bäst om det sker på ett sätt som gör att man kan ha en bra diskussion.

Hade det varit bättre om det inte var på Facebook?
– Nej, mycket av debatten sker på Facebook i dag, på gott och ont. Ibland skrivs saker väldigt fort, och det kan bli hårt ibland på sociala medier vilket jag tycker kan vara ett bekymmer. Men att folk säger vad de tycker det tycker jag i grunden är bra. Och Vänsterpartiet ska inte vara ett tyst parti. Jag tycker att en av våra utmaningar är hur vi ska hitta former för mer politisk ideologisk debatt, som ser bortom dagspolitiken i Vänsterpartiet.

Är det inte tråkigt då att man fastnar i den här typen frågor som handlar om enskilda ledamöters relation till partiledningen?
– Ja, det kan jag tycka. Att det ibland skymmer den politiska diskussionen, om hur man ska utveckla politiken och komma vidare, men det som blir mest medialt är ju ofta sånt. Men jag tycker att vår stora utmaning ligger i att ha en politisk diskussion eller ideologisk diskussion om vart vänstern ska någonstans.

Rosanna Dinamarca säger till Flamman att den kritik hon lyft mot partiledningen inte har någonting med hennes avgång att göra. Beslutet har funnits i tankarna länge, men aktualiserades av den förestående partikongressen, där hon återigen kunde komma att nomineras till ansvarstyngda positioner inom partiet.

– Jag ville inte tacka ja till ett uppdrag om jag om några veckor, eller månader, eller ännu längre, skulle känna att nej, det här vill jag inte, säger hon till Flamman.

Hon menar också att det inte finns någon konflikt mellan henne och partiledningen, och att hennes arbete fortsätter som vanligt fram till valet.

– Jag har alltid varit väldigt tydlig med vad jag tycker. Det behöver ju inte betyda att jag har någon schism med partiledningen, säger Rosanna Dinamarca.

– Jag vet också att jag är varit en person som har synts väldigt mycket. Det jag menar är att partiet mer aktivt måste lyfta fram fler personer, för att visa på bredden av vårt parti. Och det har jag ändå förstått att det är en kritik man vill lyssna på och håller med om.

Hur stor del har det spelat i ditt beslut?

– ingen, skulle jag säga.

Läs en längre intervju med Jonas Sjöstedt inför lördagens Vänsterpartikongress i Flamman nummer 6, som kommer den 8/2.

  • #vkongress
  • Jonas Sjöstedt
  • politik
  • riksdag
  • Rossana Dinamarca
  • vänsterpartiet
  • Wiwi-anne johansson

Inrikes