Opinion

Jonas Sjöstedt: ”Nu bygger vi rörelse mot högerförslagen”

”Jag är helt trygg med att Vänsterpartiet landade i rätt beslut om hur vi skulle hantera regeringsfrågan. Det var en situation där inget av de realistiska alternativen var vidare tilltalande”, skriver V-ledaren Jonas Sjöstedt. Foto: Erik Mårtensson/TT

Sverige har ett nytt politiskt landskap. Vänsterpartiet är i opposition mot en koalition av S, MP, C och L. Vi är inte någon del av deras överenskommelse – vi är vänsteralternativet, skriver Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt.

Opinion

När vi kan göra upp med den nya regeringen om förslag som går åt rätt håll så kommer vi att kunna göra det. Det kan handla om sådant som familjeåterförening, LSS och klimatreformer. Men i klassfrågorna drar deras överenskommelse på punkt efter punkt åt höger och de förslagen kommer vi att arbeta emot.

Två av de mest systemförändrande förslagen gäller marknadshyrorna och anställningstryggheten. Om regeringen lägger fram skarpa förslag om det så kommer vi att agera för att fälla Löfven. Vårt mål är inte att fälla honom, utan att han över huvud taget aldrig ska lägga förslagen på riksdagens bord. Här behövs både den press som vårt misstroendelöfte innebär och trycket från en bred folklig rörelse.

Man ska inte ha några illusioner om den nya regeringen. Den är, för att uttrycka det milt, inte någon vänsterregering. Men en skillnad mot om vi hade fått en Kristersson-regering, är att Löfven-regeringen kommer att vara känslig för kritik från vänster. Det innebär att det kommer att finnas utrymme för påverkan, men det kräver att vi är många och att vi tillsammans bygger upp ett ordentligt tryck.

Jag har redan haft möten med representanter för fackföreningsrörelsen och hyresgäströrelsen för att diskutera hur vi ska arbeta framåt. De inser vad som står på spel och hur viktigt det är att det finns en opposition från vänster. Vänsterpartiet har nu en unik möjlighet att bygga allianser med breda folkrörelser. Det kommer att behövas i det nya läget.

Nu ska vi organisera våra sympatisörer och mobilisera en motkraft. Vi ska finnas där människor är och den som vill arbeta mot högerförslagen ska se Vänsterpartiet som det naturliga alternativet. Vi ska värva fler medlemmar och – det här är viktigt – ta hand om de rekordmånga nya medlemmar som kom till oss under valåret. Och inte bara då. Sedan vi gick ut med vårt besked i regeringsfrågan har ytterligare en ström av nya medlemmar anslutit sig till vårt parti.

Vi ska nu inte bara organisera oss mot högerpolitiken, vi ska också formulera våra alternativ och flytta debatten. Vilka är förslagen som Sverige behöver för ökad, inte minskad, ekonomisk jämlikhet? När de pratar marknadshyror ska vi svara med vänsterhyror. När de vill försämra arbetsrätten ska vi svara med förslagen som stärker löntagarna. Vi ska utveckla vår politik och hitta de mest strategiska konfliktlinjerna. När vi bygger rörelse mot deras politik ska vi samtidigt bygga rörelse för vårt eget alternativ inför nästa val.

De lokala kampanjerna kommer att vara viktiga. Till exempel kan vi göra frågan om vinster i välfärden glödhet i många kommuner och landsting. Det ger oss bra möjligheter att mobilisera, tydliggöra skillnader och vinna.

Vi ska nu inte bara organisera oss mot högerpolitiken, vi ska också formulera våra alternativ och flytta debatten. Vilka är förslagen som Sverige behöver för ökad, inte minskad, ekonomisk jämlikhet?

Jag är helt trygg med att Vänsterpartiet landade i rätt beslut om hur vi skulle hantera regeringsfrågan. Det var en situation där inget av de realistiska alternativen var vidare tilltalande. I grunden beror detta på att det bland de svenska väljarna i dag finns en markant högerlutning samtidigt som högerns tröskel mot SD är under upplösning. Men jag har stor respekt för att det finns de som tycker att vi borde ha gjort annorlunda. Det vore konstigt om alla tyckte lika. Men oavsett vad man anser i den frågan, så kommer vi nu alla att behövas i arbetet mot högerpolitiken. Framför oss har vi mycket jobb och betydelsefulla år.

Vinterns protester mot katastrofbudgeten är inspirerande. På gator och torg runt om i landet samlades vi. Själv var jag på Medborgarplatsen i Stockholm. Dit kom vi från så många olika håll. Unga och gamla, feminister och klimataktivister. Fackföreningsfolk och jämlikhetsivrare. Jag tror det är en föraning om hur vårt arbete framöver kan se ut.

Nu börjar en ny politisk tid. Det är en tid då alla vi som tillsammans är Vänsterpartiet kommer att vara viktigare än på länge. Och du behövs.

  • Jonas Sjöstedt
  • Löfven-regering
  • vänsterpartiet

Opinion