Ledare

Skamligt att öva med Turkiets militär

Just nu övar svensk militär tillsammans med bland annat turkiska soldater i Östersjön. Bilden föreställer brittiska soldater och ett spanskt krigfartyg under övningen vid Ravlunda skjutfält strax intill Hanöbukten i Skåne under Baltops 2019. Foto: Johan Nilsson/TT.

Att bryta allt militärt samarbete med Trump och Erdogan borde vara självklart.

Ledare

Just nu deltar svensk militär i övningen Baltops 2020 i Östersjön, tillsammans med styrkor från 17 Nato-­länder och Finland. Att Sveriges militära samarbete med Nato fortsätter att fördjupas, utan ordentlig debatt, är i sig problematiskt. Att det sker samtidigt som USA leds av den auktoritäre gaphalsen Donald Trump är än värre.

De stärkta banden till Nato påstås ofta handla om att ”försvara demokratin.” Det är ett smått komiskt argument med tanke på att ett av alliansens viktigaste medlemsländer är Turkiet, som under Recep Tayyip Erdogan blivit ett alltmer auktoritärt land. Inhemska oppositionella förföljs och landets militär har anfallit den kurdiska regionen i norra Syrien för att krossa det spirande självstyret.

Inför dessa övergrepp har västvärlden oftast stått tyst. Såväl pengar som vapen har fortsatt flöda till landet från USA och EU. Turkiet är inte bara en viktig Nato-­medlem utan också EU:s femte största handelspartner och agerar gränspolis åt Fort Europa. Och geo­politiska intressen trumfar som bekant allt vad demokrati och internationell rätt heter.

När Inspektionen för strategiska produkter i oktober stoppade den svenska exporten av krigs­materiel till Turkiet med hänvisning till offensiven i norra Syrien – efter krav från bland annat Vänsterpartiet – såg det ut som ett välkommet undantag.

Men med tanke på den markeringen är det extra märkligt att svensk militär just nu samövar med turkiska styrkor i Östersjön. Hur trovärdig är Sveriges utrikespolitik när vi ena dagen stoppar vapen­export med hänvisning till ett lands anfallskrig, för att nästa dag öva tillsammans med dess militär?

Det enda rätta vore naturligtvis att stoppa Sveriges deltagande i alla övningar där turkiska styrkor ingår. Och ännu bättre – avbryta smyganslutningen till Nato en gång för alla. Om inte nu, när USA leds av en man som hotar att kalla in militären för att ”dominera” demonstranter, så när?

  • försvaret
  • NATO
  • syrien
  • Turkiet
  • vapenexport

Ledare