Inrikes

Skandalerna som skakat M

Erik Bengtzboe (överst) och Sven Otto Littorin, som båda stått i fokus för skandaler. Huset i Ersta, där Ulf Kristersson fick en lägenhet som var avsedd för utsatta kvinnor. Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT, Janerik Henriksson/TT, Caroline Tibell/SvD/TT.

Hanif Bali är inte den förste moderaten som blivit föremål för misstankar, polisanmälningar eller time-out. Flamman listar fem skandaler som fått Sveriges största oppositionsparti att skaka.

Inrikes

Bostadsfiffel bland M-toppar
2019 avslöjade Aftonbladet att moderate riksdagsledamoten Erik Bengtzboe plockat ut nästan 160 000 kronor i ersättningar genom att uppge att hans permanenta boende var hos sin mamma i Nyköping, och bostadsrätten där familjen var skriven endast var övernattningslägenhet. Bengtzboe lämnade sin riksdagsplats efter avslöjandet. Kort därefter avslöjade TV4 att även Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson, hade fifflat med folkbokföringen. Hon var skriven i ett fritidshus och familjen i en bostadsrätt i Stockholm, vilket gav Svantesson 50 000 kronor extra om året för dubbla boenden.

Sven Otto Littorin och uppgifterna om sexköp
Det var valåret 2010 och Almedalsvecka på Gotland när arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin höll presskonferens och meddelade sin avgång av privata skäl. Dagen innan hade Aftonbladet konfronterat Littorin med anklagelser om att han skulle ha köpt sex, vilket han nekade till och avböjde att kommentera. Dagarna efter presskonferensen publicerade Aftonbladet uppgifter från en 30-årig kvinna som berättade att hon sålt sex till Littorin. Littorin har fortsatt att förneka sexköpet.

Lägenhets­skandalerna
2006 handplockades Ulf Kristersson som nytt socialborgarråd i Stockholm. Han flyttade då från Strängnäs, och med hjälp av Erstadirektören och kristdemokraten Thorbjörn Larsson fick han ett exklusivt lägenhetskontrakt i Ersta i centrala Stockholm. Lägenheten var en av 250 som tillhör Ersta Diakonisällskap och som är öronmärkta för hotade kvinnor som behöver en tillfällig bostad. Avslöjandet blev en skandal och Kristersson polisanmäldes för mutbrott, eftersom att han i sin roll som politiker också hade affärsförbindelser med Ersta Diakonisällskap. Han friades senare, men 2010 briserade en ny bomb. Då sålde Kristersson ut över tusen lägenheter ur allmännyttan, för 6 600 kronor per kvadratmeter, till Einar Mattsson AB vars vd Stefan Ränk var vän till Kristersson. Ränk hade dessutom ordnat en hyreslägenhet till Kristersson och hans fru.

Kommunalråd döms för våldtäkt
Kåre Friberg, kommunstyrelsens ordförande i Motala, åtalades för tre fall av våldtäkt och grov kvinnofridskränkning. Misstankarna riktades mot honom efter att kvinnan blivit tvungen att uppsöka sjukhusvård. I januari förra året dömdes Friberg till två och ett halvt års fängelse för grov kvinnofridskränkning och en våldtäkt.

Kallade Annika Strandhäll för hora
I november 2016 spelade moderata tjänstemannen Delmon Haffo in direktsänd webb-tv på Youtube om ett Twitterbråk med socialförsäkringsminister Annika Strandhäll där hon ifrågasatt huruvida män ska ha rösträtt i USA efter att Trump valts till president. ”Dra åt helvete, din hora!” sade Haffo i direktsändning. Han blev avskedad och lämnade samtliga politiska uppdrag för partiet.

  • inrikespolitik

Inrikes