Ledare

Skurkbolagen äter din pension

Sånna som ägarna till Allra, som precis köpt en villa på Lidingö för 50 miljoner kronor, ska skatta mer än våra pensionärer och vanliga arbetare och tjänstemän, menar Zina Al-Dewany. FOTO: Lars Pehrson/SvD/TT.

Regeringen föreslår lägre skatt för pensionärer, men gör mycket lite åt det skurkaktiga premiepensionssystemet.

Ledare

Vad ska vi egentligen tycka om ett par hundralappar mer i månaden till våra pensionärer? Regeringen har föreslagit en sänkt skatt för pensionärer som innebär lite mer pengar i plånboken för våra äldre. Från höger till vänster har det knorrats över att det är långt ifrån tillräckligt för att göra skillnad. Men innan vi bestämmer oss för att regeringen är dum så kan vi titta lite på hur våra pensionärer har det.
I dag lever över 230 000 svenska pensionärer under EU:s fattigdomsgräns. Det är sjukt, för det handlar om människor som kan ha arbetat heltid i 45 år och ändå inte fått ut en värdig pension. Samtidigt har Alliansens alla jobbskatteavdrag lett till att både pensionärer och sjuka betalar mer i skatt än de som jobbar.

Med tanke på den fattigdom våra pensionärer lever i, och som väntar många av oss, är ett par hundralappar extra inte så fel. Regeringen vill visa att de ser pensionärer som en väljargrupp att bry sig om och att dagens pensioner är orättvisa. Det är bra symbolpolitik. Ännu bättre politik är dock att se över vårt riktigt skeva pensionssystem.
Det är i huvudsak tre problem som går att identifiera i dag. De orimliga jobbskatteavdragen, garantipensionerna och premiepensionerna. Fortfarande betalar över hälften av våra pensionärer mer skatt än löntagare. Vi har ett system där framförallt kvinnor blir fattigpensionärer, något som väntar över hälften av de kvinnor som går i pension i dag. Vi har garantipensioner, det vill säga för dem som inte har arbetat ihop en summa så det räcker att leva. Den ligger på 7 000 kronor, men du får bara kvittera ut om du bott i Sverige i minst 40 år. Så det krävs mer än skatteutjämning för att våra pensionärer ska få ett värdigt liv.

Samtidigt har vi något som kallas premiepensioner. Det är bolag som lurar pensionssparare helt lagligt. Senaste exemplet är pensionsbolaget Allra som förvaltar 19 miljarder pensionskronor. De har misskött sig ordentligt med de pengarna. Falcon Funds är ett annat exempel. De har lurat 22 000 pensionssparare på 1,5 miljarder kronor. Bolag som lovar pensionärer mer pengar, bara de gör rätt val. Och valmöjligheter finns det gott om, våra pensionärer har över 800 fonder att välja mellan. Men det gäller att välja rätt så du inte blir blåst. Och även om du väljer något bolag som blåser dig lite mindre, så är det ändå någon som gör pengar på din framtida pension.

Det gäller att välja rätt så du inte blir blåst

Premiepensionssystemet måste avskaffas. Det är upplagt för att riskkapitalbolag ska sluka våra pensionspengar och stoppa undan dem i skatteparadis. Samtidigt har vi ett pensionssystem som är så underfinansierat att våra äldre lämnas med en bristfällig äldreomsorg och en påtaglig fattigdom. Det krävs en ordentlig gammaldags fördelningspolitik. Ni vet, så att sådana som ägarna till Allra, som precis köpt en villa på Lidingö för 50 miljoner kronor, skattar mer än våra pensionärer och vanliga arbetare och tjänstemän. Människor som 2018, lagom till riksdagsvalet, knappast kommer tycka att ett par hundra mer i plånboken kommer avgöra vilket parti de lägger sin röst på.

  • fattigpensionärer
  • pension
  • pensioner
  • ppm
  • riskkapitalbolag

Ledare