Inrikes

”Slampdemo” mot sexism

Toronto tidigare i år, där Slut walk startade.

De har fått nog av att kvinnor inte får klä sig som de vill och att våldtäktsoffer skuldbeläggs för sin klädsel eller sitt beteende. På lördag arrangeras Slut walk i Stockholm.
 – Många säger ”äntligen”, säger Malin Träff.

Inrikes

– Vi vill lyfta frågan om skuld- och skambeläggande, säger Malin Träff, en av arrangörerna till Slut walk Stockholm som äger rum på nu på lördag.
Slut walk startade i Toronto i Kanada efter att en polisman i april i år uppmanat kvinnor ”att inte klä sig som slampor” om de vill undvika att bli utsatta för sexuella övergrepp.
Uttalandet väckte enorm ilska och utmynnade i en stor demonstration som arrangörerna kallade för ”the Slut walk” (slut kan översättas till slampa på svenska).
Slut walk Toronto skriver på sin blogg att manifestationen kom till efter det uttalandet, men var egentligen en reaktion på en lång upprepning av kränkande attityder. Framför allt det skam- och skuldbeläggande av offer för sexuella övergrepp som finns i samhället. Polisen i Toronto tvingades ta avstånd från polismannens uttalande och initiativet spred sig över världen.

Konkret aktion

– Vi tilltalades av rörelsen och demonstrationen för att den var så konkret och en direkt reaktion på ett uttalande, säger Malin Träff.
Arrangörernas budskap är att det inte finns något som kan förklara eller rättfärdiga ett sexuellt övergrepp. Samhället borde snarare lägga fokus på att uppmana att inte våldta än att uppmana till att försöka undgå att bli våldtagen. Hittills har de nästan bara fått positiva reaktioner.
– Många säger ”äntligen” och det är också ett väldigt brett stöd, både från vana aktivister, men också från andra.
I Toronto valde en del att ta till sig temat för demonstrationen i sin klädsel. Men både de kanadensiska och de svenska arrangörerna har gått ut med att människor ska komma som de är.
– Det handlar inte om att klä upp sig eller klä ut sig utan poängen är att komma som man är, säger Malin Träff.
Hon hoppas att det här är början på något som kommer att fortsätta.
– Det är jätteviktigt att sätta ner foten i de här frågorna och att man inser att det här är något som berör alla, oavsett klass, kön eller etnicitet.

    Inrikes