Opinion

Slumvärdarna struntar i förorten

”Alla har rätt till säkra bostäder och seriösa hyresvärdar – och det gäller också i våra förorter”, skriver Ann-Margarethe Livh och Rikard Warlenius. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL, Lars Pehrson/SvD/TT, Anna Herdy.

Runt om i Stockholm ser vi flera allvarliga klagomål mot privata hyresvärdar. Bland annat brann det i januari i ett hyreshus i Rågsved där hyresvärden i åratal struntat i att åtgärda säkerhetsbrister. Vänsterpartiet menar att det nu behövs skarpa åtgärder mot slumvärdar.

Opinion

I det aktuella hyreshuset i Rågsved har hyresgästerna tidigare klagat på bristande brandskydd och att ventilationen inte fungerat som den ska. Hissen har inte heller varit godkänd att åka i. Trots att hyresvärden känt till de här problemen har de inte åtgärdats. Vi menar att det här är en av många slumvärdar som struntar i de boendes miljö och säkerhet och vi behöver nu bättre verktyg för att stoppa dessa oseriösa värdar.

Exemplen är tyvärr många. I Rinkeby finns en annan privat hyresvärd som också struntar i att åtgärda farliga brister. Efter en brand 2015 kom Storstockholms brandförsvar med en rapport där de skriver att släckningsarbetet försenades på grund av en läcka i en vattenledning och trasiga rökluckor.

Hyresvärden har också rekordmånga klagomål och när de väl åtgärdar brister är de ofta av dålig kvalitet. Till exempel har de monterat eluttag så att de är farliga för barn och badrumsgolv är felriktade så att vattnet rinner bort från golvbrunnen. Hyresgästerna får dessutom ofta vänta i flera år innan hyresvärden gör någonting.
Detta är helt oacceptabelt. Vi ser oseriösa, privata hyresvärdar som lovar att åtgärda fel och brister men som smiter från sitt ansvar.

Skulle ignoranta slumvärdar accepteras på Östermalm eller i Danderyd? Knappast

Vänsterpartiet vill att slumvärdarna ska bort. I dag är det i princip riskfritt för hyresvärdar att ignorera hyresgästernas säkerhet och boendemiljö. Därför vill vi se en statlig strategi mot slumförvaltning och vi vill att regeringen återinför förvärvslagen som kan stoppa slumvärdar från att köpa nya fastigheter. Det borde också bli lättare att få hyran sänkt om hyresvärden inte åtgärdar fel i lägenheterna.

Alla har rätt till säkra bostäder och seriösa hyresvärdar – och det gäller också i våra förorter. Skulle ignoranta slumvärdar accepteras på Östermalm eller i Danderyd? Knappast. Dessa orättvisor drabbar främst låginkomsttagare som bor långt ifrån innerstaden. Detta behöver vi ändra på. Vi vill ha ett rättvist boende för alla.

 

_____________________________________

Prova Flamman gratis!

Just nu kan du få prova Flamman gratis i en månad. Följ länken för mer information.

  • förorten
  • Hyresvärd
  • Slumvärdar

Opinion