Ledare

Sluta tassa på tå runt klimatet

Hela 61 procent i den årliga SOM-undersökningen anger att de är ”mycket oroliga” för klimatförändringarnas effekter på samhället. Foto: Maja Suslin/TT.

Att vädja till människors förnuft räcker inte. Vänstern och klimatrörelsen måste göra politik av torkan och bränderna – annars gör högerpopulisterna det.

Ledare

 

När den årliga SOM-undersökningen presenterades i april toppade förändringar i jordens klimat listan över saker svenskarna oroar sig över. Hela 61 procent anger nu att de är ”mycket oroliga” för klimatförändringarnas effekt på samhället.

Sommarens extrema värmebölja visar att den folkliga oron är befogad. För svenska bönder kan kostnaden för torkan bli 10 miljarder i uteblivna intäkter enligt LRF. Slutnotan för skogsbränderna lär också bli stor med tanke på att de varit mer omfattande än storbranden i Västmanland för fyra år sedan, som kostade samhället 1 miljard.

Även hushåll som inte direkt berörs kommer att drabbas ekonomiskt. Elkostnaden väntas bli 7000 kronor högre för en typisk villa för hela året och 2300 kronor dyrare för de som bor i lägenhet, framförallt på grund av att torkan slagit hårt mot vattenkraften. Tillsammans med höjda matpriser slår det extra hårt mot låginkomsttagare.

För varje år blir det tydligare att klimatförändringarna inte längre är ett diffust hot som kommer att drabba våra barnbarn eller människor i fattiga länder – de påverkar oss här och nu. Man kan därmed tycka att det borde vara självklart att klimatet hamnar högt på dagordningen inför höstens val. Men det kommer inte att ske per automatik. I september kan sommarvärmen kännas avlägsen, samtidigt som de populistiska utspelen lär avlösa varandra i valrörelsens slutspurt.

Vi som oroas över klimathotet måste med andra ord att ta varje chans vi får att lyfta upp frågan på agendan. Kanske kan vi till och med lära oss något av populisthögern. Är det något den är bra på så är det ju att vrida nästan vilken fråga som helst till en fråga om invandring eller skadlig ”identitetspolitik”. Under de svåra skogsbränderna i Jämtland, Dalarna och Hälsingland har sociala medier svämmat över av propaganda där brandflygplan ställs mot genusforskare eller kostnader för flyktingmottagande.

Den rödgröna sidans svar är ofta påfallande mjäkigt. En del tycks anse att det är fult att ”politisera katastrofer”. Andra drar sig till och med för att koppla extremvädret till klimatförändringarna eftersom ”man måste skilja på klimat och väder”. Sådan försiktighet kanske är nödvändig om man är forskare som uttalar sig i media, men duger knappast när det gäller att påverka en opinion. Inga berg av statistik kan ersätta att prata om sådant som människor påverkas av och talar om i sin vardag.

Det har åtminstone V-ledaren Jonast Sjöstedt förstått. I sitt tal i Almedalen gav han stort utrymme åt klimatfrågan och konstaterade att den varma försommaren ”kan ha varit en försmak av det forskarna kallar extremväder” och en direkt följd av klimatförändringarna. ”Vill det sig riktigt illa blir det en sådan där sak som vi kommer att prata om i framtiden: kommer du ihåg maj 2018 – när vi märkte klimatförändringarna tydligt för första gången?”

Men varken ett tal i Almedalen eller skarpa klimatpolitiska förslag i en valplattform lär räcka för att frågan ska lyfta. Vi måste bli fler driver på, som talar klarspråk och vågar göra politik av torkan, bränderna och böndernas kris. Vi måste prata om hur klimatförändringarna slår orättvist mot olika samhällsklasser och mot fattiga och rika länder, och om hur en progressiv klimatpolitik ställer störst krav på de som förorenar mest.

Men vi måste också prata om hur högern vill regera med stöd av de uttalade klimatförnekarna i SD och skära ned kraftigt i klimatinvesteringarna. Om hur Allianspartierna går i storföretagens ledband och vill avskaffa den nyss införda flygskatten, trots att den har ett starkt stöd i opinionen och beräknas minska de svenska utsläppen med motsvarande 100 000 bilar. Och om hur alla politiker och lobbyister som agerat bromskloss de senaste årtiondena bär ett tungt politiskt ansvar för att klimatförändringarna redan gått så långt.

Framför allt måste vi sätta agendan och inte dras in i högerns skendebatter vars enda syfte är att dölja den egna avsaknaden av lösningar. Högern vet att klimatförändringarna oroar även borgerliga väljare, därför gör de allt för att slippa prata om dem. Det är hög tid att vi ändrar på det.

_____________________________________

Prova Flamman gratis!

Just nu kan du få prova Flamman gratis i en månad. Följ länken för mer information.

  • klimatförändringar
  • klimatförnekare

Ledare