Ledare

Turkiet

Leonidas Aretakis: Socialdemokraterna måste sluta kyssa Erdogans fötter

Sveriges utrikesminister Ann Linde ger en presskonferens tillsammans med sin turkiska kollega Mevlüt Çavusoglu 2020. Foto: Burhan Ozbilici/AP/TT.

För att blidka Erdogan lovar utrikesminister Ann Linde att skärpa terrorlagstiftningen, och kallar rentav Turkiet för ett ”likasinnat land”. Sedan när fjäskar Sverige för autokrater? (Svar: länge.)

Ledare

I måndags besökte Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg herrgården Harpsund, som är statsministern Magdalena Anderssons hedersbostad. De tog sig ut på sjön och diskuterade i två timmar hur det svenska inträdet skulle ros iland.

På den anslutande presskonferensen berömde norrmannen de signaler som Sveriges regering skickat de senaste veckorna. ”De visar att Sverige bekämpar terrorism och är berett att samarbeta med alla allierade i det”, sade han enligt Dagens Nyheter.

Jens Stoltenberg syftade dels på antydningarna om återupptagen svensk vapenexport till Turkiet, trots att landet precis har hotat att gå till attack mot de Syriska demokratiska styrkorna i norra Syrien – som gjort sig kända för sin kamp mot Islamiska staten. Sedan den turkiska invasionen i norra Syrien i oktober 2019, när Turkiet anklagades för krigsbrott av Amnesty international, har det inte exporterats svenska vapen till landet, även om inget formellt förbud råder. Regeringen försökte till och med få till ett paneuropeiskt vapenembargo.

Natoledaren syftade också på den skarpare terrorlagstiftning som träder i kraft den 1 juli i år, som Ann Linde utlovade i sin utrikesdeklaration den 10 juni tillsammans med ytterligare lagskärpningar. Detta bara en dryg vecka efter att Turkiet uppmanat Sverige att ändra sina lagar för att bli insläppta i Nato. ”Det bör inte råda några tvivel om att Sverige även fortsättningsvis ska stå starkt tillsammans med likasinnade i kampen mot terrorism”, sade Ann Linde i sin deklaration.

Så låt oss sammanfatta.

Efter diskussioner om påstådda ”islamister” under påskupploppen går en faktisk militant islamist till verbala attacker mot Sverige. Erdogan har i tre år hindrats från att köpa svenska vapen på grund av dokumenterade krigsbrott, men ser nu ut att få rätt att köpa vapen – precis efter att han öppnat för en ny invasion i samma område. När han ber om ändringar i svensk terrorlagstiftning så är de på plats bara en månad senare.

Dessutom skönmålas hans brutala styre. En skurkregim som fängslar kurder, journalister och oppositionella – inklusive det socialdemokratiska partiet HDP – kallas alltså för ”likasinnade” av en socialdemokratisk regering. Och Jens Stoltenberg säger till och med att de varit viktiga i kampen mot Islamiska staten.

Har jag missat något?

Det skulle vara oppositionens tystnad då. Man undrar vad som hände med alla ståndaktiga politiker och tangentbordsrekryter som skulle strida för Sverige till sista blodsdroppen. De har gömt sig, precis som man hela tiden anade. Under hela våren har minsta kritik mot Nato tolkats som en eftergift till Rysslands auktoritära styre. Nu försöker en ledare som snarast är ”likasinnad” med Putin mobba Sverige till underkastelse – och alla utom Vänsterpartiet håller käften. Det är skamligt.

KD har exempelvis länge kritiserat undfallenheten inför Erdogan, och nu försöker man i stället torpedera regeringen genom ett misstroendevotum mot Morgan Johansson mitt under det värsta turkiska munhuggandet.

Så lät det inte 2019 när riksdags­ledamoten Magnus Jacobsson krävde att Erdogan skulle ställas inför krigsrätt för anfallen mot Syrien. Han yrkar också regelbundet på att folkmordet på kristna i västra Turkiet ska erkännas, och motionerade så sent som i höstas för att Sverige skulle uppmärksamma Turkiets ”allt aggressivare ageranden”, då landet går i en ”allt mer totalitär riktning”. Han påtalade också att det är ”väl dokumenterat att man stöttade IS och att man köpte stulen olja från dem.” Nu verkar Magnus Jacobsson ha tappat rösten.

När det gäller Ann Linde är dock underdånigheten inför Turkiet inte ny. Den 24 april 2021, på minnesdagen för folkmordet, kallade hon det i stället för ett ”massövergrepp”. I oktober upprepade hon detta i ett skriftligt svar på kristdemokraten Robert Halefs fråga.

Vad är det för hållhake Turkiet har på Sverige?

Samma som Ryssland har – handels­intressen. Samtalets skifte till ohotade Sveriges Natoansökan är samtidigt en organiserad förflyttning av fokus från stödet till Ukraina. I slutändan var de flesta svenska partier inte beredda att lösgöra landet från rysk energi. Ukrainarna och kurderna visade sig vara alltför betydelselösa, och nu vet världens alla autokrater vad Sverige går för.

  • ann linde
  • NATO
  • Turkiet

Ledare