Utrikes

Socialist vann primärval i USA

Alexandria Ocasio-Cortez är en före detta bartender med latinamerikanskt ursprung. Foto: Mark Lennihan/AP/TT.

I den största politiska skrällen på åratal har Alexandria Ocasio-Cortez, en 28-årig socialist, besegrat en av det demokratiska partiets mest namnkunniga kongressledamöter i ett primärval.

Utrikes

Årets primärval inom Demokraterna – det vill säga de val där det avgörs vilka som ska bli deras kandidater i höstens kongressval – har från början präglats av kamp mellan mitteninriktade kandidater och så kallade ”progressiva”, det vill säga kandidater som står för en politik i linje den som Bernie Sanders representerar.
En av de mest radikala av alla som ställde upp under progressiv flagg var Alexandria Ocasio-Cortez, som sökte den demokratiska kandidaturen för New Yorks fjortonde kongressdistrikt, omfattande delar av Bronx och Queens. Till skillnad från de flesta andra är hon dock inte bara progressiv, utan även uttalad socialist.

Chockat etablissemang

Ocasio-Cortez representerar Democratic Socialists of America (DSA), en vänsterradikal kampanjrörelse som vuxit mycket snabbt de senaste åren. Samtidigt är hon noga med att påpeka att hon representerar de breda lagren av de som bor i Bronx och Queens.
– Jag kampanjar inte från vänster, jag kampanjar från botten. Jag kampanjar som en hård förkämpe för New Yorks arbetarklass, säger Ocasio-Cortez till Huffington Post.
På förhand förväntade sig få att Ocasio-Cortez skulle ha någon chans. En valöversiktssajt påpekade till och med att Joe Crowley ”förmodligen tänker mer på hur det ska gå med hans maktposition inom partiet än på sitt primärval”. När rösterna hade räknats i tisdags kväll stod det dock klart hon hade vunnit en klar seger med 58 procent av rösterna.

Jag kampanjar inte från vänster, jag kampanjar från botten. Jag kampanjar som en hård förkämpe för New Yorks arbetarklass

Jimmy Kriström, bosatt i New York sedan många år och aktiv i DSA:s New York City-avdelning, tror att Ocasio-Cortez seger kommer att betyda mycket, både för organisationen och den politiska debatten i stort:
– Hennes vinst har redan bidragit till att vi fått många nya medlemmar. Jag tror också att hennes politiska närvaro kommer att bidra till att ytterligare etablera politiska förslag som sjukvård och högre utbildning för alla, säger han.
Resultatet har också chockat etablerade politiska företrädare, både för Republikanerna där socialistskräcken fortfarande är vid god vigör, och inom det demokratiska etablissemanget där många är övertygade om att bara en mitteninriktad politisk plattform kan leda till framgång i höstens mellanårsval.

Given vinnare i höst

Det mesta tyder dock på att de frågor som Ocasio-Cortez kampanjar på faktiskt har mycket brett stöd hos den amerikanska allmänheten. Den stora flaggskeppsreformen för progressiva, en allmän sjukförsäkring av europeisk modell, har enligt radiostationen NPR stöd av 60 procent av väljarna.
För den amerikanska vänstern är Ocasio-Cortez seger naturligtvis ett mycket hoppingivande tecken. Dels tycks den visa att den folkliga entusiasm som vällde upp i samband med Bernie Sanders kampanj för två år sedan fortfarande går att mobilisera, dels att det faktiskt går att vinna val på gräsrotsengagemang snarare än jättelika kampanjdonationer:
– Jag träffar folk som jag, folk som inte trodde att någon som jag kunde lyckas i politiken. Nu säger de ”vänta, jag kanske inte behöver ta emot pengar från storföretag för att kunna vinna. Jag kanske också ska försöka”, säger Ocasio-Cortez till Huffington Post.
Men hennes inflytande lär inte stanna vid det symboliska. Med tanke på att valkretsen är ett säkert demokratiskt fäste (enligt statistik är den 27 procent mer demokratisk än genomsnittet i landet) tyder det mesta på att Bernie Sanders får sällskap av ytterligare en socialist i kongressen i höst. Därmed ökar också trycket på Demokraterna att röra sig vänsterut inför nästa presidentval.

 

_____________________________________

Prova Flamman gratis!

Just nu kan du få prova Flamman gratis i en månad. Följ länken för mer information.

  • Alexandria Ocasio-Cortez
  • Democratic Socialists of America
  • demokraterna
  • primärval
  • USA

Utrikes