Inrikes 19 mars, 2023

Sömntutor i alla länder, förena er

Medan ekonomin kräver allt mer av vår tid drabbas arbetarna hårdast av utbrändhet och sömnbrist. Att vila har blivit en motståndshandling.

I sin diktsamling En tid i Xanadu (2002) skriver författaren Lars Gustafsson om att sova med en katt:

kattens sömn skapar i mig en djupare sömn,
dess sätt att embryoniskt ringla sig
kring sin egen mittpunkt
ger en känsla av förtrogenhet,
ja, hemmastaddhet, i denna världen,
som om den vore
ett helt naturligt ställe
att vistas på.

Katter sover mellan 12 och 18 timmar om dagen, och visst är deras förmåga till sorglös oföretagsamhet avundsvärd – kanske till och med provocerande. För vi sover för lite i samtiden. Enligt en undersökning genomförd av Kantar Sifo har sju av tio svenskar haft svårt att sova någon gång under 2022, och i Storbritannien får enligt en färsk enkät bara halva befolkningen de optimala sju till åtta timmarna sömn. Sömnpsykologen Guy Meadows skriver i sin bok The Sleep Book (2014) att det finns oräkneliga faktorer till varför vi inte sover – allt från klimatkris och pandemi till kärleksbekymmer och stress. Enligt Meadows blir vakenheten till ett inlärt beteende, där hjärnan börjar koppla sömnen till aktivitet, eftersom vi tappat förmågan att slappna av. På så sätt blir natten till ännu en tid för stress snarare än för återhämtning.

Detta speglas ofta i populärkulturen, i allt från insomni till dödslängtande drömmar. I Memoria från 2021 drivs protagonisten av ett trauma i form av höga smällar, som driver både henne och publiken in i ett tillstånd av insomnia, och i Netflix-serien Maniac från 2018 ställer de två främlingar upp i en sömnstudie som länkar ihop dem i varandras drömmar. Även Shakespeare var upptagen av sömn och drömmar, i allt från den dödslika sömn som leder till ett ödesdigert missförstånd i Romeo och Julia till Lady Macbeth som lider av sömngång. Sömnsvårigheter upplevs ofta som en förlust av kontroll eller som ett uttryck för mental ohälsa.

I den uppmärksammade och hyllade romanen My year of rest and relaxation av Ottessa Moshfegh (2018) driver en depression den icke namngivna protagonisten till att sätta igång ett projekt: att sova så mycket så möjligt under ett år. Inte för att hon vill dö, hon bara föredrar att vara medvetslös. Existensen känns som en börda, men sömnen innebär en befrielse. Boken, och berättaren, blev ett slags antihjälte i sin längtan efter att bli så oengagerad i världen så möjligt, och oavsett om den tolkas som svart humor eller djupt cynisk, så plockar bokens tema upp något som kulturen i stort också cirkulerar kring. Sömn.

I Sömnboken från 2022 frågar sig författaren Haytham El-Wardany vad som händer med vår kollektiva sömn, när exempelvis demonstranter på Tahrirtorget i Kairo sover tillsammans natt efter natt under en pågående revolution. Drömmer de kollektivt, om en värld bortom den vakna?

Ett liknande tillstånd av engagerad passivitet hittar vi i Kinas ”ligga platt”-rörelse, som visserligen inte alltid innefattar sömn, men ett tillstånd av ”ingenting”. Samma ständiga kamp för självuppfyllelse, äktenskap och barn, överarbete – det så kallade 996-systemet av att arbeta nio till nio, sex dagar i veckan – har gjort att unga kineser valt att checka ut från karriär, framgång och löftet om konsumtionslycka. Enligt mottot ”Ligga platt är rättvisa” visar rörelsen, både fysiskt, att man kan leva som den absoluta motsatsen till en rakryggad och stark arbetare, såväl som politiskt, att man kan vägra driva sig själv till vansinne för ett liv som inte finns.

På andra sidan av den här uppgivenheten har fenomenet sömntävlingar dykt upp. Världsmästerskapet i så kallad ”sleep racing” handlar helt enkelt om att somna fortast och sova längst. Den som vaknar sist vinner, en humoristisk motpol till Tiktoks videor om att gå upp fem, göra yoga och dricka proteinshakes. Varianter av sovtävlingar har sedan några år hållits i olika delar av världen, i allt från madrassföretag i Kuala Lumpur, via World Sleep Championships i USA under pandemin, till de nationella tupplurstävlingar i Spanien som hållits sedan 2010. Kanske ett sätt att upprätthålla siesta-traditionen, eftersom man sedan ofta arbetar längre in på kvällen. 2022 korades Triparna Chakraborty till Indiens första sömnmästare då hon lyckades sova nio ostörda timmar, 100 dagar i rad.

Sömn har blivit både en brist och en lyx, och bevisligen något man kan vara riktigt skicklig på. Men frågan är om de flesta av oss prioriterar sömnen som vi borde. Sömn har också, likt plattliggarna i Kina (och på andra platser i världen) blivit politik. Alla har inte samma förutsättningar för sömnen, som hänger ihop med både klass och genus. En som uppmärksammade sömnens orättvisa och bortträngning från ett allt mer produktivt samhälle är ”tupplursbiskopen” Tricia Hersey, som 2022 utkom med boken Sleep is resistance: A manifesto. Budskapet är uppfriskande enkelt: ”För er som tror att motstånd alltid handlar om rörelse. Sitt. Ligg ned.” Boken, och rörelsen, är Herseys sätt att vägra ge upp kroppen åt kapitalism och ägande. Att bränna ut sig för en produktion man inte får se frukten av kan bara besvaras med vila, menar hon. Utbrändhet skadar i USA också betydligt fler svarta amerikaner än andra grupper, och sömnbrist leder i sin tur till en hel uppsjö av sjukdomar. Sömn, det mest basala i vår fysik, har blivit ett tyst uppror, och ett sätt att omformulera framtiden utifrån andra förutsättningar än en ständigt ökande progression och produktivitet vi vet redan har passerat bristningsgränsen. I Japan drabbas flera hundra varje år av så kallad ”karoshi”, död av överansträngning. I nuläget går det heller inte att räkna antalet varubud och gigjobbare, inte minst av matleveranser, som svimmat eller i värsta fall dött av att arbeta för länge.

Vi har under lång tid levt efter en attityd till sömn som dröjt kvar sedan antiken. Platon hade lite tålamod med sömntutor. I Lagarna skriver han: ”Människan är värdelös när han sover, han kan lika gärna vara död. Det är en skam och ovärdigt en gentleman om han ägnar en hel natt åt att sova.”

Men frågan är, vid sidan av de drömmar vi inte rört vid och som har sin alldeles egen kulturhistoria vi bör behandla vid sidan av sömnen, behöver omfamna nya sätt att se på arbete och vila. Och hur de samverkar. Kan vi inte hitta lösningar på problemen i vaket tillstånd, så kanske vi kan göra det när vi sover? Kanske inte motstånd och uppror alltid ser ut som vi förväntar oss att de gör, om kontentan i båda fallen handlar om att ta tillbaka något som förvägrats oss?

I My year of rest and relaxation arbetar berättaren ut en plan om att gå i ide som, när hon vaknar ur den ett år senare, ska ha renat henne och gjort henne till en bättre människa. Även om detta kommer ur en mycket mörk plats kanske tanken om vila inte är fullt så deprimerande. Som Karin Boye skriver:

Skänk din dvalas gåta,
skölj från min ande
den gångna dagens vissnade rester
och damm!
Död, som ger livet,
låt mig åter dyka
livsförnyad i ljuset fram!

Lisa Ehlin är doktor i modevetenskap på Stockholms universitet.

Lisa Ehlin
Doktor i modevetenskap som forskar på digital kultur.

Flammans veckobrev

Låt Flamman sammanfatta veckan som gått. Prenumerera på vårt nyhetsbrev och häng med i vad som händer.

Genom att fylla i och skicka detta formulär godkänner du Flammans personuppgiftspolicy.

Utrikes 18 april, 2024

Putin trappar upp jakten på socialister: ”Värre än någonsin”

Georgier protesterar mot den ”ryska lagen” om utländska agenter den 9 april 2024, som har spridit sig i regionen. Foto: Shakh Aivazov/AP.

Ryska socialistiska rörelsen är senast i raden att klassas som utländska agenter och förbjudas att verka i landet. ”Jag räknar inte med att överleva kriget”, säger den svartlistade statsvetaren Greg Judin till Flamman.

Varje fredag håller Rysslands oppositionella andan. Då presenterar nämligen det ryska justitiedepartementet de senaste tillskotten till sin lista med ”utländska agenter”, där både individer, organisationer och medier kan hamna.

Fredagen den 5 april utökades listan med ett nytt namn: Ryska socialistiska rörelsen (RSR), en vänstergrupp med rötter i trotskismen. Flamman ringer upp Ilya Budraitskis (bilden), en av organisationens medgrundare, som sedan krigets början befinner sig i exil i USA.

– Det är första gången en radikal vänstergrupp har placerats på listan. Det lär vara ett direkt svar på att RSR ifrågasatte presidentvalets legitimitet och uppmanade till protester.

I början av kriget publicerade gruppen också texten ”Against Russian imperialism” (”Emot rysk imperialism”) på vänstersajten Lefteast, där Ilya Budraitskis är redaktionsmedlem.

Han säger att RSR inte var en officiell organisation, men att myndigheterna har använt sig av den tio år gamla listan över gruppens ledarskap som finns på Wikipedia, där han själv står med. Därmed är även han indirekt svartlistad. Enligt rysk lag måste han därför inleda varje offentligt framträdande, tidningsartikel eller inlägg i sociala medier, med en fras där han förklarar sig vara en utländsk agent.

– Det här är ett sätt att alienera och förskjuta vissa människor från samhället. Det är ett typiskt förfarande i totalitära samhällen. Nu påstår de att terrorattacken [i utkanten av Moskva den 22 mars] organiserades av ukrainare med stöd av USA, så nu behöver de arrestera några människor för att etablera kopplingar mellan dem och islamister. Det är en kampanj för att krossa allt motstånd.

Böterna för att bryta mot lagarna för ”utländska agenter” börjar på upp till 5 800 kronor, att jämföra med medianlönen i Ryssland som ligger runt 8 500 kronor. Vid andra överträdelsen kan den leda till fem års fängelse. Enligt Ilya Budraitskis kan myndigheterna också konfiskera ens bostad och andra ägodelar, samt frysa ens bankkonto.

Exil. Ryssland efterlyste nyligen författaren Daria Serenko, sedan tidigare listad som ”utländsk agent”. Foto: Samuel Steén/TT.

– Det här året ser ut att bli det värsta någonsin för vänstern, säger Ilya Budraitskis.

Lagen om utländska agenter kom till 2012, i samband med de stora protesterna mot det uppgjorda valet som återförde Vladimir Putin till presidentposten. Den kräver att alla politiskt engagerade som blir ”påverkade” från utlandet anmäler sig som utländska agenter. Till en början gällde lagen enbart registrerade politiska organisationer, men efter en skärpning som trädde i kraft den 1 december 2022 gällde den även medier, individer, och informella sammanslutningar. Dessutom behövde myndigheterna inte påstå att man tagit emot pengar från utlandet, nu räckte det med det vagare ”utländska influenser”.

På listan, som rymmer hundratals namn, finns sedan länge Aleksej Navalnyjs Antikorruptionsstiftelse och människorättsorganisationen Memorial. Samt aktivister som feministen och författaren Daria Serenko (intervjuad i Flamman 23/6 2023), som Ryssland nyligen utfärdade en arresteringsorder mot utan motivering.

Läs mer

Auktoritära politiker i grannländer har också försökt kopiera lagen. Den har införts i Kazakhstan och sedan den 15 mars i år även i Kirgizistan. I Georgien drogs lagen tillbaka efter massprotester. Enligt partiet Georgisk dröm från den styrande koalitionen var lagens syfte att motverka att donatorer ”finansierar polarisering” genom stöd till ”den radikala oppositionen och organisationer i civilsamhället”.

En annan som finns med på listan är statsvetaren och aktivisten Greg Judin (bilden). Han tillhör samma vänsterkretsar i Moskva som Ilya Budraitskis, och protesterade tidigt mot kriget. ”Putin har startat det mest vettlösa kriget någonsin”, skrev han i en text som publicerades i svensk översättning i Flamman den
25 februari. Då hade han redan hunnit slås medvetslös av rysk polis under en antikrigsprotest under invasionens första dag.

Sedan januari i år är han dessutom stämplad som utländsk agent. Han blev omedelbart fråntagen sin position som direktör för landets första masterprogram i politisk filosofi, vid Moskvas högskola för social och ekonomisk vetenskap. Han får inte heller längre publicera vetenskapliga artiklar i landet.

– Att vara ”utländsk agent” betyder att du ses som en förrädare. Det finns inga tvetydigheter, du är folkets fiende. Varje fredag lägger de till en handfull nya namn, och vid det här laget står de allra flesta som har kritiserat Putin med på listan.

Den offentliga brasklappen är bara början, säger Greg Judin. Man måste också rapportera sina förehavanden, ned till varenda inköpt mjölkpaket, till staten.

– Tekniskt sett kan även mataffären du handlar i anklagas för att vara en utländsk agent, och ses som medskyldig. Det här följs inte alltid upp, men lämnar ett stort utrymme för tolkning. Många har tagits upp på listan enbart för att de har haft kontakt med andra som blivit svartlistade.

Han säger att det lättaste sättet att hamna på justitiedepartementets lista är att ta emot donationer från utlandet.

– Det räcker med att någon från Moldavien skickar dig fem rubel. Resultatet är att man skapar en grupp av utstötta, människor som ses som statsfiender. Listan växer snabbt, men lagen är töjbar, och besluten fattas inte i domstol utan av ett politiskt departement. Så dina möjligheter att överklaga är obefintliga.

Han har ingen plan för vad han ska ta sig till nu när hans kontrakt avslutats.

– Lyssna Leo, förr eller senare kommer de efter mig också. När de väl vill fängsla mig så kommer de att göra det. Jag är inte rädd längre. Det är oundvikligt, jag bryr mig inte. Jag ignorerar givetvis alla galna krav, de är avhumaniserande. Jag räknar ändå inte med att överleva det här kriget.

Leonidas Aretakis
Chefredaktör på Flamman.[email protected]
Kultur 18 april, 2024

”Smärtpunkten” hyllar den hårda vården

Tony Olsson, spelad av Martin Nick Alexandersson och Riksteaterns producent Isa Stenberg (Maria Sid). David Dencik spelar Lars Norén. Foto: Nicklas Elmrin /SVT.

SVT:s serie om dubbelmordet i Malexander gestaltar en kriminalpolitik i förändring, men är okritisk till dagens trender. Kriminologen Hanna Tenenbaum har sett ”Smärtpunkten”.

Den 28 maj 1999 sköts poliserna Olle Borén och Robert Karlström ihjäl i Malexander av tre nynazister. Händelsen skakade Sverige. Själv var jag bara tre år, och berättelser om de sår som dåden lämnade fick jag ta del av långt senare.

SVT:s Smärtpunkten tar avstamp några månader tidigare, och gestaltar arbetet med Noréns pjäs 7:3, med tre fångar varav två nynazister i rollerna. Pjäsen spelades på scener utanför anstalter och efter den sista föreställningen rymde skådespelarna. Jakten på dem slutade med morden i Malexander.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Hanna Tenenbaum
Kriminolog.
Veckobrev 17 april, 2024

Jag älskar Sverige mer än Ivar Arpi

Till Sveriges försvar mot nationalisterna! Foto: Privat.

Jag skriver detta på väg hem från en föreläsning om Sveriges psykedeliska historia i Skövde, som jag måste säga är en fantastisk plats. Det första man möts av vid stationen är nämligen ett jättelikt kulturhus. Att det ser ut som en tegelborg från Super Mario Bros gör inte saken sämre.

Kulturhuset byggdes 1964 efter en ritning av Hans-Erland Heineman och sägs vara Sveriges första. Innanför tegelväggarna finns konsthall, biograf, danssalonger, restaurang, konferensrum, en teater med 500 stolar, samt ett bibliotek som pryds av ett praktfullt betongverk av Siri Derkert, ”Senapsträdet och himlens fåglar”.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Leonidas Aretakis
Chefredaktör på Flamman.[email protected]
Nyheter/Utrikes 17 april, 2024

Högerextrema norrmän återskapar Hamsuns röst med AI: ”Groteskt”

Författaren Knut Hamsuns signatur. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Författarens ättlingar är skeptiska till projektet – men det högernationalistiska förlaget har inga planer på att stoppa det.

Det norska högerextrema förlaget Legatum Publishing har planer på att använda AI för att återskapa den nazistiska nationalikonen Knut Hamsuns röst. Syftet är att den konstgjorda rösten ska läsa in Hamsuns bok ”Svält” på engelska. 

Då det gått mer än 70 år efter författarens död så tappar förlaget Gyldendal rättigheterna till verket, som därmed får användas av vem som helst. Frågan om upphovsrätten även gäller någons röst är dock inget lagen har beslutat om än.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Saga Grande
Student i litteraturvetenskap och praktikant på Flamman.[email protected]
Kultur 17 april, 2024

Bilden av den mörke titanen saknar distans

Hur mycket Lars Norén tål Sverige? Författaren porträtteras nu i en dokumentär på SVT av Sindra Grahn. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT.

Lite genikult skadar inte, men dokumentären om dramatikerns konstnärskap hade mått bra av att våga gräva vidare kring gränslinjen mellan etik och estetik.

Hur mycket Lars Norén tål Sverige? Bara det senaste året har två fackböcker givits ut, hans sista oavslutade dagbok har publicerats, ett teatermanus har blivit serieroman, ett antal pjäser har satts upp och i dagarna sänds en dokumentär och en dramaserie om hans liv och verk.

Det hela hade inte varit så problematiskt om det inte kombinerats med en förgudning av honom. En ny ton har infunnit sig i samtalet: Norén beskrivs som en dyster titan, en mobbad olympier.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Rasmus Landström
Författare, litteraturredaktör och medlem i Flammans styrelse.
Inrikes 17 april, 2024

Greta Thunberg har äntligen blivit farlig

Klimatungdomens växande radikalism tyder på mognad. Foto: Pascal Bastien/Avaaz/AP.

Den klimatrörelse som Alex Schulman drömmer om skulle snabbt bli irrelevant.

Jorden har feber. Mars blev den tionde månaden i rad som det globala värmerekordet slogs. Medeltemperaturen de senaste tolv månaderna är 1,56 grader högre än under förindustriell tid. Parisavtalets mål att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader vid slutet av århundradet framstår som alltmer omöjligt att uppnå. Samtidigt fortsätter utsläppen att öka. Alla förhoppningar om kraftfulla åtgärder mot klimatförändringen har grusats, alla vackra löften från världens makthavare dragits i smutsen.

Min generation har helt enkelt misslyckats fullständigt, och vet om det. I en desperat jakt på syndabockar riktar somliga in sig på klimatrörelsen, och inte minst dess ikoniska ledargestalt Greta Thunberg – som nu blivit för radikal och obekväm. ”Hon hade chansen att förändra världen och kastade bort den”, skriver Alex Schulman i en bitter krönika i DN.

Hans besvikelse visar att han svalt myten om Greta Thunberg med hull och hår: berättelsen om det oskyldiga barnet som säger sanningen till makten, bjuds in till parlament och FN för att hålla tal, och äntligen förmår världens makthavare att ta sitt förnuft till fånga. Men den berättelsen har naturligtvis alltid varit falsk. Inte för att den överdriver Thunbergs betydelse eller genomslagskraft, utan för att den förtiger att den verkliga makten vare sig vilar i FN:s generalförsamling eller i några nationella parlament.

Att mänskligheten i dag befinner sig i en existentiell kris beror i grunden på ett kapitalistiskt ekonomiskt system baserat på hänsynslös exploatering av människor och natur. Ett system som sätter majoriteten av världens tillgångar – och därmed makten över de mest avgörande ekonomiska besluten – i händerna på en liten minoritet.

Läs mer

Miljardärer och kapitalförvaltare utövar alltså lika mycket makt över vår gemensamma framtid som folkvalda politiker. För den som inte vill se detta är det bekvämt att göra Greta Thunberg till syndabock.

Men det somliga vill se som urartning är snarare ett tecken på mognad. Det är både förutsägbart och logiskt att klimatrörelsen blir mer konfrontativ i takt med att tiden rinner ut och den politiska utvecklingen går åt fel håll. Att rörelsen blir mer systemkritisk och knyter an till andra frågor – som motståndet mot Israels blodiga krig i Gaza – är nödvändigt.

Att rörelsen blir mer systemkritisk och knyter an till andra frågor – som motståndet mot Israels blodiga krig i Gaza – är nödvändigt.

En tänkande politisk rörelse måste klara att peka på samband. Mellan militarisering och miljöförstöring. Mellan Israels brott mot palestinierna och fossilindustrins brott mot hela mänskligheten. Mellan den nationalistiska högerns förakt för svaghet och kapitalets behov att söndra och härska. Mellan växande ojämlikhet och urvattnad demokrati. Mellan åtstramad välfärd och utarmning av naturresurser.

Klimatkatastrofen är mänsklighetens allvarligaste kris hittills, men långtifrån den första. Förstörelsen av ekosystem, lokalsamhällen och människoliv har accelererat sedan kapitalismens födelse. Långt innan temperaturkurvorna började peka uppåt existerade överflöd sida vid sida med svält och misär, maktfullkomlighet intill maktlöshet. Mänskligheten lägger mer kraft och resurser på att utveckla och köpa nya högteknologiska vapen än klimatomställning.

Att de unga klimataktivisterna förstår detta bättre än Alex Schulman är inte så konstigt. De har ju redan testat det han föreslår – att snällt sitta utanför parlamenten och be politiker att ”lyssna på vetenskapen”. Tack vare dem finns det nu verkligt hopp. Inte om frälsning genom modiga beslut av världens makthavare, utan om en demokratisk folkrörelse som formar framtiden underifrån.

Inrikes/Nyheter 16 april, 2024

L svänger i skolfrågan: ”Ny politik om två år”

Lotta Edholm, Johan Pehrson och Fredrik Malm vid presskonferensen. Foto: Samuel Steén / TT.

Liberalerna vill ta fram en ny skolpolitik inför valet 2026. Men enligt Åsa Plesner kan partiet börja driva en annan politik redan nu om viljan finns.

Under tisdag eftermiddag höll Liberalerna en presskonferens där de presenterade sin nya vision för den svenska skolan, som ska omsättas i en ny skolpolitik inför valet 2026. 

I centrum står återregleringen av skolan, där bland annat friskolereformen ska rullas tillbaka, tillsammans med målstyrningen och kommunaliseringen. Även en ”postmodern och konstruktivistisk kunskapssyn” nämns i partiets debattartikel i Svenska Dagbladet, publicerad samtidigt som presskonferensen. 

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Jacob Lundberg
Nyhetsredaktör och marknadsansvarig på Flamman. Tipsa om nyheter på 072-9218737 (sms/Signal).[email protected]
Kultur 16 april, 2024

Konstnär stänger Israels paviljong på Venedigbiennalen

Israels paviljong 2024. Foto: Flamman
Israels paviljong på tisdagen den 16 april. Foto: Flamman.

”Inte förrän en överenskommelse om eldupphör och frisläppande av gisslan har uppnåtts”. Med det kravet sade konstnären Ruth Patir, som skulle representera Israel på konstbiennalen i Venedig, in sin medverkan.

De sista förberedelserna är just nu igång inför öppnandet av den 60:e upplagan av Venedigbiennalen. På grund av kriget i Gaza har frågan om Israel ska delta varit het och gett upphov till många protester, inte minst initiativat Art not Genocide Alliance, ANGA (Konst, inte folkmord) som krävt att landet ska uteslutas från biennalen samt plattformen Bidoun projects, som under pressvisningsdagarna 18 och 19 april anordnar poesiläsningar för att uppmärksamma Palestina.

På tisdagsmorgonen kunde förbipasserande utanför Israels paviljong läsa en uppklistrad lapp på glasväggen: ”Konstnären och curatorerna för israeliska paviljongen kommer att öppna utställningen när överenskommelse om eldupphör och frigivning av gisslan har uppnåtts.” Konstnären som satt upp detta ultimatum är den som förra september valdes ut att representera Israel, Ruth Patir.

I ett uttalande till New York Times säger Patir: ”Jag avskyr det, men jag tror att det är viktigt.” Curatorerna Tamar Margalit och Mira Lapidot, uppges inte ha informerat den israeliska regeringen, uppger samma tidning.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Krönika 16 april, 2024

Unga klimataktivister demonstrerar framför riksdagen. Foto: Christine Olsson/TT.

Det finns ett fotografi på mannen med den svarta resväskan som går över den kullerstensgata som breder ut sig mellan Sveriges riksdags huvudbyggnader. Med målet i sikte – Riksdagshusets korridorer – väljer han att kliva rakt över ett gäng ungas banderoll som säger: ”Climate justice = social justice”.

Mannen med resväskan är sverigedemokraten Tobias Andersson, och fotografiet ramar in den konflikt som ungdomar runtom i världen lever i: den mellan förnekelse av klimatkrisens allvar och unga människors framtid.

Aktivisterna på fotografiet ler, men Andersson ser dem inte i ögonen. Trots den självsäkerhet han försöker utstråla känner han sig uppenbarligen obekväm.

Det är inte första gången som Andersson trakasserar aktivister i stället för att prata med dem på ett ärligt sätt. Ett exempel är att han 2022 av Dagens ETC avslöjades uppmuntra en trollarmé att ”konfrontera” klimataktivister.

Om Andersson är obekväm med att föra samtal är det inget mot när ungdomar från rörelsen Ta tillbaka framtiden tog sig in på fossilbolaget OKQ8:s kontor under hösten 2023. De följde efter en tankspridd man i kostym genom entrén och stannade till vid ett konferensbord. En av tiotalet välklädda mötesdeltagare runt bordet, i en annars förvånansvärt tom kontorslokal, frågade: ”Hur kom ni in egentligen?” En av de unga gav det uppenbara svaret: ”Genom dörren.”

Det är inte första gången som Andersson trakasserar aktivister i stället för att prata med dem på ett ärligt sätt.

Jag själv deltog med nöje vid båda de händelser som beskrivs ovan. Mannen på OKQ8 verkade förvånad över vår praxis att använda dörrar för att ta oss in i byggnader. Inte så märkligt med tanke på att han och kollegorna verkar lika förvirrade vad gäller andra uppenbara orsakssamband – som den mellan utsläpp och klimatkris. Vi hade uppenbarligen valt rätt plats att framföra vårt budskap på, eftersom vi fick prata med de personer som kan göra mest åt klimatkrisen, men samtidigt är mest ointresserade av att ta tag i saken.

Ungdomar däremot är tillräckligt handlingskraftiga för att stå upp för sina egna och andras rättigheter, och dessutom tillräckligt rakryggade för att föra dialog med sina motståndare. Vi berättar vad som är välkänt sedan decennier tillbaka: om orsakssamband mellan fossilutsläpp och uppvärmning som bland andra oljejätten Exxon har hemlighållit sedan 70-talet.

Det är dags för fler att ta efter unga människors förmåga att aktivt skapa möten där sanningen kan läggas fram. Sådana ärliga möten är en viktig del av det förändringsarbete som runt sju av tio svenskar vill se. Det är effektivt att säga ifrån, och att det är obekvämt när det sker är själva beviset – annars hade politikerna inte trampat på våra banderoller.

Utrikes 15 april, 2024

”Risken för storkrig är mindre nu”

Det israeliska luftförsvaret skjuter ned iranska drönare och missiler. Foto: Tomer Neuberg/AP.

Enligt Rouzbeh Parsi, programchef på Utrikespolitiska institutet, har risken för storkrig i Mellanöstern minskat.

I lördags natt skickade Iran nästan 200 drönare och långdistansrobotar mot Israel, varav nästan alla sköts ned av israeliskt och allierat luftvärn. Attacken var en vedergällning för Israels bombning av det iranska konsulatet i Damaskus veckan innan.

Enligt Rouzbeh Parsi (bilden), programchef på Utrikespolitiska institutet, är risken för storkrig dock låg.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Jonas Elvander
Utrikesredaktör och doktorand vid European University Institute i Florens.[email protected]