Nyheter

Spanien och Portugal sätter pristak på el – ges undantag av EU

En man går förbi elledningar i Madrid den 11 augusti 2021.

De skenande energipriserna har lett till krav på att regeringarna griper in i prissättningen. Nu ger Bryssel Spanien och Portugal rätt att sätta pristak på naturgas i ett år.

Nyheter

I slutet av förra veckan kom Spaniens och Portugals regeringar överens med EU-kommissionen om att införa ett pristak på naturgas – en energikälla vars priser skjutit i höjden sedan Ryssland invaderade Ukraina. Det innebär att de två länderna får göra ett tolv månader långt undantag från EU:s regelverk som annars förbjuder stater att blanda sig i prissättningen på den gemensamma marknaden.

I praktiken kommer gaspriserna att frånkopplas elpriserna under det kommande året. En särskild mekanism kommer att skapas som ser till att gaspriserna inte överstiger 50 euro per megawattimme. Det innebär att elräkningarna för de flesta hushåll kommer att sänkas med omkring 40 procent.

De spanska och portugisiska regeringarna, som båda leds av socialdemokratiska partier, har krävt att Bryssel agerar för att hålla energipriserna i schack sedan förra sommaren. På EU:s gemensamma elmarknad köps och säljs el till samma pris, oavsett var och hur elen framställs. Det innebär att förnybar el säljs för samma pris som den som framställts på det dyraste sättet.

Den iberiska halvön har drabbats hårdast i Europa av inflationen i energipriser. Redan förra våren nådde priserna rekordhöjder i Spanien. Spanien och Portugal hade dock ursprungligen krävt att pristaket skulle sättas vid 30 euro per megawattimme, på grund av den iberiska halvöns dåliga elförbindelser med resten av Europa. De är också mindre beroende av rysk gas än många andra EU-länder, utan importerar främst gas från Algeriet.

 

  • Bryssel
  • el
  • Portugal
  • Spanien

Nytt