Nyheter

Spansk kvinna dömd för att ha twittrat skämt om mordet på en av Francos ministrar på 70-talet

Cassandra Vera dömdes enligt en artikel i Spaniens strafflagstiftning som syftar till att bekämpa förhärligande av terrorism på sociala medier, men som i praktiken används för att begränsa internetanvändares yttrandefrihet. Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Den 21-åriga historiestudenten Cassandra Vera har dömts för brottet ”förhärligande av terrorism” efter att ha skämtat om ETA:s mord på Francos premiärminister, Carrero Blanco. Podemos kräver att den spanska strafflagstiftningen skrivs om för att detta inte ska kunna kan återupprepas. Det skriver Podemos internationella delegation i ett uttalande som nu publiceras i Flamman.

Nyheter

La Audiencia Nacional, den högsta domstolen i Spanien för terrorbrott, har dömt en ung spansk kvinna till ett års fängelse för att ha skrivit skämt på Twitter om attentatet mot Carrero Blanco. Cassandra Vera dömdes enligt en artikel i Spaniens strafflagstiftning som syftar till att bekämpa förhärligande av terrorism på sociala medier, men som i praktiken används för att begränsa internetanvändares yttrandefrihet.
Vera publicerade mellan 2013 och 2016 tretton tweets om den väpnade gruppen ETA:s mord på Carrero Blanco. Attentatet utfördes den 20 december 1973 då en kraftig bomb användes för att spränga den bil i vilken ministern färdades. Bilen landade på en närliggande takterrass och ministern avled direkt i samband med explosionen. 44 år senare har en domstol bedömt att ett antal skämt om händelsen ska betraktas som förhärligande av terrorism. Det får i sammanhanget inte glömmas bort att dessa skämt har berättats i mer än 40 års tid utan att det har lett till några rättsliga konsekvenser.

Det politiska partiet Podemos har framställt krav till den spanska regeringen på en omskrivning av strafflagstiftningen. ”Det hela framstår som en absurditet”, säger partiledaren Pablo Iglesias när han frågas om hur han ser på domen. ”Terrorism bekämpas genom kontroll av skatteparadis. Vi måste bestraffa terrorism men det går inte att banalisera den”, fortsätter han.
Det är inte första gången som den aktuella artikeln i strafflagstiftningen används för att anklaga konstnärer eller aktivister på sociala medier. Förra året hölls två skådespelare flera dagar i häkte och fick sina handdockor konfiskerade av poliser för att ha använt ordet ETA i en ordlek i sin föreställning.

  • ETA
  • Podemos
  • Spanien

Nytt