Inrikes/Nyheter/Utrikes 14 oktober, 2021

Spelar finansläckorna någon roll?

Ännu ett avslöjande om makthavares skatteflykt skakar världen. Men leder de återkommande läckorna till att det blir mindre fusk? Inte enligt amerikanska professorn Katharina Pistor, som tagit reda på hur de rikaste väljer lagar som passar dem.

Rubriken känns igen. ”Ny jätteläcka – över 200 svenskar mörkar tillgångar i skatteparadis”. Pandora papers, som är namnet på den internationella journalistgruppen ICIJ:s senaste avslöjande, är en i raden av gigantiska dataläckor som visar hur rika flyr skatt. Nästan alla börjar på bokstaven P: Panama, Paradise, Pandora.

Denna gången är läckan större än någonsin och innefattar personer från den tidigare Labourledaren Tony Blair till musikgruppen Swedish House Mafia. Men leder de ständiga läckorna till någon förändring? Eller blir det bara ännu större rubriker om några år igen?

När Panama papers, den första globala jätte­läckan om systematisk skatteflykt, publicerades för fem år sedan kom konsekvenserna snabbt. Islands statsminister tvingades avgå. Affärsjournalister spådde att avslöjandet skulle gynna ja-sidan i den kommande brexit-­omröstningen. USA:s president Barack Obama kritiserade systemet som missgynnade vanliga medborgare. EU:s dåvarande ekonomikommissionär deklarerade att kommissionens uppdrag nu var att bekämpa den ”oetiska” skatteflykten.

Ett år senare kom ännu en läcka, med ännu fler dokument. Och nu, 2021, slås nya rekord. Den här gången är det åtminstone 100 miljardärer, 30 politiska världsledare och 300 högt uppsatta tjänstemän som tagits på bar gärning. Lokala medier bryter ned datan och hittar fler i sina respektive länder.
Även denna gång reagerar världsledarna med bestörtning. EU:s nuvarande ekonomi­kommissionär Paolo Gentiloni utlovade under ett tal i EU-parlamentet nya lagar som ska ”främja skattetransparens och ta hänsyn till fler element inom ramen för automatisk informationsdelning.”

Utifrån sett tycks närhistorien visa att de upprörda tonerna ska tas med en nypa salt. Men enligt Lena Bergkvist, som jobbar med frågor om internationellt skatteundandragande på Skatteverket, har läckorna och de politiska reaktionerna haft verklig effekt.
– Det har varit mindre varianter på läckor även före dessa tre, och på 10–20 år har det hänt väldigt mycket på det här området. Vi ser en utveckling inte minst inom internationellt informationsutbyte och avtal med enskilda länder. Om Skatteverket behöver information kan vi få det, och automatiska kontrolluppgifter skickas direkt till oss, säger hon till Flamman.

Hon betonar att enheten där hon jobbar består av omkring 200 personer som sysslar med de här frågorna oavsett om det gjorts stora avslöjanden eller inte. Men läckorna ”belyser behovet”, konstaterar hon. Samtidigt säger hon att det är svårt att ta fram siffror som visar att det faktiskt görs mer rätt nu.
– Jag har väldigt svårt att bedöma det, men vi arbetar utifrån hypoteser. Om vi arbetar med internationellt informationsutbyte, täpper till kryphål i nationell lagstiftning och jobbar aktivt på alla de fronterna så ska ju skatt betalas i högre grad där den borde betalas. Utifrån det perspektivet har vi definitivt gått framåt. Sedan är det ju en uppförsbacke, och det är klart att det är starka krafter som motverkar detta och kommer på nya upplägg.

Joachim Dyfvermark är reporter på SVT:s Uppdrag granskning och har samarbetat med den internationella journalistgruppen ICIJ för att avslöja de svenskar som förekommit i finansläckorna. Även han säger att det finns starka intressen som motarbetar försöken till genomgripande lösningar.
– Det finns väldigt mycket pengar investerade i offshoreindustrin, och därför ett stort motstånd mot stora, drastiska förändringar. En hel del har hänt, delvis som ett resultat av våra internationella samarbeten. Det handlar bland annat om utökade informationsutbytesavtal – att myndigheter får begära och får ut underlag från fler skatteparadis. Vi ser att skatteparadis nu rensar ut bland brevlådeföretagen, som i Panama, och andra är på gång att skapa register över vilka som egentligen äger bolagen.
Han nämner också G20-ländernas förslag på en global minimiskatt, som förordas av bland andra USA:s president Joe Biden, men som än så länge bara är en skrivbordsprodukt.
– Om det genomförs kommer det att få väldigt stora effekter. Men det är fortfarande mycket långt kvar.

Katharina Pistor, professor i jämförande juridik vid Columbia-universitetet i New York, har en annan syn på saken. Enligt henne kan man bara komma åt problemet genom att ge sig på dess rötter, nämligen den breda definitionen av vad som är ett företag. Hon menar att globaliseringen gjort det enkelt för företagsledare att själva bestämma vad som är ett företag och vilka lagar det ska lyda under.
– Man måste inte flytta. Jag kan sitta här i USA och säga att jag vill ha en affärsenhet på Caymanöarna. Jag ringer bara upp min advokat och ber om det. Det är ett skalbolag, men USA erkänner det fortfarande som ett företag, säger hon till Flamman och fortsätter:
– Om någon har ett skalbolag och myndigheterna vet att personen inte har några anställda, att det företräds av samma person som alla andra företag på Caymanöarna, och att personen använder det bara för att undkomma skatter – varför nekar man inte helt enkelt det bolaget de rättigheter som en juridisk person vanligen åtnjuter?

Pistor är tidigare gästprofessor vid bland andra Harvard, Oxford och London School of Economics. Med boken The code of capital: how the law creates wealth and inequality blev hon också en känd röst utanför akademiska kretsar. I den beskriver hon hur alla sorters tillgångar – mark, lån, kunskap och till och med människors förväntningar – förvandlas till kapital genom de juridiska system som den ägande klassen själv varit med och utformat. Hon har därmed också studerat hur definitionen av ett företag gjorts så bred att i princip vad som helst – från en brevlåda på ön Jersey till en bilfabrik i Leipzig – kan räknas dit. Eftersom ett bolag definieras som en ”juridisk person” och i många sammanhang har samma rättigheter som verkliga personer – till exempel att röra sig över landsgränser – har företagsledare i dag stora möjligheter att själva definiera sin verksamhets juridiska status.

Paradoxalt nog har nationalstaternas politiker därför också mer makt över de här frågorna än vad som ofta sägs, enligt Pistor.
– Som företagsledare kan man välja att underkasta sig lagen i Caymanöarna eller South Dakota. Men det fungerar bara om den juridiska enhet man registrerar i Caymanöarna erkänns som en likadan enhet i South Dakota. Så allt detta faller under nationella lagar. Huruvida vi erkänner de här enheterna eller inte är inrikespolitik.

Historiskt har politiker också tagit sig rätten att styra över sådant. Enligt Pistor använde sig Tyskland av en striktare definition av bolag fram till 2010-talet, då EU-domstolen beslutade att det bröt mot principen om fri rörlighet.

Vilka krafter låg bakom EU:s förändrade rättstillämpning?
– Man inledde strategiska rättstvister och försökte helt enkelt vinna gång på gång. Det är ju en del av juristernas arbete, att hitta en kund som kan föra fram en viss position och sedan förhoppningsvis vinna tillräckligt många fall för att ändra prejudikatet. Därtill kom ett nytt ideologiskt klimat under 1990-talet som forskarvärlden blev en del av, med idén att det är ”protektionism” om man inte gör si och så, det som ofta kallas nyliberalism.

Katharina Pistor säger att försöken med globalt informationsutbyte mellan myndigheter, förhandlingar om en global lägsta skatt och nya regler inom OECD är användbara, men att det i slutändan är omöjligt att täppa igen alla hål i systemet. Det går alltid att anlita jurister som hittar nya sätt att byta land och därmed slippa betala skatt. På sikt, säger Pistor, måste politiker återta makten över frågan på nationell nivå.
– Det kommer inte heller att lösa allt, men om demokratiskt valda lagstiftare ska ha något slags kontroll över lagarna i sina länder måste de säga: folket har suveränitet, vi vill utforma reglerna, så vi kommer att bestämma när vi erkänner en viss juridisk enhet och inte. I EU är det komplicerat, men jag tror att vi kan göra mer än vi gör i dag.

Juridisk person

Juridiskt begrepp för en grupp eller samman­slutning som – precis som en verklig, fysisk person – kan ådra sig skulder, bära rättigheter och skyldigheter och uppträda i domstol. Fungerar i praktiken som ett juridiskt skydd för de som är inblandade i ett företag eller förening, eftersom företagets juridiska person, snarare än de fysiska personer som styr det, kan gå i konkurs och dömas för brott. I och med globaliseringen har definitionen av en juridisk person blivit allt mer standardiserad över landsgränser och likställs ofta med en fysisk person. Till exempel anses juridiska personer ha samma rätt att röra sig fritt över EU:s inre gränser som fysiska personer.

Sverige sjua bland europeiska skatteparadis

Finanssajten Investopedia placerar Sverige på plats sju när de listar europeiska skatteparadis. De hänvisar bland annat till de förmånliga reglerna för så kallade ISK-konton och kapitalförsäkringar, och att arvs- och gåvoskatter tagits bort. Sverige placerar sig över bland andra Luxemburg och Österrike.

Noa Söderberg
Tidigare reporter på Flamman.[email protected]

Flammans veckobrev

Låt Flamman sammanfatta veckan som gått. Prenumerera på vårt nyhetsbrev och häng med i vad som händer.

Genom att fylla i och skicka detta formulär godkänner du Flammans personuppgiftspolicy.

Inrikes/Nyheter 16 april, 2024

L svänger i skolfrågan: ”Ny politik om två år”

Lotta Edholm, Johan Pehrson och Fredrik Malm vid presskonferensen. Foto: Samuel Steén / TT.

Liberalerna vill ta fram en ny skolpolitik inför valet 2026. Men enligt Åsa Plesner kan partiet börja driva en annan politik redan nu om viljan finns.

Under tisdag eftermiddag höll Liberalerna en presskonferens där de presenterade sin nya vision för den svenska skolan, som ska omsättas i en ny skolpolitik inför valet 2026. 

I centrum står återregleringen av skolan, där bland annat friskolereformen ska rullas tillbaka, tillsammans med målstyrningen och kommunaliseringen. Även en ”postmodern och konstruktivistisk kunskapssyn” nämns i partiets debattartikel i Svenska Dagbladet, publicerad samtidigt som presskonferensen. 

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Jacob Lundberg
Nyhetsredaktör och marknadsansvarig på Flamman. Tipsa om nyheter på 072-9218737 (sms/Signal).[email protected]
Kultur 16 april, 2024

Konstnär stänger Israels paviljong på Venedigbiennalen

Israels paviljong 2024. Foto: Flamman
Israels paviljong på tisdagen den 16 april. Foto: Flamman.

”Inte förrän en överenskommelse om eldupphör och frisläppande av gisslan har uppnåtts”. Med det kravet sade konstnären Ruth Patir, som skulle representera Israel på konstbiennalen i Venedig, in sin medverkan.

De sista förberedelserna är just nu igång inför öppnandet av den 60:e upplagan av Venedigbiennalen. På grund av kriget i Gaza har frågan om Israel ska delta varit het och gett upphov till många protester, inte minst initiativat Art not Genocide Alliance, ANGA (Konst, inte folkmord) som krävt att landet ska uteslutas från biennalen samt plattformen Bidoun projects, som under pressvisningsdagarna 18 och 19 april anordnar poesiläsningar för att uppmärksamma Palestina.

På tisdagsmorgonen kunde förbipasserande utanför Israels paviljong läsa en uppklistrad lapp på glasväggen: ”Konstnären och curatorerna för israeliska paviljongen kommer att öppna utställningen när överenskommelse om eldupphör och frigivning av gisslan har uppnåtts.” Konstnären som satt upp detta ultimatum är den som förra september valdes ut att representera Israel, Ruth Patir.

I ett uttalande till New York Times säger Patir: ”Jag avskyr det, men jag tror att det är viktigt.” Curatorerna Tamar Margalit och Mira Lapidot, uppges inte ha informerat den israeliska regeringen, uppger samma tidning.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Krönika 16 april, 2024

Unga klimataktivister demonstrerar framför riksdagen. Foto: Christine Olsson/TT.

Det finns ett fotografi på mannen med den svarta resväskan som går över den kullerstensgata som breder ut sig mellan Sveriges riksdags huvudbyggnader. Med målet i sikte – Riksdagshusets korridorer – väljer han att kliva rakt över ett gäng ungas banderoll som säger: ”Climate justice = social justice”.

Mannen med resväskan är sverigedemokraten Tobias Andersson, och fotografiet ramar in den konflikt som ungdomar runtom i världen lever i: den mellan förnekelse av klimatkrisens allvar och unga människors framtid.

Aktivisterna på fotografiet ler, men Andersson ser dem inte i ögonen. Trots den självsäkerhet han försöker utstråla känner han sig uppenbarligen obekväm.

Det är inte första gången som Andersson trakasserar aktivister i stället för att prata med dem på ett ärligt sätt. Ett exempel är att han 2022 av Dagens ETC avslöjades uppmuntra en trollarmé att ”konfrontera” klimataktivister.

Om Andersson är obekväm med att föra samtal är det inget mot när ungdomar från rörelsen Ta tillbaka framtiden tog sig in på fossilbolaget OKQ8:s kontor under hösten 2023. De följde efter en tankspridd man i kostym genom entrén och stannade till vid ett konferensbord. En av tiotalet välklädda mötesdeltagare runt bordet, i en annars förvånansvärt tom kontorslokal, frågade: ”Hur kom ni in egentligen?” En av de unga gav det uppenbara svaret: ”Genom dörren.”

Det är inte första gången som Andersson trakasserar aktivister i stället för att prata med dem på ett ärligt sätt.

Jag själv deltog med nöje vid båda de händelser som beskrivs ovan. Mannen på OKQ8 verkade förvånad över vår praxis att använda dörrar för att ta oss in i byggnader. Inte så märkligt med tanke på att han och kollegorna verkar lika förvirrade vad gäller andra uppenbara orsakssamband – som den mellan utsläpp och klimatkris. Vi hade uppenbarligen valt rätt plats att framföra vårt budskap på, eftersom vi fick prata med de personer som kan göra mest åt klimatkrisen, men samtidigt är mest ointresserade av att ta tag i saken.

Ungdomar däremot är tillräckligt handlingskraftiga för att stå upp för sina egna och andras rättigheter, och dessutom tillräckligt rakryggade för att föra dialog med sina motståndare. Vi berättar vad som är välkänt sedan decennier tillbaka: om orsakssamband mellan fossilutsläpp och uppvärmning som bland andra oljejätten Exxon har hemlighållit sedan 70-talet.

Det är dags för fler att ta efter unga människors förmåga att aktivt skapa möten där sanningen kan läggas fram. Sådana ärliga möten är en viktig del av det förändringsarbete som runt sju av tio svenskar vill se. Det är effektivt att säga ifrån, och att det är obekvämt när det sker är själva beviset – annars hade politikerna inte trampat på våra banderoller.

Utrikes 15 april, 2024

”Risken för storkrig är mindre nu”

Det israeliska luftförsvaret skjuter ned iranska drönare och missiler. Foto: Tomer Neuberg/AP.

Enligt Rouzbeh Parsi, programchef på Utrikespolitiska institutet, har risken för storkrig i Mellanöstern minskat.

I lördags natt skickade Iran nästan 200 drönare och långdistansrobotar mot Israel, varav nästan alla sköts ned av israeliskt och allierat luftvärn. Attacken var en vedergällning för Israels bombning av det iranska konsulatet i Damaskus veckan innan.

Enligt Rouzbeh Parsi (bilden), programchef på Utrikespolitiska institutet, är risken för storkrig dock låg.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Jonas Elvander
Utrikesredaktör och doktorand vid European University Institute i Florens.[email protected]
Inrikes 15 april, 2024

SAC bildar nytt städsyndikat: ”Fyller ett tomrum”

Solidariska städare samlas för ett grundande möte i SAC:s lokaler i Stockholm. Foto: Anastasiia Omelian.

Efter framgångarna med organisering av byggarbetare tar fackförbundet sikte på städbranschen.

I onsdags samlades uppemot 35 personer från 10 olika länder i fackförbundet SAC:s lokaler, för att formellt grunda den nya fackföreningen Solidariska städare. De flesta av deltagarna var kvinnliga migranter.

– Det är historiskt när nya fackföreningar bildas, och det här är en grupp som är särskilt utsatt, säger SAC-organisatören Pelle Sunvisson till Flamman.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Peter Eriksson
Student i litteraturvetenskap och praktikant på Flamman.[email protected]
Kultur 15 april, 2024

Krograggandet har blivit en motståndshandling

Foto: Kim D. Johnson/AP.

En ny bok dödförklarar slampan, som kvävts under den framväxande puritanismen. För oss som älskar att ha kul är det fruktansvärt deprimerande. Men det går fortfarande att göra motstånd.

Svenska Akademiens ordlista definierar ”slampa” som lösaktig kvinna. Populärkulturellt förklaras dock begreppet bättre genom att exemplifiera med gestalten Samantha Jones i kultserien Sex and the City. Det är också henne som journalisten Emil Åkerö (bilden) utgår ifrån i sin nya fackbok Slampans död – En djupdykning i den sexuella lågkonjunkturen, när han frågar sig varför ungdomar i dag hellre verkar vilja vara tv-seriens tråkiga och giftassugna Charlotte York.

Anledningen är inte bara att vi lever i en värdekonservativ tid, utan också att allt fler av våra relationer både utspelas och utvecklas på nätet. Digisexualitet (att använda teknik i sex och relationer) har visserligen fått ett uppsving, men samtidigt kan det avskräcka ungdomar att höra att ”allt på internet finns kvar för alltid” och att eventuella nakenbilder de skickar till en partner riskerar att spridas till hela gymnasieskolan. Men liksom författaren är inne på varnar man hellre för detta i stället för att påpeka att det faktiskt är olagligt att sprida bilder på andra. En form av slutshaming, alltså.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Ida Stiller
Frilansjournalist.
Utrikes 14 april, 2024

Tyska intellektuella sparkas i det tysta

Den politiska repressionen fungerar likadant i Iran och Tyskland enligt Tirdad Zolghadr. Foto: Privat.

Tirdad Zolghadr fick sluta efter att han stöttat sina studenters Palestinaprotester. Han anser att Tysklands lärosäten och kulturliv genomgår ett stålbad av utrensningar.

Tirdad Zolghadr sitter vid sitt skrivbord i Berlin. Fram till den 31 mars var han professor på konsthögskolan UDK i Berlin. Men efter att han i en dagstidning anklagats för antisemitism fick han veta att hans tid på skolan var över. Och han är inte ensam om att som kulturarbetare ha fått betala ett högt pris för sin öppna position för Palestina eller för att ha stöttat studenters aktioner.

– Ett högprofilerat fall gällde Nicolas Jaar, en amerikansk musiker som anlitats för en ljudworkshop i München. En av hans studenter anklagade honom för att vara Hamas-anhängare på grund av en harmlös post på sociala medier. I hans fall lyckades hans advokat tvinga tidningen Süddeutsche Zeitung att dra tillbaka sin artikel.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Paulina Sokolow
Kulturredaktör och konstvetare.[email protected]
Kultur 14 april, 2024

”Sveriges demokrati behöver tusen kulturhus”

Hägerstensåsens kulturhus anordnar disco för de minsta. Foto: Privat.

På Hägerstensåsens kulturhus samsas pingis, funkisdisko med poesiläsning. Personerna bakom initiativet ser en mötesplats under hot – men också en modell som kan spridas.

En studiecirkel om vänskapens politik, släpp loss till babyrejv och folkmusik. Med regeringens drastiska nedskärningar på civilsamhället, inflation och misstro från främst sverigedemokrater, låter beskrivningen av Hägerstensåsens medborgarhus som något ur det förflutna. Men det folkhemsfunktionalistiska tegelbygget, beläget i en sydlig närförort till Stockholm, är bara inne på sitt tredje år efter nystart.

– Men det stämmer inte riktigt att säga så. Huset grundades av grannar 1957 och har inhyst många föreningar genom åren: schackklubben Rockaden, folkdanslag, bridgeföreningar och en klubb som organiserar bordtennis för seniorer, säger Sebastian Dahlqvist.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Paulina Sokolow
Kulturredaktör och konstvetare.[email protected]
Inrikes 13 april, 2024

Upproret mot normalitetens imperium

Diagnoser som adhd blir allt vanligare. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT.

Psykiatriledd inflation i diagnoser, eller moderiktig ursäkt för latmaskar? En ny bok visar att vad som uppfattas som neurologiska avvikelser förändras över historien – och kan vara föremål för kamp.

För att göra en lång historia kort: jag landade i ett neuropsykiatriskt mellanförskap.

– Ja du, Rasmus, det råder inga tvivel om att du befinner dig på adhd-spektrat, förklarade läkaren efter avklarad basutredning.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Rasmus Fleischer
Ekonomihistoriker och författare.
Inrikes 13 april, 2024

Stora skillnader mellan EU-parlamentarikernas miljöinsatser

Skillnaderna mellan de svenska ledamöterna i EU-parlamentet är stora i miljöfrågor. Foto: Johan Nilsson/TT.

Naturskyddsföreningen har granskat hur Sveriges 21 ledamöter i Europaparlamentet röstar i miljöfrågor. MP och V ligger i topp – men skillnaderna mellan de svenska ledamöterna är stora.

En ny granskning av Naturskyddsföreningen kartlägger hur Sveriges EU-parlamentariker röstat i 88 viktiga miljöomröstningar mellan 2019 och 2024. Inräknat är också kandidaternas allmänna engagemang, deras ändringsförslag, betänkanden och uttalanden i media.

Miljöpartiet toppar listan tillsammans med Vänsterpartiet och har lysande omdömen. Deras kandidater har påvisat ett starkt engagemang på alla fronter samt arbetat mot en mer hållbar miljö. På delad förstaplats och med bäst miljöbetyg hamnar Jakop Dalunde (MP) och Pär Holmgren (MP) för sitt mångsidiga engagemang i och utanför parlamentet.

På tredje plats hamnar vänsterpartisten Malin Björk (V). 

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Saga Grande
Student i litteraturvetenskap och praktikant på Flamman.[email protected]