Inrikes

SSU-ordföranden kringgick las – jobbar för Transport och LO

Mansour Ahmed, ordförande för SSU Skåne och LO Helsingborg, samt anställd på Transport i Helsingborg.

Ordföranden för SSU Skåne, Mansour Ahmed, ska ha kringgått lagen om anställningsskydd för att byta ut en anställd i SSU-distriktet under förra året. Han har dessutom pekats ut som ansvarig för odemokratiska metoder inom förbundet. Trots det har han fortfarande uppdrag för både LO och Transport.

Inrikes

Skandalen på SSU Skåne, ett av ungdomsförbundets viktigaste distrikt, skakade i förra veckan förbundet. Enligt uppgifter i flera medier ska företrädare, bland dem Skånedistriktets ordförande, ha agerat odemokratiskt och skrämt andra medlemmar till tystnad. Minst en person nära ordföranden ska också ha gjort homofobiska uttalanden.

Det är dock inte de enda kontroverserna kring ordföranden i SSU-förbundet i Skåne. Flamman kan nu avslöja att förbundets ordförande Mansour Ahmed tidigare har anklagats för att kringgå las för att byta ut en anställd på förbundet.

Detta trots att han har flera fackliga uppdrag. Mansour Ahmed är anställd av Transportarbetareförbundet i Helsingborg och är ordförande för LO i Helsingborg.

Redan förra året informerades Transport i Helsingborg om händelsen, där Mansour Ahmed ska ha anställt en person på visstid, för att därefter sparka en person med liknande arbetsuppgifter och tillsvidareanställning, trots att den senare jobbat över ett halvår längre.
Flamman har tagit del av ett mejl som sändes till Transports Helsingborgsavdelning, där den utpekade SSU-ordföranden fortfarande är anställd, redan i samband med händelsen. Där berättas både om de antidemokratiska metoder som nu avslöjats i flera medier, och det kringgående av las som användes för att byta ut förbundets enda anställde.

”Valt att se mellan fingrarna”
När Flamman når Transport i Helsingborg på tisdagen hänvisar man till förbundets centrala presskontakt Maria Arkeby. Men hon vill inte kommentera händelsen.

– Detta skedde i så fall inom ramen för SSU och därför har vi inget att säga i frågan, säger hon till Flamman.
Personen som skickade mejlet till Transport i Helsingborg uppger för Flamman att hen aldrig fick någon återkoppling. Nu anklagar källan både fackförbunden och S i Malmö för att inte ha agerat.

– Man har valt att se mellan fingrarna helt enkelt, säger personen till Flamman.

På LO vill man inte kommentera uppgifterna, med hänvisning till att Mansour Ahmed är anställd av medlemsförbundet Transport.

– Han är anställd av Transport, så vi får hänvisa till dem, säger Jon Andersson, pressekreterare på LO.
Problemen inom SSU:s Skåneavdelning ska enligt interna rapporter och flera vittnen vara kända av förbundsledningen sedan tidigare. SSU:s förbundsordförande Philip Botström har nekat till att han kände till händelserna. En källa med god insyn säger dock till Flamman att SSU:s ledning inte bara känt till, utan dessutom dragit nytta av situationen.

Påtryckningsmedel mot vänsterfalangen
Händelsen ska ha inträffat på förbundets kongress i augusti förra året, i samband med valet till förbundsstyrelse. Den sittande förbundsstyrelsen, under ledning av nuvarande förbundsordförande Philip Botström, ska då ha använt den utpekade kuppmakaren inom SSU Skåne som påtryckningsmedel mot vänsterfalangen inom förbundet.

Förbundsstyrelsen, som kontrolleras av högerfalangen inom förbundet, krävde att SSU-vänstern inte skulle lägga fram ett eget programförslag till SSU-kongressen, och att man inte fick bedriva studier eller seminarier utanför sina ”egna” distrikt.
Om inte SSU-vänstern gick med på kraven skulle förbundsstyrelsen välja in Skåneordföranden i styrelsen, i stället för vänsterns kandidat. Detta trots att förbundsstyrelsen vid den här tiden, enligt både Flammans källor och internrapporter citerade i andra medier, var väl medvetna om dennes odemokratiska agerande.

– Kohandel är en sak. Men här drar man fördel av en fruktansvärd situation i Skåne och pressar tillbaka SSU-vänstern i stället för att hantera frågan, säger en källa till Flamman.

Liknande källuppgifter har tidigare publicerats av Aftonbladet.

Flamman har sökt Mansour Ahmed och LO i Helsingborg.

    Inrikes