Opinion

Stå fast vid EU-motståndet, Vänsterpartiet!

Ett solidariskt och jämlikt Europa måste byggas på EU:s ruiner, menar debattören. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT.

Det behövs ett vänsterparti i Sveriges riksdag som står upp för att Sverige måste lämna EU – finns det ett sånt, undrar Pär Johansson, partisekreterare Kommunistiska Partiet.

Opinion

På Vänsterpartiets Instagramkonto bekräftar Jonas Sjöstedt att Vänsterpartiet numera jobbar för att förändra EU inifrån och därmed har övergett motståndet mot unionen. Det är synd, eftersom det verkligen behövs ett vänsterparti i Sveriges riksdag som står upp för att Sverige måste lämna EU.

Är det så att Vänsterpartiet har lämnat EU-motståndet för att Sverigedemokraterna också driver frågan? Men att överge EU-motståndet är det bästa stöd vänstern kan ge till rasister och högerkrafter. Då lämnas fältet fritt för Sverigedemokraterna och andra reaktionärer att populistiskt profitera på det berättigade folkliga missnöjet med EU och alla de försämringar i välfärd och arbetsvillkor vi fått känna av sedan inträdet 1995.
Svaret från vänstern måste vara att förstärka EU-motståndet och fylla detta motstånd med ett progressivt och klassmässigt innehåll. Endast så kan både EU-eliten och dess skugga av rasistiska högerpartier bekämpas.

Ett solidariskt och jämlikt Europa måste byggas på EU:s ruiner. Unionen är från början storföretagens projekt och högerpolitiken är grundlagsfäst. Det går helt enkelt inte att reformera EU inifrån.

Allt kommer naturligtvis inte automatiskt bli bättre bara för att vi lämnar EU, men förutsättningarna att bedriva en verklig vänster- och arbetarpolitik kommer radikalt att förändras till det bättre. Det skulle också vara ett internationalistiskt stöd till de andra befolkningarna i Europa. Den svenska vänsterns bidrag till att rasera stormaktsbygget måste vara att kämpa för att Sverige ska lämna unionen.
Jag hoppas att Vänsterpartiet återtar sin plats i EU-motståndet. Det behövs mer än någonsin.

 

_____________________________________

Prova Flamman gratis!

Just nu kan du få prova Flamman gratis i en månad. Följ länken för mer information.

  • EU
  • vänsterpartiet

Opinion