Rörelsen

Lenin

Startar ”Leninland” i Varberg: ”För mig är Lenin en symbol för upproret”

Vänsterprovokatören Lasse Diding utanför sitt hotell Gästis. Nu startar han Leninland, en skrivarlya för fritänkare med hjärtat till vänster. Foto: Dan Hansson/SvD/TT.

Den 1 januari öppnar Leninland i Varberg, där stipendiater till vänster kan skrivsemestra. Initiativtagaren Lasse Diding kallar det en ”kulturell frizon för fritänkare”.

Rörelsen

I Varberg är vänsterprovokatören Lasse Diding på väg att skapa ett mindre upprorskluster. På hotell Gästis är konferensrummen döpta efter figurer som August Strindberg och Sigmund Freud, och badhuset i blått porslin är en kopia av Vladimir Lenins favoritbad i S:t Petersburg.

Nu öppnar han dessutom Leninland, som beskrivs som en ”kulturell frizon för fritänkande författare och journalister med hjärtat till vänster”. Där kan stipendiater bo och arbeta i två till fyra veckor.

– Jag vill att det ska bli som Sigtunastiftelsen fast till vänster. Där man kan bo och arbeta med ett skrivprojekt under väldigt förmånliga former. Varberg är vackert i sig, och att bo på det här sättet kan nog vara mycket stimulerande, säger Lasse Diding på telefon.

Lasse Diding får ofta kritik för sina ständiga referenser till Lenin, en figur som i dag klyver vänstern. Han säger att vänstern har blivit för känslig och exemplifierar med när Nooshi Dadgostar sade att hon föredrar Trump före Maduro för att den förre är demokratiskt vald.

Lenin upplöste parlamenten och Sovjetunionen blev i slutändan en förtryckarstat. Varför inte välja ett mindre kontroversiellt namn?

– Diskussionen om Lenin säger så mycket. Man kan inte diskutera historiska personer i sitt historiska sammanhang i dag. Om jag kallat priset för Spartacus-priset hade väl ingen sagt: ”Han slog ju ihjäl sina fiender, han använde inte demokratiska metoder.” Jag tycker att det är viktigt att hålla frågan om Lenin vid liv, och därför tar jag upp honom i olika sammanhang.

Han säger också att namnvalet blir en naturlig sållningsprocess.

– De som kommer hit har väl hjärtat till vänster så vi får väl se om de kontamineras på något sätt. För mig har Lenin blivit en symbol, inte för kommunismen, utan för upproret. Att välta systemet över ända. Svenska vänsterintellektuella är rädda för Lenin, de vill inte bli exkluderade från samtalet. Det är farligt att uttrycka vissa åsikter. Kajsa Ekis Ekman har ju fått betala en del för sin frispråkighet, jag tycker att det är läskigt att det är så.

Leninland slår upp portarna den 1 januari 2023.

    Opinion