Inrikes

Stenevi om stödröst-paniken: ”Känner mig väldigt lugn”

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar och Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi under en tidigare SVT-debatt. Foto: Fredrik Persson/TT

Valspurten har utvecklats till en dragkamp om de rödgröna klimatväljarna. Efter SVT:s slutdebatt säger Märta Stenevi att MP är det enda alternativet”. Nooshi Dadgostar svarar att ett svagare vänsterparti innebär långsammare klimatomställning.

Inrikes

Några timmar före SVT:s slutdebatt läckte ett miljöpartistiskt internmeddelande till medierna. Där skrev språkröret Per Bolund att den senaste Novus-mätningen, där MP får 4,5 procent av väljarstödet, är väldigt skrämmande. Han konstaterade att MP brukar överskattas i opinionsmätningar och uppmanade medlemmarna att donera mer pengar till valkassan. Uppmaningen handlade också om kampanjstrategi: Ta kontakt med så många du kan – alla som vill ha en rödgrön regering.

En källa med insyn formulerade det mer krasst i Aftonbladet: Vi kommer fokusera på att vi vädjar om rödgröna stödröster.

Men efter slutdebatten säger Märta Stenevi till Flamman att hon känner sig lugn.

– Jag är helt övertygad om att vi kommer se många väljare på söndag som, precis som vi sett i många av våra mätningar, efterfrågar en starkare klimatpolitik än man sett hos de partier man röstat på tidigare. Jag möter också meddelanden från väljare varje dag som efterfrågar det här och uttrycker sitt stöd för oss.

Hon säger att det senaste halvåret utan MP i regering har visat att de är det ”enda alternativet” för en starkare klimatpolitik.

Genomför ni en riktad kampanj mot exempelvis V och C-väljare?

– Vi kommer att försöka maxa utrymmet det här dygnet som är kvar, och för det har vi bett våra gräsrötter om ekonomiskt stöd, för vi har varken LO eller Svenskt näringsliv i ryggen och tar inte emot anonyma hemliga donationer.

Diskussionen om taktikröstande har ökat pressen på Vänsterpartiet, som sedan tidigare har fått kritik från både miljöpartister och egna medlemmar för den förda energipolitiken. Tidigare partiledaren Jonas Sjöstedt har gått i svaromål och pekat på miljöpartiets högersamarbeten i regioner och kommuner. Men efter SVT:s slutdebatt ger V-ledaren Nooshi Dadgostar ett annat svar: taktikröstandet behövs inte.

– Senaste mätningen låg de väl på närmare sju procent. Jag är helt säker på att man kan rösta med hjärtat, och hjärnan, i det här valet, säger hon och fortsätter:

– Utan ett starkt vänsterparti riskerar vi att inte kunna dra politiken åt vänster över huvud taget. Här är det många partier som vill dra politiken högerut, så det kommer bli otroligt centralt att vänstern får ett starkt mandat. Det är skillnaden mellan att tandvården ska få ett högkostnadsskydd eller inte, skillnaden mellan höjda pensioner eller lägre pensioner.

Vad säger du när du möter väljare som funderar på detta, om vilka partier som ska klara sig, vilka som behövs för regeringsbildning, och så vidare?

– Att det är ett starkt vänsterparti som kan dra politiken vänsterut. Vi såg ju hur januarisamarbetet blev, det var ju fyra andra partier som samarbetade, och då fick vi en sämre skogspolitik, ett utsålt strandskydd, vi fick inte en klimatomställning som var snabb nog, och vi fick stora privatiseringar, marknadshyror och sämre anställningstrygghet. Vi vill inte göra om det.

  • Klimat
  • Miljöpartiet
  • Rödgröna
  • vänsterpartiet

Inrikes