Inrikes

”Stockholmshyra” får kritik

Det du använder och det som finns i din lägenhet, betalar du för. Man belastar kostnaden där man gör en åtgärd, menar Simon Safari. Foto: Hasse Holmberg/TT.

Ordning och reda på hyresmarknaden eller ett sätt att trissa upp hyrorna? Åsikterna om den nya Stockholmshyran går isär.

Inrikes

Hyresgästföreningen i Stockholm undertecknade nyligen tillsammans med representanter för kommunalägda bostadsbolag en debattartikel i Dagens Nyheter där man presenterar en ny modell för hyressättning. ”Stockholmshyra” ska baseras på bland annat hur upprustad lägenheten är och i vilket läge den ligger.
Nyheten slog ner som en mindre bomb. Liberalernas ledare Jan Björklund utropade till exempel på Twitter att Hyresgästföreningen vill ha mer marknadshyra. Framför allt är det att läget kan påverka hyran som väckt uppmärksamhet. Kritiker menar att det kan leda till mer segregation där ”vanliga” människor inte kommer att ha råd att bo i attraktiva områden.
– Ingressen (som bland annat tar upp läget, reds anm) är tillspetsad och det är DN som har satt den, säger Hyresgästföreningens ordförande i Stockholm, Simon Safari till Flamman.
Enligt honom handlar det inte om ett steg mot marknadshyror utan om en hyressättning som utgår från en rad olika faktorer, som vad det är för typ av lägenhet och vilken standard den har. Allt detta poängsätts enligt en gemensam överenskommelse. Exakt hur är ännu inte färdigförhandlat, men ska bygga på hur hyresgästerna värdesätter sitt boende.
– Efter det kommer vi till läget. Läget har inte så stor betydelse men påverkar i alla fall. Säg att du bor i ett lugnt läge eller ett med mycket trafik, det påverkar. Men det ska inte vara avgörande.
Fördelarna med systemet är, enligt Simon Safari, att det är ett transparent system. Man ser vad man betalar för.
Hur mycket ska läget påverka?
– Inte så mycket. Det är något som vi inte har förhandlat än, men jag kan säga av egen erfarenhet från Botkyrka: Där sa vi att läget inte ska vara avgörande. Vi tänkte 40 procent för vilken typ av lägenhet, 40 procent för standard och husets skick och kanske 20 procent för läget.
Simon Safari menar att det nya systemet snarare leder till mindre segregation när hyrorna blir mer förutsägbara.
– Det du använder och det som finns i din lägenhet, betalar du för. Man belastar kostnaden där man gör en åtgärd. Värden vet att ”gör jag de här åtgärderna så kan jag ta betalt för det. Missköter jag mig så får jag ingen höjning”.

”Sätt att höja hyrorna”

Men andra är långt ifrån övertygade om modellen.
– Som jag har förstått det är det väldigt likt hur Hyresgästföreningen och MKB samarbetar i Malmö. Det verkar helt enkelt vara ett sätt att kunna ta ut högre hyror, säger Aidin Zandian, ordförande för Jagvillhabostad.nu.
Han är starkt kritisk till att läget över huvud taget ska vara en faktor när hyran sätts, särskilt i en situation där det råder brist på hyresrätter.
Men blir det inte mer rättvist om hyresvärdar som rustar upp sitt bestånd kan ta betalt för det, medan de som inte gör det inte kan ta ut högre hyror?
– Vad jag förstår har ökningen av boendekostnader för hyresgäster ökat väldigt mycket jämfört med konsumentprisindex sedan 1980-talet. Då låter det helt absurt att ta fram ytterligare incitament att höja hyrorna. Man kommer att resonera ungefär så här: ”Hyrorna där borta är samma som här och det där är ett mindre attraktivt område så därför måste vi höja hyrorna här”. Det är ett väldigt skevt sätt att argumentera.
– Jag förstår inte alls syftet med det här. Dessutom kommer det att leda till en än mer segregerad stad.

  • bostäder
  • hyra
  • Hyresgästföreningen
  • Stockholm
  • stockholmshyra

Inrikes