Inrikes

Stor protest mot marknadshyror: “det rör oss alla”

Eva Fee var en av arrangörerna när hundratals personer samlades under lördagen på Sergels torg i Stockholm. Demonstrationer genomfördes också bland annat i Malmö. Foto: Leonidas Aretakis.

Hotet om marknadshyra är inte avvärjt, menar demonstranterna.

Inrikes

Efter en våg av protester fälldes i juni regeringen Löfven kring frågan om marknadshyror, men många befarar att de kommer att genomföras ändå. Enligt Hyresgästföreningen, som även de motsatte sig förslaget om fri hyressättning i nyproducerade lägenheter i våras, skulle detta på sikt kunna leda till mycket kraftiga hyreshöjningar.

Därför har kampanjen ”Nej till marknadshyra” samlats till protest på flera håll i Sverige under veckan. På lördagen dundrar talen från scenen ut över Sergels torg i Stockholm.

– Vi hyresgäster påstås välja att inte integrera oss, att vi saknar betalningsvilja att vi överkonsumerar bostadsyta. Utredningen är full av såna falska och fula påståenden.

Enligt medarrangör och talare Eva Fee ligger utredningarna och lagförslagen kvar.

– De kan plockas upp igen när som helst. Men man kommer att försöka gå bakvägen för att nå samma resultat. Vissa tror att vi har vunnit slaget om marknadshyror nu, men det har vi definitivt inte gjort.

Samtalet dränks av en talkör som ropar: ”gör om, gör rätt, gör hyresrätt!” Eva Fee fortsätter.

– Vad vi framför allt vill är att människor ska diskutera bostadspolitik. Det gäller inte bara hyresgästerna, det rör oss alla. Vi kan inte lösa några frågor – migration, kriminalitet, trångboddhet – utan bra bostäder.

Nästan 200 organisationer och föreningar har uttalat sitt stöd för Nej till marknadshyra, som i april i år ordnade demonstrationer i 136 städer. Under lördagen sänder också Radio Noden i samarbete med Skiftet flera timmar protestradio med tema stoppa marknadshyrorna.

  • Eva Fee
  • Hyresgästföreningen
  • marknadshhyra

Inrikes