Ledare

Strandhäll är ingen hjälte

Att DN beskriver historien om Annika Strandhäll som segerkantad säger något om politiken hon för fram och om socialdemokratins sorgliga förflyttning till höger. Erik Simander/TT

Under socialförsäkringsminister Annika Strandhälls karriär har det hon sysslat med bara blivit sämre. Det är inget att hylla, skriver Zina Al-Dewany.

Ledare

 


I helgen hyllades
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll i ett långt reportage i Dagens Nyheter (10/11, 2017). Vi fick följa henne från arbetarförorten Bergsjön, som hon växte upp i, till berättelsen om hur hon hamnade i Stefan Löfvens regering. Men den stolthet många socialdemokrater känner för Strandhälls politik är pinsam. I hennes karriärsresa har nämligen fackets styrka försvagats och fler sjuka människor än tidigare står utan skyddsnät.

Hon har gjort karriär inom facket, där hon till slut hamnade som ordförande för Vision, tidigare SKTF. I Dagens Nyheter kan man läsa följande:
”Tillsammans med den blivande TCO-basen Eva Nordmark var hon med och skapade framgångssagan Vision”.

Men vad är det för framgångssaga? Hon stred för, och fick igenom, sifferlösa avtal under sin tid som fackordförande. Sifferlösa avtal betyder att det inte finns någon lägstanivå för löneökning, vilket kan innebära att arbetsgivare inte höjer lönen alls. Arbetsgivarna var glada för detta, då det ger dem mer makt, och färre garantier för arbetaren. Din lön beror då helt på hur din chef tycker att du presterar, vilket sätter människor i en osäker sits där det blir viktigt att komma överens med chefen.

Innan Strandhäll så förstod SKTF (nuvarande Vision) farorna med sifferlösa avtal. 2010 sa SKTF upp de sifferlösa löneavtalen med Vårdföretagarna. Ett avtal som innebar att 30 procent av deras medlemmar inte fick någon löneökning. Men med Annika Strandhäll i spetsen bytte facket inte bara namn, utan även riktning till att bli mer arbetsgivarvänliga.
Reportaget fortsätter i samma uppskattande stil:
”Det finns goda skäl till att Annika Strandhäll hamnar i centrum i sin första riktiga valrörelse år 2018. Hon har varit med och bromsat sjukskrivningskostnaderna och nu blir det hennes departement som går i spetsen för rekordsatsningar på vården, pensionärerna och barnfamiljerna.”

Med Annika Strandhäll i spetsen bytte facket Vision inte bara namn, utan även riktning till att bli mer arbetsgivarvänliga

Vad DN egentligen menar med ”bromsat sjukskrivningskostnaderna” tål att granskas. För det Strandhäll stolt gjorde var att se till att avslagen idag ökar. Människor är alltså inte friskare, det är bara svårare att vara sjuk. Samtidigt blir du mer misstänkliggjord och ifrågasatt av Försäkringskassan. Strandhäll gav Försäkringskassan nya direktiv om hur många som ska beviljas sjukpenning. Det finns alltså ett tak för hur många som får bli sjuka varje år. En taktik inför valet för att få ner sjukstatistiken, men som inte säger något om människors hälsotillstånd.

Att en liberal tidning som verkar för ”fri ekonomi ”är så okritisk till Strandhäll är inte konstigt. Men att hon är socialdemokratins stolthet borde få varningsklockor att ringa. Att hon lyfts upp och fram av partiet handlar inte om henne, utan om hennes politik. En hård politik som allt oftare premieras av Socialdemokraterna.

  • Annika Stranhäll
  • arbetsgivarna
  • sifferlösa avtal
  • sjukförsäkring
  • Vision

Ledare