Ledare

Striden om skatten

Javisst, Liberalerna och de andra borgerliga partierna pratade om problem som kommer att bli centrala för vilken regering det än blir efter valet; om arbetslöshet, de fallande kunskapsnivåerna i skolan och om att det saknas poliser. Men deras enda lösningar på dessa problem är att sänka skatten för de som redan har och att skrota förslagen om att begränsa vinsterna i välfärden.Foto: Jessica Gow/TT

Ledare

När vi närmar oss ett valår brukar högern ibland ta till knep för att verka mer jordnära och folktillvända än de faktiskt är. Men den taktiken har vi än så länge inte sett mycket av. Pärlhalsbanden och manschettknapparna är fortfarande på. Det var tydligt i veckans vårbudgetdebatt. Det enda högern verkar vara bry sig riktigt mycket om är sänkta skatter för de rikaste och att under inga omständigheter stoppa den rännil av skattepengar som går ner i kapitalets fickor.

Detta gäller samtliga borgerliga partier, från Liberalerna och Centerpartiet till Sverigedemokraterna. Javisst, de pratade om problem som kommer att bli centrala för vilken regering det än blir efter valet, om arbetslöshet, de fallande kunskapsnivåerna i skolan och om att det saknas poliser. Men deras enda lösningar på dessa problem är att sänka skatten för de som redan har och att skrota förslagen om att begränsa vinsterna i välfärden.

Det var inte bara i riksdagens kammare skattefrågorna har varit relevanta i debatten. Bredvid budgetdebatten kan man ställa två debatter till.

1. I veckan släppte den fackliga tankesmedjan Katalys ytterligare en av sina rapporter i Klass-serien; Välfärdens omvandling – Det privata kapitalets utvidgning i den offentliga sektorn. Rapporten behandlar det faktum att våra gemensamma skattemedel finansierar stora koncernägda aktiebolag och dess vinster. Samt att det som arbetarrörelsen kämpade för skulle vara just en offentlig sektor som vi har demokratiskt inflytande över, på ganska kort tid snarare blivit en privat kassako för finanskapitalet.

2. SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt twittrade (17/4, 2018) ut en bild på en av sex räkningar som hon får betala för vården hon har behövt till följd av en akut operation. Den första var på 170 000 kronor. Hon avslutade tweeten med orden ”Det finns länder där sjukvård är gratis och det finns länder där det inte är det”. Då tog det hus i helvete. Twittermoderaterna från näringslivets diverse medieinstitut drog en lans för det amerikanska systemet; ”En familj betalar nästan 50 000 kronor i skatt varje månad, så gratis är inte vården”. Avgrunden öppnar sig visst när en public service-journalist kan få hävda att vården är gratis när ”vi” (arma människor) dignar under skattetrycket.

Högerns totala ointresse av att komma till rätta med det faktum att vi med skattemedel subventionerar stora vård- och omsorgsbolags vinster ska ställas mot deras spelade upprördhet över att en journalist säger att sjukvård är ”gratis” i Sverige.

Ja, vi betalar skatt, det fattar ju alla.

Ja, vi betalar skatt, det fattar ju alla. Men i Sverige får ingen hem en räkning på 170 000 efter en operation. Och till skillnad från den privat finansierade vården i USA är den skattefinansierade vården i Sverige solidariskt finansierad. Några bidrar mer och några bidrar mindre – beroende på förmåga – till en eventuell ryggoperation, till förlossningar och läkarbesök för en öroninflammation.

Men för högern i Sverige är det bara viktigt att vara solidarisk med dem som tjänar pengar på den skattefinansierade välfärden, och sällan med dem som behöver samma välfärd mest.

_______________________________

Prova Flamman gratis!

Just nu kan du få prova Flamman gratis i en månad. Följ länken för mer information.

  • #val2018
  • #våp18
  • alliansen
  • höjda skatter
  • kapitalbeskattning
  • skattepolitik
  • Socialdemokraterna
  • vårbudget
  • vinster i välfärden

Ledare