– Nu hade handelsutskottet chansen och ansvaret att sätta ner foten och säga nej till specialdomstolar. Man tog inte det ansvaret. Även om inte ISDS nämns specifikt så anger man inriktningen när man säger sig stödja Cecilia Malmströms förslag. Man tar ställning för specialdomstolar, säger Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk till Flamman.
I förra veckan röstade EU-parlamentets internationella handelsutskott för en TTIP-resolution innehållande ISDS som ger företag rätt att stämma stater. Det är samma förslag som EU-parlamentet ska ta ställning till om en dryg vecka.
Den socialdemokratiska gruppen bytte fot natten innan utskottet röstade, efter långa förhandlingar med konservativa gruppen. Den socialdemokratiska gruppen kallade det slutliga förslaget för en kompromiss. Den moderata EU-parlamentarikern Christoffer Fjellner som sitter i handelsutskottet bloggade däremot om att ”vi vann allt”.
V är mot TTIP i dess nuvarande form. ISDS är den del av TTIP som lyfts fram och kritiserats mest. Men Malin Björk varnar även för en del av avtalet som kallas för Råden för regleringssamverkan, som också finns med i förslaget.
– Det ger rådet rätt att titta på lagförslag och tycka till, innan de ens läggs fram för lagstiftarna. Då kan de bromsa lagförslag innan de ens blir offentliga.
– Det blir ett slags dubbellås mot progressiv lagstiftning. Först ska man få kolla på lagförslag innan och sedan ska man kunna stämma stater. Det är precis det vi inte behöver inför de klimatutmaningar och de sociala utmaningar som vi står inför.
MP kritiskt
– Från Miljöpartiet och Gröna gruppen kommer vi att rösta mot den kontroversiella tvistlösningsmekanismen ISDS, säger Max Andersson, EU-parlamentariker för Miljöpartiet till Flamman.
Vad innebär det konkret i omröstningen?
– Vad man gör den här veckan är att man skriver ändringsförslag på den text som utskottet tog. Då sitter folk och försöker hitta förslag som kan forma de bästa majoriteterna.
Han påpekar att det i vissa utskott i parlamentet har funnits stora majoriteter mot ISDS.
– Man ska inte dra för stora växlar på den utslätade skrivelsen från handelsutskottet.
MP är kritiskt till många delar av TTIP.
– Jag är oroad över att man kan vilja jämka ihop USA:s och EU:s kemikalielagstiftning. USA:s kemikalielagstiftning på federal nivå är från 70-talet. Myndigheter måste bevisa att en kemikalie är farlig. I EU råder tvärtom försiktighetsprincipen.
Marita Ulvskog, S-parlamentariker säger till Dagens Arena att den socialdemokratiska gruppen kommer att återinföra kritiken mot ISDS i skrivelser inför omröstningen i parlamentet. Hon tror att gruppen kan få majoritet för sina skrivningar.
”Ett första tyckande”
Men oavsett hur det går i omröstningen i parlamentet om en vecka är ingenting färdigförhandlat.
– Det här är Europaparlamentets första tyckande. Vi kommer ha chansen att komma tillbaka till det här och mobilisera. Jag är ganska övertygad om att vissa delar av det här kommer tas bort. Medborgarna vill inte ha specialdomstolar och sist jag kollade var politikerna valda att representera medborgarna, säger Malin Björk.
Max Andersson påminner om Acta-avtalet, som till slut stjälptes helt av EU-parlamentet för några år sedan.
Flamman har under flera dagar sökt Feministiskt Initiativs EU-parlamentariker Soraya Post utan resultat. Fi har tidigare sagt att partiet vill stoppa TTIP. Partiet tillhör den socialdemokratiska gruppen i EU-parlamentet och det är troligt att Fi kommer att rösta med gruppen.
Fotnot: Samtliga borgerliga partier är mer eller miindre positiva till TTIP. SD har inte tagit ställning.
S-kongress tog beslut öppet för tolkningar
– Från Malmö hade vi en motion som sade nej till hela TTIP. Men det var aldrig någon stridsfråga på kongressen, säger Daniel Hedén, från S i Malmö.
I stället var det den linje som bland andra Socialdemokraterna i Skåne drev, om hårdare skrivelser och ett klart ställningstagande mot specialdomstolar som det blev debatt om på S-kongressen i helgen. Beslutet som fattades innehöll dock inte de skrivningar som Skånedistriktet hade önskat.
Många säger att de skrivningar man fattade beslut om kan tolkas på olika sätt?
– Ja, eftersom man vägrade varje form av konkretisering kan man tolka det som står nu hur man vill. Vi menade att om man vill att försiktighetsprincipen ska gälla så kan man skriva det. Och som det står nu är det fortfarande öppet för specialdomstolar, bara med ett lite annat uppdrag.
Men beslutet på S-kongressen tror han mer påverkar på marginalen hur Socialdemokraternas EU-parlamentariker agerar.
– Marita Ulvskog har ju sagt att hon ännu inte sett någon skrivelse om ISDS som hon kan ställa sig bakom.