Utrikes 17 september, 2019

Sudans djupa stat behåller greppet

För första gången på årtionden måste den sudanesiska militären dela makten med de civila som dominerar det suveräna rådet som upprättades den 21 augusti. En övergångsperiod på 39 månader ska leda till en demokratisk konstitution. Men armén behåller de viktigaste ministerposterna i ett utfattigt land som är beroende av stöd från sina allierade i gulfen.

I Khartoum den 3 juni går beväpnade män som agerar på statens uppdrag till attack mot och skingrar de civila som sedan nästan två månader samlats utanför Sudans beväpnade styrkors högkvarter (FAS). Repressionen som leder till att mellan 130 och 150 demonstranter dödas sänder chockvågor genom ett arabiskt Afrika i uppror.

Sedan juni 1989 har Sudan, som ligger i skarven mellan Afrika och Mellanöstern, styrts av en islamistisk grupp som kom till makten i en militärkupp. Medan kontinentens största land drogs med konsekvenserna av kalla kriget slet sudaneserna redan varandra i stycken på grund av djupa kulturella orsaker. Den islamistiska regeringen, ledd av Omar al-Bashir, försökte i flera år att genomföra ett fundamentalistiskt revolutionärt och globalt program som skulle göra slut på det ”religiösa kriget” mellan det huvudsakligen muslimska Nord och det övervägande kristna Syd. Sydsudans strävan efter självstyre hade lett till en långvarig militär konflikt sedan självständigheten uppnåddes 1956.

Denna strategis misslyckande tvingade al-Bashir att acceptera Sydsudans självständighet på 600 000 kvadratkilometer 2011. Sydsudan blev FN:s 193:e medlemsland. Khartoum kunde inte längre räkna med sin stabila allians med Kina eftersom den vilade på oljeproduktionen som nu hade hamnat i händerna på den nya regeringen i Juba. Militärerna begick misstaget att försumma jordbrukssektorn som började falla sönder. Samtidigt försökte de införa en alltmer dogmatisk och raspräglad syn på islam som fram till dess hade utövats på ett tolerant sätt av befolkningen. Det ledde till ännu ett nederlag: uppsvinget för en artificiell arabism i den perifera regionen Darfur utlöste ett inbördeskrig som fortfarande pågår. Till denna spiral av misstag av regeringen i Khartoum fogades den brutala behandlingen av de svarta muslimer som hade stridit på det besegrade Sydsudans sida och som hade tvingats återvända norrut efter kriget. De gjorde uppror vilket i sin tur avslöjade den rasmässiga och sociala dimensionen i de intersudanesiska konflikterna.

2019 hade den islamistiska regimen därför inte längre något annat att erbjuda än anblicken av sina upprepade misslyckanden och den ständigt ökande korruptionen. Det ekonomiska debaclet var droppen som fick bägaren att rinna över och utlöste en direkt konflikt mellan juntan och folket. Efter demonstrationerna 2013, som slogs ned brutalt, dök de oppositionella som kämpat för en liberalisering av regimen och organiserat sig i hemliga illegala sällskap plötsligt upp igen på den politiska scenen 2019 i och med Frihets- och Förändringsdeklarationen (DLC), ledd av Alliansen för Frihet och Förändring (ALC).

Denna demokratiska rörelse lider dock av tre svagheter: den är främst urban, även ute i provinsen; den mobiliserar främst de så kallade awlad al-beled, araber från de centrala provinserna; och den är – utanför det sudanesiska tjänstemannafacket (APS) – djupt splittrad. På andra sidan står det Militära Övergångsrådet (MTC) som i praktiken har styrt landet sedan al-Bashir störtades den 11 april. Häri ligger förklaringen till situationens tvetydighet: är det en militärkupp eller en demokratisk revolution som har ägt rum? Fram till mitten av augusti hade MTC tagit på sig att utöva regeringsmakten utan något mandat från den enorma proteströrelse som hade inletts med demonstrationerna den 19 december 2018.

Till skillnad från tidigare uppror (1964 och 1985) spred sig denna rörelse, som direkt döptes till ”sit-in”, från provinsen och blev snabbt en nationell angelägenhet. Demonstranterna och deras organisationer sammanstrålade i huvudstaden och fick ut över en halv miljon människor på gatorna under flera veckor. Samlingen som utvecklades till ett slags kontinuerlig lägerfest fungerade också som ett permanent politiskt möte där alla gav uttryck för sin solidaritet. Alla deltagare tog hand om barnen – det fanns många –, kvinnorna som hade funnit sin röst var allestädes närvarande, och deltagarna från landet upptäckte huvudstaden. En uppsjö olika slogans angav tonen för en uttryckligen pacifistisk rörelse: ”Silmiya” (”icke-våld”), ”Hurriya” (”Frihet”), ”Thawra” (”Revolution”), ”Dhidd al-haramiya” (”Ner med tjuvarna”), ”Madaniya” (”Makten åt de civila”). Under hela ramadan, i detta muslimska land som styrts av islamister i 30 år, valde demonstranterna fritt att antingen respektera fastan eller inte – i nästan 50-gradig hetta. Affärsidkarna, även de kristna, utspisade massorna med mat och förnödenheter och man turades om att städa upp skräpet. Barnen lekte mellan benen och gevären på soldaterna som umgicks med demonstranterna.

Under 30 års maktinnehav hade en alltmer kringskuren men mäktig grupp islamister byggt upp ett slags parallell stat

Men långt ifrån kamerorna och blickarna misshandlades och dödades samtidigt upprorsmakare. Under 30 års maktinnehav hade en alltmer kringskuren men mäktig grupp islamister byggt upp ett slags parallell stat. De som sköt på demonstranterna var inte soldater i den reguljära armén, som i sin tur gjorde sitt bästa för att skydda dem. De var antingen yrkessoldater från Darfur – den Snabba Insatsstyrkan (RSF) – eller bataljoner ur Nationella Säkerhets- och Underrättelsetjänsten (NISS). Här går det att tala om en ”djup stat”, med hänvisning till uttrycket som myntades i Turkiet på 1990-talet. Upproret i Darfur 2003 underminerade bilden av att det skulle råda någon som helst homogenitet under den radikala islamens flagg och avslöjade en maffiaregim som hade slagit sig in på illegal oljeförsäljning (1999–2011). Sydsudans utbrytning innebar att det sista som återstod av denna regims nationalistiska aura försvann. Den ekonomiska bankrutten 2018 fick de sista resterna av fasaden av legitimitet att rämna. Å andra sidan hade den traditionella sudanesiska statens inre maktcentra ersatts av ett nätverk i händerna på en handfull islamister.

En av paradoxerna i den revolutionära folkfesten i början av 2019 ligger i dess djupa konservatism. Nostalgin för självständighetens befriande entusiasm genomsyrade atmosfären. Människor viftade med flaggor och nynnade på sånger från den tiden. ”Vi hade fel från början”, utropade en demonstrant i maj. ”För övrigt är vi inte araber, utan islamiserade afrikaner; vi måste byta språk till engelska.” Från ockupationen framför FAS högkvarter den 6 april till massakrerna den 3 juni ”hade vi intrycket att Sudan hade kommit tillbaka”, sade en fransk diplomat stationerad i Khartoum till oss. Det var därför som repressionen som utfördes av den ”djupa statens” agenter var så brutalt chockerande.

I utlandet har få förstått denna nostalgiska revolution. Parallellerna med upproren under den arabiska våren kommer snabbt till korta. Rörelsen uppvisade förvisso samma sorts fientlighet mot diktaturen och strävan efter demokrati. Å andra sidan hyste den inga illusioner om politisk islamism som, efter 30 år av maktmissbruk och korruption av en regim som åberopade den ideologin, till och med kunde utlösa våldsamma reaktioner hos demonstranterna.

Revolutionen tvingades också konfronteras med det ”interna koloniala problemet”. Den ansvarige för denna blodiga repression, general Muhammad Hamdan Dagalo, i folkmun kallad ”Hemeti”, kommer från Darfur. Under flera år hade han, som i dag framställer sig som befriare, tjänat som reservhjälp åt araberna i regeringen i Khartoum mot de etniskt främmande hoten i provinserna, först i Syd, fram till secessionen, och sedan i Darfur. Han har samlat veteraner från olika krig i Sahel-regionen under RSF:s flagga: tchadier (hans kusin är stabschef i Tchads armé), nigerer, centralafrikaner, och till och med desertörer från Boko Haram. Över Khartoums gator svävar i dag en doft av utländsk ockupation.

Detta förklarar stödet från Saudiarabien och Förenade Arabemiraten som är enade i den ”koloniala” repressionen: för båda länderna handlar det om att restaurera en islamisk regim, utan varken det muslimska brödraskapet eller folkligt stöd, stödd på en fattig ”djup stat”, det vill säga stöd utifrån, däribland från deras amerikanska allierade. För Riyadh och Abu Dhabi, som delar samma syn på de politiska och sociala omvälvningarna under våren 2011 är det den perfekta kombinationen: man förstärker en auktoritär institutionell islamisering samtidigt som man omöjliggör att okontrollerade radikala revolutioner uppstår; man garanterar en arabisk dominans över den muslimska världen (vilket bidrar till att marginalisera Turkiet och Iran); och slutligen skapar man monopol på de islamiska finansieringskanalerna, vilket gör att Qatar åsidosätts. På detta sätt bidrar de politiska förändringarna i Sudan, som även stöds av president Abdel Fatah al-Sisi, till att upprätthålla den egyptiska imperialismen över Nildalen. För dessa regimer bidrar förändringarna i Sudan till hoppet om en absolut seger för det islamisk-konservativa lägret som har kämpat för att etablera sin hegemoni sedan 2011. ”Hemeti” har redan skickat soldater till Libyen och Jemen för att strida på Emiratens sida.

På denna komplexa knut har det ”internationella samfundet”, som främst bryr sig om att bevara ”stabiliteten” i Sudan, försökt sätta ett plåster av legitimitet genom att stödja ett första avtal mellan MTC och ALC den 5 juli, och ett andra den 3 augusti. Denna uppgörelse som bekräftades den 17 augusti inleder en 39 månader lång institutionell process som är tänkt att leda fram till en ny konstitution och en civil regim. Ett suveränt råd bestående av fem militärer och sex civila ersatte MTC den 21 augusti. Detta råd, där ”Hemeti” ingår, har gett ekonomen Abdallah Hamdok i uppdrag att bilda en regering. Ett parlament ska upprättas inom 90 dagar. Trots denna historiska överenskommelse återstår dock frågor: vem ska kontrollera militärerna och säkerhetstjänsten? Hur ska man uppnå en varaktig fred i de tre regionerna (Darfur, Blå Nilen, Södra Kordofan) som präglas av väpnade uppror?

USA:s statssekreterare för afrikanska frågor Tibor Nagy förklarar det internationella samfundets tillmötesgående med rädslan för att Sudan ska falla ned i kaos, som Somalia eller Libyen. Men även om de ligger nära geografiskt har dessa två länder bara få saker gemensamt med ett land där det finns en djupt rotad demokratisk tradition. Dessutom är frågan om radikal islamism kopplad till resterna efter diktaturen och inte den revolutionära rörelsen. ”Vårt mål”, förklarar Nagy, vars kunskap om den lokala kontexten verkar ytterst rudimentär, ”är att uppnå en övergång som är acceptabel för det sudanesiska folket, men det är inte vår uppgift att sedan börja tillverka korven.”(1)

Låt oss bortse från den olämpliga slaktmetaforiken och återvända till avtalets strukturella svaghet: den sudanesiska ”djupa staten” behåller kontrollen tack vare dess mäktiga saudiska och emiratiska beskyddare. Sudans opposition har visserligen vunnit konfrontationen med den islamisk-militära diktaturen. Men inför de geopolitiska omvälvningarna i arabvärlden väger en sådan moralisk seger inte särskilt tungt när det kommer till att ”tillverka korv”. En efter en har rörelsens viktigaste aktörer – den väpnade rörelsen i Kordofan, APS – meddelat att de vägrar delta i den framtida nationella regeringen, som alltmer framstår som Saudiarabiens och Förenade Arabemiratens verktyg. Om Sudan har lämnat diktaturen bakom sig har man ännu inte funnit vägen mot en ny stabilitet – en stabilitet som den amerikanska nonchalansen bara gör mer och mer osannolik.

Gérard Prunier är oberoende konsult, medlem i Atlantic Council.
Texten är tidigare publicerad i Le Monde diplomatique.
Översättning: Jonas Elvander.

Fotnot

1. Adrienne Klasa, ”US backs Sudan transition deal for fear of state collapse”, Financial Times, London, 11 juli 2019.

Flammans veckobrev

Låt Flamman sammanfatta veckan som gått. Prenumerera på vårt nyhetsbrev och häng med i vad som händer.

Genom att fylla i och skicka detta formulär godkänner du Flammans personuppgiftspolicy.

Utrikes 19 april, 2024

EU:s budgetregler kan omöjliggöra klimat- och välfärdsmål

Europaparlamentet kommer att rösta om huruvida de nya reglerna ska träda i kraft eller inte. Foto: Jean-Francois Badias/AP.

Efter tre års paus ska EU:s nyliberala budgetregler återinföras. Trots krav på att de borde förändras har lite hänt – nu kan de omöjliggöra satsningar på såväl välfärden som klimatet.

I italienska tidningar skrivs det om det, på fransk radio debatterar man det, och på belgiska löpsedlar varnar man för det: i början av nästa vecka beslutar Europaparlamentet om huruvida EU-länderna ska ha rätt att finansiera sin välfärd och nå sina klimatåtaganden eller inte. Efter över tre års paus kommer nämligen de hårda budgetreglerna som medlemsländerna har tvingats efterleva sedan slutet av 1990-talet att träda i kraft igen – såvida parlamentet inte röstar nej.

Reglerna i Stabilitets- och tillväxtpakten om att statsskulden och budgetunderskottet inte får överstiga 60 procent respektive 3 procent av BNP, kom först till stånd som inträdeskriterier för medlemmarna i EMU. Men eftersom alla länder var tänkta att införa euron gäller de för samtliga EU-medlemmar, inklusive dem som inte använder den gemensamma valutan.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Jonas Elvander
Utrikesredaktör och doktorand vid European University Institute i Florens.[email protected]
Rörelsen 19 april, 2024

Klimatkampen är förlorad, länge leve klimatkampen!

Klimataktivister från organisationen Extinction Rebellion har upprättat en vägspärr vid Slussen i Stockholm som en manifestation för klimatet inför valet 2022. Foto: Christine Olsson/TT.

Är klimatkampen förlorad? Det tycker Tadzio Müller, medgrundare till Ende Gelände i en intervju med Flamman (nr 14/2024). Efter många år med stora proteströrelser är vi fortfarande på väg mot en framtid med allt fler klimatkatastrofer, död och lidande. ”Folk eldar hellre upp planeten och mår skit, än agerar”, säger han.

För mig som klimataktivist är det sorgsen läsning, eftersom Müller har rätt i att världen är på väg åt helvete. Hans känslor är legitima. Samtidigt pekar hans uttalande på ett problem för klimatrörelsen: oförmågan att skilja på målen vi sätter upp i kampen och värdet av kampen själv. I det senare fallet bör vi alltid ha blicken vänd mot att rädda människor och skapa en bättre värld, vad som än händer.

Klimatrörelsen kämpar mot ett av världens mäktigaste intressen, fossilindustrin. På längre sikt kämpar klimatrörelsen även mot kapitalismen i sin helhet, det mäktigaste produktionssystem som världen skådat. Att stoppa fossilindustrin vore en enorm bedrift. Att störta kapitalismen är en ännu större, men inte omöjlig uppgift. Det är därför inte konstigt att vi misslyckas ibland.

Klimatrörelsen kämpar för en bättre värld, och det är en kamp som aldrig kan urholkas.

Det är lätt att relatera till Tadzio Müllers sorg över att mål har förlorats. Det han anser ”har gett våra liv mening i likhet med hur religiösa människor uppfattar världen, det som strukturerar allt vi gör, och våra idéer om vem som är god och ond” gäller inte längre. ”Vi har stött emot de planetära gränserna, och lärt oss att det moraliska universumets båge är kort och böjd mot fascismen”, fortsätter han.

Samtidigt har Tadzio i denna förlust kommit till en nyvunnen insikt: ”att det inte handlar om segerns sannolikhet”, utan ”om de relationer som du bygger medan du försöker uppnå den segern”.

Läs mer

Jag tror precis som Tadzio Müller att dessa relationer är källan till all uthållig klimatkamp, speciellt i tider av motgång. Om den enda anledningen till kampen är vinsterna så är det enkelt att gå hem efter en förlust, dra ned persiennerna och aldrig återvända till rörelsen. Men om kampen får ett värde i sig kan de kämpande gå hem efter förlusten, gråta, festa och tänka om tillsammans – för att snart därefter envist återvända med nya mål.

Såklart är inte kampen en hobby med vänner – väl uttänkta strategier och slagkraftiga mål måste vi alltid ha med oss. Men som Mathias Wåg i en bokrecension skriver här i Flamman blir ”allt eller inget” oftast inget. Det krävs uthålliga organisationer som kan förvalta både kampen genom förlusten, och makten efter vinsten. Och oavsett om vi når 1,5 eller 3 graders uppvärmning kommer klimatkampen aldrig att vara förgäves – inte så länge planeten är beboelig.

Både jag och Müller tror på relationernas vikt. Samtidigt tror jag inte att klimatkampen är körd bara för att framtiden just nu ser mörk ut. Ju starkare vi organiserar oss och ju fler vi blir, desto bättre framtid får vi. Klimatrörelsen kämpar för en bättre värld, och det är en kamp som aldrig kan urholkas. Även i en brinnande värld finns det mycket att kämpa för, och många att rädda som annars skulle dö. Sörj målen, och organisera er.

Noah Björelius Hort
Aktiv i Ta Tillbaka Framtiden
Nyheter/Utrikes 19 april, 2024

Efter inreseförbudet: Jannis Varoufakis tänker inte hålla käften

Jannis Varoufakis talar i Atenförorten Nikea inför det grekiska valet 2019. Foto: Petros Giannakouris/AP.

Efter att Berlinpolisen upplöste den palestinska kongressen förbjöds den grekiska politikern Jannis Varoufakis att arbeta i Tyskland. Nu förklarar han varför de vill tysta honom.

Den tre dagar långa palestinska kongressen i Berlin förra helgen var tänkt att sända en signal om solidaritet med folket i Gaza. Under mottot ”Vi anklagar” ville palestinska, judiska, tyska och andra internationella aktivister samlas för att tala om den fruktansvärda situationen i Gaza och sätta press på den tyska regeringen att kräva en vapenvila. Men bara två timmar efter att den inleddes fredagen den 12 april tog sig polisen in i byggnaden, stängde av strömmen och tvingade hundratals deltagare att lämna evenemanget. Därefter upplöstes konferensen.

En av de planerade talarna var Greklands förre finansminister Jannis Varoufakis. Polisen ställde inte bara in hans tal – han meddelade också att han hade belagts med ett allmänt förbud mot att verka i Tyskland och att han inte ens fick tala via videoöverföring. Tysk media rapporterar nu att detta straff nu har reducerats till ett inreseförbud.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Loren Balhorn
Chefredaktör för Jacobin i Tyskland.
Nyheter/Utrikes 18 april, 2024

Bosättare fördrev palestinier med hjälp av Israels armé

En israelisk soldat iförd kostym vid ett högtidsfirande organiserat av bosättare på Västbanken. Foto: AP Photo/Leo Correa.

Israelisk militär och bosättare kritiseras av Human Rights Watch för sin behandling av palestinier på Västbanken. Organisationen rapporterar att palestinier har fördrivits från sina hem, och många vågar inte återvända.

– Bosättare och soldater har fördrivit hela palestinska samhällen. De har förstört varje hem, med uppenbart stöd från styrande israeliska myndigheter, säger Bill Van Esveld, biträdande barnrättschef på Human Rights Watch (HRW), i ett uttalande på organisationens hemsida. Han fortsätter: 

– Medan världen fokuserar på Gaza så ökar övergreppen på Västbanken, underblåst av årtionden av straffrihet och likgiltighet bland Israels allierade.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Saga Grande
Student i litteraturvetenskap och praktikant på Flamman.[email protected]
Inrikes 18 april, 2024

Borta med vinden

Vattenfall har investerat miljarder i tre stora vindkraftparker runt Fredrika. Produktionen täcker ungefär en procent av hela landets elbehov, men intäkterna för byn och för Åsele kommun är små. Foto: Robert Henriksson / DN / SCANPIX.

Vind- och vattenkraften i trakterna kring Fredrika producerar en procent av Sveriges el. Samtidigt stängs bibliotek och äldreboenden i närområdet. Med de regler som finns i Sverige stannar vinsterna sällan kvar i bygden.

Skylten som visar vägen mot biblioteket sitter kvar i Fredrikas centrum, men i början av februari slog det igen dörrarna för gott.

Bibliotekarien Britt-Marie Arvidsson har kört de två milen in till Fredrika för att visa oss biblioteket. Det ryms i ett enda, lite större rum i den låga röda skolbyggnaden. Trots det begränsade utrymmet finns allt som man kan vänta sig: skönlitteratur, deckare, fakta, och en avdelning om bygden och landets norra delar. Barnen har ett eget hörn med en kåta där man kan krypa in för att läsa i lugn och ro.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Arne Müller
Journalist i Umeå, som har skrivit boken "Norrsken: Drömmen om den gröna industrin", som granskar industriprojekten i norra Sverige.
Nyheter/Utrikes 18 april, 2024

Google-arbetare avskedas efter protest: ”AI-drivet folkmord”

Teknikarbetare protesterar utanför Googles huvudkontor i San Francisco i december 2023. Foto: Santiago Mejia/San Francisco Chronicle/AP.

28 anställda sägs upp efter att ha kritiserat teknikbolagets samarbete med israelisk militär.

Minst nio anställda på teknikjätten Google greps i tisdags under en tio timmar lång sittprotest inne på företagets kontor i New York City och Sunnyvale. Under onsdagen meddelade Google i ett internt meddelande att 28 anställda har avskedats för medverkan i protesterna, rapporterar The Verge.

– Allt fler är villiga att riskera sina jobb för att stå upp mot medverkan till folkmord, säger organisatören och Google-arbetaren Ray Westrick till Democracy Now!.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Peter Eriksson
Student i litteraturvetenskap och praktikant på Flamman.[email protected]
Utrikes 18 april, 2024

Putin trappar upp jakten på socialister: ”Värre än någonsin”

Georgier protesterar mot den ”ryska lagen” om utländska agenter den 9 april 2024, som har spridit sig i regionen. Foto: Shakh Aivazov/AP.

Ryska socialistiska rörelsen är senast i raden att klassas som utländska agenter och förbjudas att verka i landet. ”Jag räknar inte med att överleva kriget”, säger den svartlistade statsvetaren Greg Judin till Flamman.

Varje fredag håller Rysslands oppositionella andan. Då presenterar nämligen det ryska justitiedepartementet de senaste tillskotten till sin lista med ”utländska agenter”, där både individer, organisationer och medier kan hamna.

Fredagen den 5 april utökades listan med ett nytt namn: Ryska socialistiska rörelsen (RSR), en vänstergrupp med rötter i trotskismen. Flamman ringer upp Ilya Budraitskis (bilden), en av organisationens medgrundare, som sedan krigets början befinner sig i exil i USA.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Leonidas Aretakis
Chefredaktör på Flamman.[email protected]
Kultur 18 april, 2024

”Smärtpunkten” hyllar den hårda vården

Tony Olsson, spelad av Martin Nick Alexandersson och Riksteaterns producent Isa Stenberg (Maria Sid). David Dencik spelar Lars Norén. Foto: Nicklas Elmrin /SVT.

SVT:s serie om dubbelmordet i Malexander gestaltar en kriminalpolitik i förändring, men är okritisk till dagens trender. Kriminologen Hanna Tenenbaum har sett ”Smärtpunkten”.

Den 28 maj 1999 sköts poliserna Olle Borén och Robert Karlström ihjäl i Malexander av tre nynazister. Händelsen skakade Sverige. Själv var jag bara tre år, och berättelser om de sår som dåden lämnade fick jag ta del av långt senare.

SVT:s Smärtpunkten tar avstamp några månader tidigare, och gestaltar arbetet med Noréns pjäs 7:3, med tre fångar varav två nynazister i rollerna. Pjäsen spelades på scener utanför anstalter och efter den sista föreställningen rymde skådespelarna. Jakten på dem slutade med morden i Malexander.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Hanna Tenenbaum
Kriminolog.
Veckobrev 17 april, 2024

Jag älskar Sverige mer än Ivar Arpi

Till Sveriges försvar mot nationalisterna! Foto: Privat.

Jag skriver detta på väg hem från en föreläsning om Sveriges psykedeliska historia i Skövde, som jag måste säga är en fantastisk plats. Det första man möts av vid stationen är nämligen ett jättelikt kulturhus. Att det ser ut som en tegelborg från Super Mario Bros gör inte saken sämre.

Kulturhuset byggdes 1964 efter en ritning av Hans-Erland Heineman och sägs vara Sveriges första. Innanför tegelväggarna finns konsthall, biograf, danssalonger, restaurang, konferensrum, en teater med 500 stolar, samt ett bibliotek som pryds av ett praktfullt betongverk av Siri Derkert, ”Senapsträdet och himlens fåglar”.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Leonidas Aretakis
Chefredaktör på Flamman.[email protected]
Nyheter/Utrikes 17 april, 2024

Högerextrema norrmän återskapar Hamsuns röst med AI: ”Groteskt”

Författaren Knut Hamsuns signatur. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Författarens ättlingar är skeptiska till projektet – men det högernationalistiska förlaget har inga planer på att stoppa det.

Det norska högerextrema förlaget Legatum Publishing har planer på att använda AI för att återskapa den nazistiska nationalikonen Knut Hamsuns röst. Syftet är att den konstgjorda rösten ska läsa in Hamsuns bok ”Svält” på engelska. 

Då det gått mer än 70 år efter författarens död så tappar förlaget Gyldendal rättigheterna till verket, som därmed får användas av vem som helst. Frågan om upphovsrätten även gäller någons röst är dock inget lagen har beslutat om än.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Saga Grande
Student i litteraturvetenskap och praktikant på Flamman.[email protected]