Inrikes

Svensk politiker avbildades hängd i snara – FN kritiserar danska staten

Verk av konstnären Dan Park, föreställande bland annat en hängd Malcom Momodou Jallow visades i Christansborg i Danmark. Foto: Johan Nilsson / TT

Bilder av hängda svenska afrosvenskar visades i folketingets lokaler – nu får Danmark kritik av FN.

Inrikes

FN:s rasdiskriminieringskomitté riktar hård kritik mot den danska staten, efter en utställning med den svenska konstnären Dan Park 2017. Dan Park, som är känd för ett nära samröre med nazistiska organisationer, visade då en rad konstverk med motiv som anspelade på bland annat rasism. I ett av dem sågs Vänsterpartisten Malcom Mommodou Jallow hängd i en snara.

Utställningen hölls i det danska folketingets lokaler i Christiansborg. Folketinget motsvarar ungefär Sveriges riksdag. 

2017 anmälde Jallow händelsen till FN:s rasdiskrimineringskomitté, som nu ger honom rätt. 

”I veckan som gått fick jag svart på vitt att den enskilda individens kamp mot statligt förtryck inte bara är möjlig att föra utan även går att vinna, när FN:s kommitté för avskaffande av rasdiskriminering CERD prövade, biföll min anmälan och gav mig upprättelse mot den danska staten”, skriver Malcom Momoudou Jallow själv i sociala medier. 

Konstnären Dan Park har i Sverige dömts för hets mot folkgrupp flera gånger, varav en gång till fängelse. Han har vid flera tillfällen deltagit i aktioner med främlingsfientliga grupper, däribland nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

    Inrikes