Inrikes

Svenska Uberförare tar strid för rättvisa villkor

Förare och stöddemonstranter samlades i centrala Stockholm under tisdagen. Foto: Leonidas Aretakis

Apptaxiförare i Stockholm har kollektivt loggat ut ur sina appar, i protest mot dåliga villkor och löner. Under tisdagen har en bilkortege kört runt i Stockholm och bland annat besökt Ubers kontor.

Inrikes

Det nystartade nätverket Taxiunionen har aktiverat den informella strejk som aviserades under gårdagen. En grupp apptaxiförare – omkring 500 stycken, enligt gruppens ordförande John van Dinther – kommer vara utloggade från appen de vanligtvis tar uppdrag via under hela tisdagen. En del av dem sammanstrålade under dagen med stöddemonstranter i centrala Stockholm. Där hördes talkörer ropa budskap som ”Uber suger”.

På plats fanns bland andra Jacob Lundberg, talesperson för aktivistgruppen Gigwatch. 

–  Vi är här för att protestera mot de stora teknikföretag som har infört digitalt slaveri i taxibranschen. Folk kan jobba 60-70 timmar i veckan för en mager lön. Och det har de pushat på i tal i dag – det är inte bara lönen utan också tillgång till fritid. Att kunna vara med familjer och barn. 

Förarna har tidigare under dagen kört i samlad trupp till Ubers Sverigekontor i Solna. Konkurrenten Bolt har kallat representanter från Taxiunionen till ett möte. John van Dinther har tidigare sagt till Flamman att han ser det som en förhandling. Resultatet av det mötet är än så länge okänt.

Peter Löfstrand, Nordenchef på Uber, skriver i ett mejl till Flamman att de ”pratar med förare hela tiden” och ska införa ytterligare ”feedbacksamtal” under 2023.

– Vi tycker att varje missnöjd förare är en för mycket och därför har vi nyligen haft ett konstruktivt samtal med ett antal förare, som för några veckor sedan besökt oss för att lämna synpunkter, som vi sedan tog vid i dag då vi hade ett möte med ytterligare förare.

Flamman söker Bolt.

    Inrikes