Opinion

Sverige måste underteckna FN-resolutionen om förbud mot kärnvapen

Den tidigare regeringens utrikesminister Margot Wallström vill skriva på FN-resolutionen om kärnvapenförbud, men försvarsminister Peter Hultqvist vill det inte. Foto: Claudio Bresciani/TT.

Att det råder delade meningar i socialdemokratin om att skriva under FN-resolutionen om kärnvapenförbud har lett till att den tidigare regeringen tillsatt en utredning för att förhala frågan. Det är skamligt menar Folkkampanjen mot kärnkraft och kärnvapen.

Opinion

Sverige har en stolt historia när det gäller global nedrustning och fred. Nu behövs en ny viktig insats. FN-resolutionen om kärnvapenförbud – som Sverige var med och arbetade fram – måste få fler underskrifter för att bli bindande.
Utrikesminister Margot Wallström vill skriva på men försvarsminister Peter Hultqvist vill hellre tillfredsställa kärnvapenintressenterna NATO och USA. En utredning är tillsatt för att förhala frågan.

Vi kräver att Sverige står upp för freden och skriver under. Vi kräver också att Sverige snarast avvecklar kärnkraften, kärnvapnens förutsättning. Den har ingen plats i vår energibalans. Den är dyr, farlig, onödig och bara intressant för dem som vill fortsätta utveckla kärnvapen.

Vår uppmaning till Sveriges makthavare är: Skriv under kärnvapenförbudet och avveckla kärnkraften snarast!

  • FN-resolution
  • Kärnkraft
  • kärnvapen

Opinion