Kultur

Krönika

Sverige silar böneutrop och sväljer knäledsundersökningarna

Kultur

 

En familj där allihop nyligen blivit kristna ska utvisas till Iran, landet de flytt ifrån. Alla vet att situationen för konvertiter i Iran är livshotande. Kristna kan till nöds tolereras, men inte muslimer som blivit kristna. Migrationsverket bedömer att familjen inte är trovärdig. Orsak? Familjen besöker olika sekter. ”Sekterna” ifråga är Sveriges två största frikyrkosamfund, Pingstkyrkan och Equmeniakyrkan.

Utan att lägga någon värdering vare sig på sekter eller frikyrkan är detta fullständigt uppåt väggarna – vilket alla kristna, sociologer och religionsvetare förstår. Det finns en vedertagen sociologisk definition av vad en sekt är. Sveriges två största frikyrkor hör inte dit.

Själv blev jag kristen när jag var arton. Alla kristna jag mött, inklusive jag själv, besöker ofta andra kyrkor än den man är medlem i, man deltar i ekumeniska böneveckor, ordnar gemensamma festivaler, biståndsprojekt och sociala caféer… Det blir många att utvisa!

Migrationsverkets bristande sociologiska kunskaper – och oförmåga att knappa in ett telefonnummer eller slänga iväg ett mejl till någon inom till exempel högskolan – skulle kunna vara en bisarr anekdot. Om de inte hade människors liv i sin hand. När deras kunskap är obefintlig på ett område jag råkar känna till, hur är det då med andra saker, som just jag inte har genomskådat? De tvivelaktiga knäledsundersökningarna har valsat runt i medier ett tag nu. Det hjälper inte den tonåring som driver runt ensam i Kabul, där han aldrig förut satt sin fot, och förgås av längtan tillbaka till Kramfors, Örkelljunga eller Haparanda, till en framtid och ett hopp.

Vi måste självklart kunna diskutera hur många flyktingar vi kan ta emot, vad det kostar, hur det ska finansieras och så vidare. Men oavsett vad regering och riksdag kommer fram till måste vi sluta att bete oss som en skurkstat gentemot människor som är här nu.
Hur har det kunnat bli så här? Är det samma fenomen som med skandalerna på Transportstyrelsen – att så mycket lagts ut på slimmade, vinstsdrivande företag? Människor med svåra funktionshinder blir av med assistans – men fusket kommer man inte åt. Vi diskuterar böneutrop i Växjö – samtidigt som hatpredikanter ångar på i källarmoskéer och konvertiter skickas i döden och tonåringar slits loss ur sitt liv. Vi silar mygg och sväljer kameler.

Det finns en skröna om turkarnas belägring av Konstantinopel på 1400-talet. Där pågick ett kyrkomöte. Där diskuterade delegaterna två frågor: vilken ögonfärg hade jungfru Maria? Om en fluga faller i vigvattnet, blir då flugan helig eller vigvattnet förorenat?
Så kom stormtrupperna och slog ihjäl dem.

 

_______________________________

Prova Flamman gratis!

Just nu kan du få prova Flamman gratis i en månad. Följ länken för mer information.

    Kultur