Ledare

Syriza prövar en annan väg

Alexis Tsipras och hans parti Syriza leder i opinonsmätningarna inför nyvalet i Grekland på söndag.

På söndag går Grekland till nyval. Grekland behöver inte mer av samma sak så när Syriza säger, vi provar något annat så lyssnar man.

Ledare

När du läser den här texten är undertecknad på väg till Aten för att bevaka de skälvande slutminuterna i den benhårda match som just nu utkämpas mellan det unga vänsterpartiet Syriza och högerpartiet Ny Demokrati. I skrivande stund skiljer det cirka fem procent mellan dem i opinionsmätningarna och ungefär 35,5 procent av väljarna säger sig vilja rösta på Syriza, vilket skulle kunna innebära en majoritet i parlamentet. Men valutgången är oviss och än är det många som uppger att de är osäkra.

Men i ett land där regeringen på uppdrag av EU sänkt pensionerna, ställt in löneutbetalningar, medverkat till den nästan 30 procentiga arbetslösheten, där är man inte så osäker på vad man ska rösta på – allt annat än regeringen. Det är med andra ord inte så konstigt att Syriza, som lovar att satsa allt på att folket ska få det bättre och sakta ner på tempot i vilket man betalar av på lånen till ECB. Mer pengar till Grekland och mindre till EU, helt enkelt. Samma sak säger Podemos, det nya unga vänsterpartiet i Spanien, som likt Syriza leder i opinionsmätningarna inför valet som i Spanien sker i december. Valet i Grekland kan bli början på en tid då vänstern vinner och börjar ifrågasätta makten i Bryssel. Det ser helt klart lovande ut.  

Den grekiska högern, ivrigt påhejade av EU-topparna, blir som vanligt nervösa och försöker skrämma väljarna med att en valvinst för Syriza skulle innebära Grexit, det vill säga att Grekland stängs ute ur eurosamarbetet. Syriza har tillsammans med stora delar av vänstern i Europa har en helt annan syn på EU och EMU vad den svenska vänstern har och kallar sig inte EU-motståndare utan åtstramningsmotståndare. Att man tror på att kunna vrida kolossen åt vänster och skapa ett radikalt och progressivt EU är kanske inte konstigt med tanke på en historie av diktatur och skakig ekonomi före euron infördes.

Huruvida Syriza kommer klara av att vända på utvecklingen, ta fajten mot EU-doktrinen och återge värdigheten till sitt lands invånare återstår att se. Men med facit i hand så ser man vad som händer när högern i EU sagt till högern i Grekland att driva högerpolitik. Det kan i alla fall inte bli sämre.

Låt oss pröva något annat, säger Syriza. Det är klart att folk lyssnar.

  • ECB
  • EU
  • Europa
  • Grekland
  • IMF
  • Jonas Sjöstedt
  • Lars Adaktusson
  • nyval
  • Syriza
  • Trojkan

Ledare