Ledare

Systemkollaps om högern vinner valet

Thaher Pelaseyed har under sommaren letat efter övergivna båthamnar, nedlagda gårdskaféer och till-salu-skyltar utanför lyxiga sommarhus i jakt på den stundande systemkollapsen. Han fann ett Sverige som går som tåget. Foto: Terje Pedersen/TT.

Vi kan inte lita på att Moderaterna motstår frestelsen att få statsministerposten i utbyte mot Sverigedemokraternas raslagar.

Ledare

 

Jag har tillbringat sommaren längs den svenska västkusten i jakt efter tecken på den stundande systemkollapsen som partiföreträdare, företrädesvis från höger, pratar om. Jag har letat efter övergivna båthamnar, nedlagda gårdskaféer och till-salu-skyltar utanför lyxiga sommarhus med strandtomt. Det mest hjärtskärande jag har stött på var vattenförbudet på ön Tjörn norr om Göteborg. Vattenbrist är en allvarlig sak förstås, men än så länge hanterbart och därmed långt ifrån en systemkollaps. Faktum är att Sverige går som tåget. Registrering av nya bilar slog nyligen rekord. Bruttonationalprodukten ökar. Hushållens konsumtion ökar. Tillväxten ökar. Den svenska kronan blir starkare. Brottsligheten minskar stadigt och kriminologer talar om historiskt låga nivåer.

Farlig svartmålning
Men det spelar ingen roll att det går bra för Sverige. Högern försöker gör allt för att valdebatten ska handla om invandringen och invandrare som orsakar arbetslöshet, bostadsbrist och laglöshet – och systemkollaps. Migrationsfrågorna har seglat upp till att bli väljarnas viktigaste valfråga, tätt följd av lag och ordning. Arbetsmarknadsfrågorna hamnar numera långt ner på listan över svenskarna viktigaste valfrågor. Det är då inte så konstigt att 80 procent av befolkningen tror att brottsligheten ökar, trots historiskt låga nivåer. Men det finns allvarliga samhällsproblem som moderatledaren Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson (SD) inte talar om. I mitten av maj, under en och samma vecka, omkom tre arbetare i olika arbetsplatsolyckor. Hittills i år har 16 arbetare omkommit i arbetet. Senast förra veckan omkom en arbetare vid LKAB:s anläggning i Svappavaara då hon föll fem meter ner till marken. Under 2017 dog det fler på grund av arbetsplatsolyckor (49 personer) än till följd av gängskjutningar (44 personer). Över 30 000 personer, och särskilt drabbade är kvinnor, blir sjuka av utmattning och stress på jobbet. Samtidigt hotar arbetsgivarna den viktiga strejkrätten. Allt detta är på riktigt, och till skillnad mot tankespöken som systemkollaps kan klassamhällets förstörelse av mänskligt liv mätas och bevisas med forskning och statistik.

Moderaternas Sverige stavas sänkta skatter, nedskärningar och privatiseringar. Addera Moderaternas öppna flirt med Sverigedemokraterna till ekvationen och en systemkollaps blir ett faktum

Systemkollapsen efter valet
Det närmaste vi i Sverige har kommit en samhällskris är Nya Karolinska Sjukhuset (NKS) i Stockholm och de bränder som härjat runt om i landet under sommarens extrema torka.

Båda exemplen fungerar som en kristallkula in i ett Sverige som styrs av högern efter valdagen den 9 september. NKS skulle en gång i tiden bli det moderatstyrda Stockholms Läns största vårdsatsning hittills. I stället har NKS blivit ett svart hål för våra skattepengar. 90 000 kronor för att sätta upp ett hyllplan, 140 000 kronor för att flytta en vattenkran och 600 000 kronor för att bygga om en entré. Konsultkostnader på minst 260 miljoner kronor och ytterligare 60 miljoner i utgifter som det saknas kvitton för. Närmare 9000 patienter står i kö för att få vård samtidigt som operationer ställs in och cancerpatienter dör. Moderaternas Sverige stavas sänkta skatter, nedskärningar och privatiseringar. Addera Moderaternas öppna flirt med Sverigedemokraterna till ekvationen och en systemkollaps blir ett faktum.

Om Sverigedemokraterna får som de vill går Sveriges kommuner och landsting miste om 45 miljarder kronor fram till 2020. Det är vad det kostar att anställa 37 500 brandmän under tre år. I Danmark där en högerregering styr med hjälp av rasistiska Dansk Folkeparti införs nu särskilda lagar som straffar vissa brott hårdare om de begås i invandrartäta områden – eller ghetton enligt den danska statsministerns Lars Løkke Rasmussen. Litar du på att Ulf Kristersson (M) står emot frestelsen när Jimmie Åkesson kräver raslagar i gengäld för Kristerssons statsministerpost? Var är vi om inte mitt i en systemkollaps när en högerregering devalverar likheten inför lagen och det svenska medborgarskapet?

_____________________________________

Prova Flamman gratis!

Just nu kan du få prova Flamman gratis i en månad. Följ länken för mer information.

  • Arbetsplatsolyckor
  • Moderaterna
  • skattesänkningar
  • Sverigedemokraterna
  • systemkollaps

Ledare