Nyheter

Ta kyrkovalet på allvar

”Släng inte röstkortet, se det som något viktigt för demokratin”, skriver Gunnel Malm. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT.

Gunnel Malm uppmanar alla som har hjärtat till vänster att gå och rösta i kyrkovalet den 17 september.

Nyheter

 
Jag är ute och fikar med en kompis och vi snackar kyrkoval. Skall du rösta, undrar jag, eftersom jag vet att hon är medlem i Svenska kyrkan. Självklart, svarar hon, jag vill påverka hur kyrkan sköts framöver och jag vill den skall gå till vänster.
Och det är mycket som kyrkan har framför sig, så mycket att det är precis vad jag själv skulle önska, att alla medlemmar gick till valurnorna. Som medlem, och förtroendevald, i kyrkan vet jag hur viktigt det är att alla lägger sin röst. För vill vi att församlingarna skall gå till vänster då borde vi alla rösta för det vi tror på.
Sen kan det vara svårt att veta vad valsedlarna står för, det är många konstiga förkortningar. Är de höger eller vänster? Jag hade faktiskt inte en susning när jag röstade i kyrkovalet första gången. För även jag har struntat i att rösta och bara slängt röstkortet, men gör inte det, se det som något viktigt för demokratin i stället. Du har rätt att gå och rösta, det är rätt stort, lika stort som att rösta i riksdagsvalet.

Jag la min röst, första gången, 2009 och hade konfirmerat mig året innan. Min röst la jag på någon grupp med vänster i namnet. Efter det började jag kolla möjligheten att ställa upp själv, och efter idogt sökande fann jag så VISK – Vänstern i Svenska Kyrkan.
VISK är en nomineringsgrupp för alla som är till vänster, har inget med Vänsterpartiet att göra, även om många av oss är medlemmar i partiet. Men partipolitik hör inte hemma i kyrkan det är min, och vår, bestämda uppfattning.
Valet 2017 är lite av ett ödesval, i alla fall inom många församlingar, eftersom Sverigedemokraterna (SD) ställer upp på bred front. Tidigare har man enbart suttit ”högre upp” i kyrkan, nu vill man in i alla lokala församlingar.

Men vad står då VISK för? Givetvis för en öppen kyrka, vi vill ha en generös flyktingpolitik och stärkt asylrätt. Kyrkan skall vara aktiv i samhällsdebatten och inte huka när orättvisor debatteras. Vi vill också se en kyrka som är pådrivande för att minska samhällets sociala, ekonomiska och kulturella klyftor. Och att kyrkan skall verka för allas lika värde oavsett kön, etnicitet, sexuell läggning, funktionshinder och ålder anser jag vara en självklarhet.
Att kyrkan är öppen för människor av olika tro är lika självklart, så även pådrivande för en hållbar utveckling och en förebild i miljöarbetet. Miljöarbetet går vidare i vår församling, och det var VISK som ”påminde” om vilket ansvar vi har för kommande generationer, genom att lägga en motion.

En etisk kapitalförvaltning är lika viktig, kyrkan kan inte stå för investeringar i vapen, tobak, alkohol, samt skall inte investera i företag som använder barnarbete eller har dåliga arbetsförhållanden. Allt ovan är rätt självklart för en vänstermänniska, eller hur?
Så om du, eller dina vänner, har hjärtat till vänster gå och rösta. Rösta in vänster-folk som ser sina medmänniskor, är ansvarsfulla, miljömedvetna och kritiskt granskande. Då tror jag, nej då vet jag, att kyrkan kommer in på rätt väg. Glöm alltså inte kyrkovalet 17 september!

  • kyrkan
  • kyrkoval

Nytt