Ledare

TCO:s ideologiska skygglappar

TCO:s chefsekonom Mikael Sandström är tidigare moderat och statssekreterare åt Fredrik Reinfeldt. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

TCO går emot sina egna medlemmar i synen på vinster i välfärden. Varför då, undrar Judith Kiros?

Ledare

I dagarna har Mikael Sandström, chefsekonom på Tjänstemännens centralorganisation, i en särskilt verklighetsfrånvänd debattartikel på SVT Opinion (7/6, 2018) propagerat för vinster i välfärden. Att förslaget att begränsa vinster i välfärden avslogs anses ”bra” då ”vinst är en drivkraft för att skapa god kvalitet”. Man kan ju undra var eller hur den goda kvaliteten faktiskt visar sig – inte i skolan eller vården, i alla fall.

Men väljarna vet redan att uttalanden som Sandströms inte stämmer. En klar majoritet vill begränsa vinster i välfärden – och det inkluderar Alliansväljarna. En av fem borgerliga väljare vill se ”mer långtgående vinstförbud” än de regeringen lade fram. Frågan är varför en organisation som TCO inte hörsammar detta, utan envisas med att gå mot den allmänna opinionen. Svaret, tänker man sig, är nog enkelt: man vill gå kapitalets ärenden. Detta samtidigt som man säger sig vilja ha en diskussion utan så kallade ”ideologiska skygglappar”.

Men att försvara vinster i välfärden, i ett läge då en klar majoritet är emot det, är utan tvekan att inta en uppenbart politisk position. På sin hemsida förklarar TCO, med anledning av debattartikeln, sin inställning: det är faktiskt inte ett problem i sig att ägarna till en verksamhet tar ut vinst. Riskkapitalister ska alltså kunna fortsätta förse sig med skattepengar – men man bör genomföra kvalitetskontroller. Att det finns ett klart samband mellan försämrad kvalitet och privatiseringen av välfärden ignoreras givetvis.

Men att TCO försvarar vinster i välfärden, i ett läge då en klar majoritet är emot det, är utan tvekan att inta en uppenbart politisk position

Ett exempel på det är skolan: för att spara pengar minskar man antalet lärare och satsar på att locka elever från studievana miljöer. Arbetsmiljön försämras och segregationen ökar; forskningen indikerar att kvaliteten utarmas eftersom skolans främsta syfte blir just vinst.

Innan han var chefsekonom på TCO var Mikael Sandström moderat och statssekreterare åt Fredrik Reinfeldt. Det kan förklara hans egna ideologiska skygglappar. Men frågan kanske är om de förblindar både honom och TCO:s ledning från vad väljarna – och medlemmarna – faktiskt vill.

 

_____________________________________

Prova Flamman gratis!

Just nu kan du få prova Flamman gratis i en månad. Följ länken för mer information.

  • Mikael Sandström
  • tco
  • vinster i välfärden

Ledare