Inrikes

Teckna Erdogan – vinn 10 000 kronor

Flamman lanserar en satirtävling i protest mot Erdogan. Foto: Henrik Montgomery. Illustration: Petter Evertsén efter Carl Johan De Geer.

Erdogan försöker pressa Sverige att utvisa kurder och inskränka yttrandefriheten. Flamman initierar därför en satirtecknartävling med en prissumma på 10 000 kronor. De bästa verken publiceras i tidningen. Mejla ditt bidrag till red@flamman.se.

Inrikes

Efter det avskyvärda trippelmordet vid ett kurdiskt kulturcentrum i Paris är den kurdiska minoriteten med rätta förtvivlad. I en intervju med Flammans utrikesredaktör Jonas Elvander (#2/2023) sade föreningens talesperson i utrikesfrågor Berivan Firat att Turkiets hets skapar osäkerhet i hela Europa, och att Sverige underminerar sin demokrati genom att sälja ut kurderna till Erdogan.

Hon har helt rätt. Bara häromdagen kallade Turkiet in den svenska ambassadör till ett möte och ställde in ett besök av talmannen Andreas Norlén, som ett svar på en protest med en docka föreställande Erdogan som hängde upp-och-ned i ett rep.

En makaber protest kan tyckas, men som högerns selektiva värnare av det fria ordet brukar påpeka, är yttrandefriheten till för att skydda det som skaver. Och hur mycket mer smaklöst är det inte att förfasas över en harmlös dockprotest, för att samtidigt ignorera regeringens fjäskande för dess fula motiv: världens mäktigaste våldsbejakande islamist, en hämningslös autokrat som likt Putin fängslar oppositonella och etniska minoriteter, samt styr ekonomin till förmån för en samling närstående gnidarfamiljer. Landet har också imperieambitioner i bland annat Afrika (Flamman #1 2023), och har upprepade gånger bombat de kurdiska styrkor i Norra Syrien som besegrade Islamiska staten. Skillnaderna mot Putin är krympande små.

JUST NU. Testa Flamman i en månad för en krona – digitalt eller tryckt.

Denna förtryckarregim gör nu regeringen allt för att blidka. Utrikesminister Tobias Billström har rentav beskrivit Turkiet som en demokrati, trots att landet enligt all expertis är att betrakta som en hårdnande hybridregim. Omdömena lär försämras ytterligare då Istanbuls populära borgmästare Ekrem Imamoglu den 14 december dömdes till fängelse i två år och sju månader för att ha ”förolämpat” den domstol som godtyckligt upphävde hans valseger 2019. Han vann omvalet med ännu större marginal, och hade räknats som en viktig utmanare i presidentvalet den 18 juni om han nu inte förbjöds att delta.

Men när Billström skyttelflyger till Ankara är det inte för att framföra protester. I stället avslöjar Dagens ETC (4/1) att han bara dagar efter domen förklarade för turkiska tv-tittare att han ska förbjuda viftande med terrorflaggor, syftandes på PKK-banéret. På bröstet hade han som vanligt en svensk-turkisk flaggpin, och jag frågar mig vilken symbol som är mest blodsdrypande – den som tillhör rörelsen som krossade Islamiska staten, eller den turkiska nation som strider på islamisternas sida?

Alla värnare av kurdernas rättigheter, en demokratisk utveckling i Turkiet och svensk yttrandefrihet, behöver nu samlas i protest. Sverige bör omedelbart avbryta inträdet i Nato, som var feltänkt från början. En process som påstods öka vår säkerhet har tvärtom satt oss i knät på en makthungrig autokrat som vill lägga sig i svensk lagstiftning. Detta precis som vänstersidan varnade.

Nu välkomnar jag alla, proffs som amatörer, att delta i Flammans satirtävling. Prissumman ligger på 10 000 kronor och de bästa bidragen publiceras i tidningen. Sänd oss din tolkning av den turkiska autokraten till red@flamman.se.

Om du gillar initiativet och vill se satirteckningarna i tryckt form kan du till tävlingens slut den 20 januari prenumerera mycket förmånligt. En månad för en krona, antingen digitalt eller tryckt.

Låt fantasin flöda!

Leonidas Aretakis
chefredaktör

Tillägg: Den 16/1 höjdes prissumman till 10 000 kronor.

  • Erdogan
  • Islamiska Staten
  • Kobane
  • Moderaterna
  • Tobias Billström
  • Turkiet

Inrikes