Inrikes

Telia-säljare erbjuds tio procent lägre grundlön

Inrikes

Sänkt lön med tio procent och en högre rörlig del av lönen. Det var ett erbjudande som 200 säljare på Telia fick nyligen i ett brev. Telia menar att det öppnar för möjligheten att tjäna mer. Men en del anställda menar att man måste sälja orimligt mycket för att få del av bonusen.
”Om du väljer att tacka nej till den nya modellen så innebär ju det att du också tackar nej till att vara med på vår förändringsresa mot en säljorganisation i världsklass. Din chef kommer därför att ta en dialog med dig för att förstå varför du tackar nej och också ta en diskussion om vad detta får för konsekvenser för din fortsatta karriär som säljare i Telia”, stod det bland annat i brevet.

Facket har inte fått gehör

Många uppfattade det som hot om uppsägning eller omplacering.
Det har också framkommit uppgifter från fackliga förhandlingar om att anställda som tackar nej ska erbjudas överenskommelser om uppsägning. 90 procent av de anställda valde att tacka ja till erbjudandet. Facket är kritisk mot uppgörelsen.
– Vi är inte emot ändringar i bonusmodellen, vi är emot att grundlönen sänks, säger Agneta Ahlström ordförande för Unionen-Tele, till Flamman.
Hon säger att facket har kommit med förslag på andra modeller, men inte fått gehör för dem hos arbetsgivaren.
– Nu får vi se vad som händer, vi företräder våra medlemmar och blir det problem för någon så finns vi där.

”Olycklig formulering”

Telia menar att brevet inte var menat som ett hot eller påtryckning.
– Så här i efterhand var det en olycklig formulering, säger Irene Krohn, pressansvarig på Telia.
Hon menar att det är en attraktiv lönemodell som erbjuds, att den som är duktig på sitt jobb får ökade möjligheter att tjäna mer. Det är också en anpassning till hur lönemodellerna ser ut på övriga arbetsmarknaden för säljare.
Vilka konsekvenser får det om man inte går med på den nya modellen?
– Det får inga konsekvenser alls.
Det står ju i brevet att den anställde kommer att bli kallad till ett samtal med sin chef om vilka konsekvenser det får för karriären på Telia?
– Det är som sagt en olycklig formulering och det var inte avsikten att det skulle uppfattas så. Sedan är det klart att man som chef vill veta varför den anställde inte vill ta erbjudandet.
Telias agerande har återigen lyft debatten om lönesänkningar i spåren av SAS-överenskommelsen.
– Man brukar säga att tre är en trend, men om Telias personal går med på detta kommer det starta en lavin av lönesänkningar, säger Lena Mellin i Aftonbladet.

    Inrikes