Nyheter

Terrorn kom till Bryssel

Minnesstund över de dödade i terrorattacken i Bryssel. Foto: Valentin Bianchi /AP/TT

Flammans utrikesredaktör Jonas Elvander, som själv bor i Bryssel, skriver om gårdagens terrorattentat.

Nyheter

Bryssel var ett kaos av sirener på tisdagen. Efter två explosioner på stadens flygplats, varav en av allt att döma var en självmordsbombning, och en på en tunnelbaneperrong under morgonens rusningstrafik räknades antalet döda till minst 31 och skadade i hundratal. En tredje detonerad bomb hittades även i en resväska på flygplatsen. Islamiska staten tog senare på sig dådet.

Trots chocken var attackerna inte oväntade. Ända sedan attentaten i Paris i november och upptäckten att den jihadistiska cellen var baserad i Bryssel har hotbilden mot Belgien och framförallt Bryssel varit stark. Då stängdes de centrala delarna av staden av i fyra dagar på grund av säkerhetsrisken.

Många Brysselbor säger samma sak om gårdagens dåd: det var väntat. Till och med premiärminister Charles Michel sade igår att ”det vi fruktade har hänt”. Inrikesministern verkade mest förvånad över attentatens omfattning. Sedan november har polissirener hörts dagligen och även nattetid i de centrala delarna av staden. Den senaste veckan har även polishelikoptrar svävat ovanför staden. Det låg, så att säga, i luften.

Igår kväll var stämningen på gatorna därför relativt lugn. Folk satt ute och drack öl, gick på restaurang och promenerade i kvällsbrisen, om än något färre än vanligt. Polispatruller verkade genomsöka adresser lite på måfå. Stämningen andades mer sorg än chock. En helt annan reaktion än efter dåden i Paris med andra ord.

Polispatruller verkade genomsöka adresser lite på måfå.

Stadsdelen Molenbeek där terrorcellen gömde sig har sedan november i omgångar i princip varit belägrad av poliser. Ändå lyckades den efterlyste Salah Abdeslam gömma sig just där. Efter att Abdeslam greps i fredags sade Belgiens inrikesminister att risken för vedergällningsattacker kan öka. Ändå lät man bli att höja terrorhotnivån. Efter tisdagens attentat höjdes den till högsta möjliga för första gången någonsin och landets gränser stängdes.

Det mesta tyder på att målen var symboliskt noga utvalda. En av explosionerna på flygplatsen Zaventem ägde rum i avgångshallen där bland andra amerikanska United Airlines har sina incheckningsdiskar. Den i tunnelbanan detonerade en station bort från Schuman där de flesta EU-institutionerna ligger. Extra oroväckande var att en av explosionerna ägde tum vid flygplatsens landningsbana. Det kan tyda på att attentatsmännen haft kopplingar till någon som arbetar på flygplatsen.

Enligt polisen var de tre attentatsmännen på flygplatsen baserade i stadsdelen Scharbeek. De två självmordsbombarna var eftersökta för delaktighet i dåden i Paris. I dagsläget är den tredje fortfarande på fri fot och efterspanad.

Reaktionerna från europeiska politiker lät som de har brukat göra den senaste tiden. Frankrikes premiärminister Manuel Valls upprepade att ”Europa är krig”. Såväl Storbritanniens David Cameron som Stefan Löfven talade om vikten att militärt besegra IS. I Frankrike tog flera socialister även tillfället i akt att uppmana högeroppositionen att sluta blockera grundlagsändringen som ska göra det möjligt att dra in medborgarskapet för terrordömda.

IS utlovade i en video nya terrorattacker, framförallt mot Paris, Berlin och Bryssel.

  • Bryssel
  • Islamiska Staten
  • Parisattack
  • terrorism
  • Zaventem

Nytt