Inrikes

Tidningar stödjer Flamman – sampublicerar satirteckning

Liberal Debatt solidaritetspublicerar tävlingsvinnaren med Flamman. Foto: Skärmavbild.

Flera tidningar gör gemensam sak med Flamman och publicerar vinnaren i tidningens satirtteckningsävling. – Jag hoppas att fler följer efter, säger chefredaktör Matilda Molander.

Inrikes

Den partipolitiskt obundna idétidskriften Liberal Debatt skriver i ett pressmeddelande att den kommer att publicera vinnarbidraget i den satirtävling som Flamman har dragit igång i försvar av yttrandefriheten, med anledning av den svenska regeringens krypande för Turkiets regim.

– De senaste dagarna har gjort det uppenbart att yttrandefriheten i Sverige måste värnas. När jag såg Flammans initiativ var det självklart att direkt höra av mig till Aretakis och fråga om vi kan hjälpa till. I försvaret av yttrandefriheten behöver vi publicister visa enighet från höger till vänster, och jag hoppas att fler följer efter, säger tidskriftens chefredaktör Matilda Molander i pressmeddelandet.

I en ledare skriver hon också:

”Allra svårast, och viktigast är det att försvara yttrandefriheten när man för rikets säkerhet, nato-ansökan eller andra beaktansvärda anledningar borde hålla tyst, eller åtminstone vänta lite med obekväma åsikter. Jag hoppas på en snabb nato-process och borde av den anledningen kanske sitta tyst och lugnt i båten, men ett fritt samhälle kräver en fri och öppen debatt.”

Initiativet välkomnas av Flammans chefredaktör Leonidas Aretakis:

– Den solidaritet som Liberal Debatt visar med Flamman är rörande. Det är viktigt att medierna står enade nu. Oavsett var man står i Nato-frågan så har autokrater som Erdogan ingen rätt att lägga sig i svensk politik. Jag hoppas nu att fler vill ansluta sig för att försvara det fria ordet, säger Flammans chefredaktör Leonidas Aretakis.

Hittills har över 200 tävlingsbidrag kommit in till Flammans redaktion.

På fredagen meddelar flera andra tidningar att även de sluter upp bakom Flammans initiativ.

– Precis som många andra blev jag väldigt upprörd av de uttalanden som kom från bland annat utrikesminister Tobias Billström efter att den där dockan hade hängts upp utanför stadshuset. Regeringen var helt fel ute. Då tyckte jag att Flammans initiativ med en satirtävling var spot on, och det vill jag gärna stödja, säger Helena Giertta, chefredaktör och ansvarig utgivare för Journalistförbundets tidning Journalisten. Hon påpekar dock att hon förbehåller sig rätten att avstå publiceringen om det vinnande bidraget bryter mot Journalistens redaktionella principer.

I den syndikalistiska tidningen Arbetaren skriver chefredaktör Annie Hellquist att man aldrig tvekande inför att publicera det vinnande bidraget och att satiren är ”inte bara underhållande, förlösande och provokativ. Den är otroligt viktig”.

På Sydöstran, som också ställer sig bakom satirtävlingen, säger chefredaktör Anders Nilsson:

– Jag lägger mig inte i Nato-debatten egentligen. Den får ha sin gång. Men man måste stå upp för alla människors rätt att ha en åsikt. På något sätt känns det som om Erdogan växer för varje dag han får hålla på.

Flammans satirtävling sprider sig även utanför landets gränser. Den finska vänstertidningen Ny Tid meddelar på fredagseftermiddagen att även de kommer att publicera det vinnande bidraget.

 

 

  • Erdogan
  • Recep Tayyip Erdogan
  • satir
  • Turkiet
  • yttrandefrihet

Inrikes