Ledare

Till och med Moderaterna har fattat att det är jämlikhet folk vill ha

Skärmdump från Moderaternas valfilm "Lika för alla" som finns att se på moderaterna.se.

Jämlikhet är en vinnande vision. Tänk om sossarna också kunde greppa det.

Ledare

I helgen hade Moderaterna sitt Sverigemöte i Göteborg. Det var den sista stora samlingen för partiet före valet och i och med denna presenterades också Moderaternas valkampanj. Det är symptomatiskt att vi i vänstern har upprörts mer över sossarnas ”hårdare tag”– utspel och valkampanj hittills – men inte så konstigt. Vi har högre förväntningar på dem som säger sig företräda arbetarklassen än vad vi har på Sveriges mesta högerparti.

Men Moderaternas valfilm, som släpptes i helgen, är verkligen något att uppröras över. Moderaternas valslogan lyder: ”Lika för alla – rättigheter, skyldigheter, möjligheter”. I filmen slår partiledaren Ulf Kristersson fast att Sverige ska vara ”ett land präglat av företagsamhet, jämlikhet och social rörlighet, där du av egen kraft, men också med andras hjälp kan ta dig nästan hur långt som helst”.

Moderaterna vill gärna att folk ska kunna göra klassresor genom att trampa på andra. Vad de menar med social rörlighet (det vill säga större löneskillnader på arbetsmarknaden) förklär de med sköna ord om ”rättvisa”. Det som Moderaterna tycker är rättvisa och lika chanser har visat sig – gång på gång – ge helt motsatta resultat. Filmen – och politiken – går inte ihop med verkligheten.

Moderaterna vill gärna att folk ska kunna göra klassresor genom att trampa på andra

Det är ett provocerande bekant trick för oss som tycker att vi förstår konsekvenserna av Moderaternas politik att partiet försöker kapa jämlikhetsbegrepp som lika förutsättningar, rättvisa och rättigheter. Men det är också smart. Moderaterna har, till skillnad från Socialdemokraterna, fattat att det är jämlikhet som är årets ord i valrörelsen. Vad säger det oss? Moderaternas fräcka försök att sno jämlikhetstanken till sin valkampanj är ett tecken på att detta är vad människor vill ha. Jämlikhet är en vinnande vision. Ett ”race to the bottom” med hårda tag mot alla fattiga och utstötta vinner inga val. Till och med från borgerligt håll finns en medvetenhet om att det krävs något mer.

 

_____________________________________

Prova Flamman gratis!

Just nu kan du få prova Flamman gratis i en månad. Följ länken för mer information.

  • jämlikhet
  • Moderaterna
  • Socialdemokraterna
  • vänsterpartiet

Ledare