Opinion

Tor Gasslander: Att minnas och fira sina segrar är en del av kampen

Foto: Johan Nilsson/TT/Flamman.

Flammans redaktionschef och ansvarige utgivare presenterar årets lista på flammor. Den här gången uppmärksammar vi 50 segrar att minnas, fira och inspireras av från året som gått.

Opinion

Hela listan: 50 FLAMMOR ATT MINNAS

Det är den tiden på året igen, när folk går ut på gatorna och sjunger internationalen. Går i armkrok med glada barn. Kysser en gammal tant. Brister ut i spontan dans och… nä.

Så roligt har vi inte haft det på länge.

Vad har vi gjort sedan vi sist inte samlades och sjöng Internationalen? Nästan ingenting. Andats i fyrkant. Gått till jobbet med risk för att smittas. Slutat kramas. Gjort köksbordet till kontor. Kämpat på.

I bästa fall: överlevt.

Det hävdas ibland att om vänstern ska vinna måste den kunna visa vad den har åstadkommit. Ska alla gå med i facket måste facket visa vad de faktiskt åstadkommer och ska människor förmås att rösta på ett mindre brutalt alternativ måste det alternativet visa vad fan man får för pengarna.

Det är inte så lätt när man sitter inlåst hela dagarna.

När Flamman lagom till första maj sammanställer sin årliga lista på 50 flammor har vi tidigare fokuserat på personer eller organisationer som varit bra för Sverige.

I år berättar vi i stället vad vi har åstadkommit, tillsammans. Vi tar ett steg tillbaka från den korrekta läsningen av Teser om Feuerbach, balansgången mellan att vara för radikal och att vara för reformistisk och tusen andra frågor som säkert är jätteviktiga alla andra dagar.

Första maj är en kampdag. Men att minnas, lära av och fira sina segrar är en del av den kampen. I dag firar vi tillsammans 50 särskilt minnesvärda segrar, stora som små, från året som gått.

Hela listan: 50 FLAMMOR ATT MINNAS

  • 100 flammor
  • 50 flammor
  • femtio flammor
  • vänsterhjältar