Ledare

Tor Gasslander: De vill förbjuda olagliga vägspärrar – som inte går att hitta

Annie Lööf har fått släpa sitt uttalande om kriminella genom internets bakgårdar i åratal. Foto: SVT/Flamman.

Hur allvarligt ser riksdagen egentligen på folks oro för gängkriminalitet?

Ledare

Det finns en festlig bild på Annie Lööf. Annie, påtagligt yngre än i dag, tittar lite snett in i kameran. Textremsan redogör, på engelska, för vad hon säger: In Sweden it is forbidden by law to be a criminal.

I Sverige är det olagligt att vara kriminell.

Fniss. Det är ju ungefär det kriminell betyder – att man bryter mot lagen. Detta uttalande har Annie Lööf förstås fått äta upp på Flashback, Reddit, och mer traditionella sociala medier sedan dess.

Ett nytt läge för politikerföraktande meme-smeder inträffar i dagarna i riksdagen. Som Ekot rapporterar på fredagsmorgonen finns nu en majoritet i riksdagen för att förbjuda olagliga vägspärrar.

Regeringen och Vänsterpartiet, som motsätter sig förslaget, har tvingats påpeka att upprättandet av olagliga vägspärrar redan är olagligt. Man skulle till exempel kunna rubricera det som olaga hot, utpressning eller helt enkelt använda sig av trafikförordningens andra kapitel tionde paragrafen, som översatt från juristsvenska lyder ungefär: ”Man får inte blockera vägar med olika grejer”.

Men så är det i vanlig ordning inte vad som är ett rimligt eller bra sätt att komma åt gängkriminaliteten som är frågan – utan om att visa att man tar vanligt folks oro på allvar.

Men det finns skäl att fråga sig varifrån oron för kriminella som stoppar och kontrollerar bilar kommer.

De omtalade vägspärrarna som ska upprättas av kriminella nätverk i Göteborg har nämligen visat sig vara ganska svåra att hitta. Trots att det gått snart ett år sedan händelserna först rapporterades om tycks det ännu inte finnas några förstahandskällor i tidningarna.

Inga bilder och ingen som fastnat i en vägspärr som vill vittna. Inte ens någon som har sett en avspärrning med sina egna ögon. Alla uppgifter verkar komma från en kompis till en kompis.

Göteborgs polischef Erik Nord, som för övrigt gärna medverkar i Sverigedemokraternas propaganda-TV, har i flera intervjuer uttryckt att man jobbar intensivt med avspärrningarna men att man än så länge har haft svårt att hitta dem.

Så sent som i mars i år säger en Göteborgspolis till DN att man ännu inte kunnat ertappa någon enda kriminell vägkontrollant.

Vi sammanfattar: Dags för nya krafttag mot gängkriminaliteten. För att ta folks oro på allvar vill en majoritet i riksdagen nu göra det olagligt att upprätta redan olagliga vägspärrar som polisen ändå inte tycks kunna hitta.

Känner vi oss verkligen tagna på allvar?

  • Annie Lööf
  • kriminalpolitik

Ledare