Kommentar

Tor Gasslander: Historiens tyngd plattar ut motståndet när S går med i Nato

Magdalena Andersson meddelar under en presskonferens på Sveavägen att Socialdemokraterna nu ska verka för ett Natointräde.

Stundens allvar gör tydligen interndemokratin helt överflödig.

Kommentar

Det är en historisk vecka igen. Det är det allt oftare, historien blir allt tätare. Högre densitet innebär större känsla av tyngd: allvaret är så tjockt att man inte kan andas. Minerna är så högstämda att inget går att ta på allvar.

Som när bloggaren Lars Wilderäng, som gått från att vara en man som skriker om ryssen i sin ensamhet, till att bli något slags expert på bara några veckor, ödesmättat vittnar om att han sett en grupp ryssar, som “utger sig för att vara fiskare” beställa femton hamburgare på en vägkrog.

Man väntas känna att detta är mycket allvarligt, även om det är oklart varför.

Somliga på vänsterkanten har velat återuppliva Naomi Kleins begrepp “chockdoktrinen” i samband med att den socialdemokratiska partiledningen i dag meddelade att de vill gå med i Nato.

Det är kanske inte så dumt: innan den chock som den ryska invasionen ändå utgjorde för stora delar av befolkningen – även om många nu säger sig ha förutspått den ryska invasionen redan under Ivan den förskräckliges tid – hade ett natomedlemskap inte kommit på fråga. Samtidigt bygger chockdoktrinens idé på att makthavare tar chansen att genomföra sådant som de länge har velat göra. Och socialdemokraterna har aldrig själva velat gå med i nato.

En bättre beskrivning av vad som pågår är att det handlar om valet, och en fråga som S absolut inte vill ha med sig dit. Om Nato blir en valfråga spås S tappa väljare till både höger – som vill ha ännu mer bomber – och vänster – som inte vill ha några bomber alls.

Så Socialdemokraternas ledning gör samma sak som de gjorde med kärnkraftsfrågan eller frågan om EU-inträde.De byter till den vinnande sidan och neutraliserar konflikten.

Nato blir ingen valfråga om vi redan har gått med.

Här hjälper det förstås om allvaret ligger tungt över landet. För socialdemokratiska medlemmar bestämde på kongressen så sent som i höstas att partiet inte skulle ta Sverige in i Nato.

Lojala socialdemokrater, det verkar vara de flesta, påpekar att det är därför det finns en partiledning: för att fatta de svåra besluten när det är bråttom. Frågan är snarare varför det finns en kongress.

  • NATO
  • Socialdemokraterna