Kommentar

Tor Gasslander : Hur länge sover Bolsonaro?

Tidigare och blivande president Lula da Silva firar på natten mot 31 oktober. Foto: AP Photo/Andre Penner

Seger för vänstern – då gick högerkandidaten och lade sig.

Kommentar

Lula vann. Den brasilianska vänstern är segerrusig, och omvärldens är åtminstone lättad. I det groteska galleri med högerledare som omvärlden fått nöjet att närstudera via sina medier de senaste decennierna har Jair Bolsonaro förtjänat en särskild plats. Kanske till och med ett eget rum. 

Han som förnekade att covid-19 ens fanns, och sedann nästan dog av sjukdomen. Han som vill se Amazonas brinna av vad som ibland verkar vara rent jävelskap. Han som gjort ”ståfräs” till sin inofficiella kampanjslogan. 

Och han som förlorade mot den snälla lilla farbrorn Lula, mannen många menar har trakasserats av rättsväsendet under Bolsonaros ledning. 

På söndagskvällen säkrade Lula en liten men stabil seger i presidentvalet. Bolsonaro lät kort därefter omvärlden veta att han inte tänkte svara på några frågor. Han skulle gå och lägga sig. 

Så lät det inte tidigare: Bolsonaro började i god tid innan valet anklaga Lula för valfusk och har lovat ”inbördeskrig” om ”kommunisten Lula” tar makten. Brasilianska tidningar har rapporterat om hur presidenten bygger allianser med kriminella gäng och hur han uppmanar sina politiska anhängare att beväpna sig. Valkampanjen har också varit särskilt brutal: hundratals tros ha skadats i politiskt motiverat våld. Flera har dött. 

På själva valdagen rapporterades om hur trafik- och reguljärpolis hindrade Lula-anhängare från att ta sig fram till vallokalerna.
Men Lula vann – och USA:s president Joe Biden var snabb med att gratulera honom till vinsten, jämte bland andra Justin Trudeau och Emmanuel Macron. Att USA tycks motarbeta en statskupp av en högerman i Sydamerika istället för tvärtom säger något om hur grotesk Bolsonaro verkligen ter sig. 

Det är ingen orimlig spekulation att Bidens egna erfarenheter med machohögerns oförmåga att hantera ett nederlag också spelar in. 

För stunden sover Bolsonaro. Frågan är vad som händer när han vaknar.