Ledare

Tor Gasslander: Morgan Johansson kan byta åsikt, men inte verklighet

Studier visar att språkinlärning inte går att snabba på med varken tvång eller belöning. Foto: Pontus Lundahl/TT.

Socialdemokraternas nya krav på språktester för invandrare har inget stöd i forskningen. Det har dock starkt stöd på borgerliga ledarsidor.

Ledare

Det är vid det här laget ett gammalt knep. Dåvarande Folkpartiets dåvarande partiledare Lars Leijonborg tyckte att det såg dystert ut i opinionen och bestämde sig för en chansning.

Förslaget om att bara de som klarade ett prov i svenska skulle kunna beviljas medborgarskap lanserades 2002 och kan enligt somliga bedömare ha vunnit partiet så mycket som sex procentenheter.

Men på den tiden såg resten av borgerligheten fortfarande invandring som ett sätt att fixa billig arbetskraft, och alltså som något bra. Både högern och vänstern rasade över Leijonborgs förslag. Morgan Johansson (S) kallade det ”en magnet för främlingsfientliga väljare”.

Nu vill Socialdemokraterna själva införa språktester som ett led i fullbordandet av ett fallet januariavtal.
– Jag har tänkt om, sade migrationsminister Morgan Johansson om förslaget i SVT:s 30 minuter för ett par veckor sedan.

Mer eller mindre högerextrema skribenter har naturligtvis haft mycket roligt åt detta. ”Det som var brunt då är klokskap i dag”, skriver Alice Teodorescu nöjt i Expressen.
Men det är inte alls klokskap. Verkligheten har inte förändrats, och detta är verkligheten: för en person som börjar lära sig ett nytt språk i vuxen ålder tar det i genomsnitt 15 år av studier och övning att bemästra det. Forskarna Malin Dahlström och Lillemor Malmbo visade i en undersökning 2019 att antalet SFI-timmar som erbjuds varierar kraftigt och på sina håll inte är fler än 180.

Det är inbyggt i regelverket att den SFI-studerande som inte gör tillräckliga framsteg ska skrivas ut från kursen. Sedan i april i år ryker försörjnings­stödet för den som inte deltar i SFI.

Att i strid med fakta låtsas tro att invandrare inte vill kunna svenska för att plocka politiska poäng är inte att uppdatera sin politik för att få den att stämma överens med verkligheten

Bara denna kedja av smäll på fingrarna kan antas vara helt ineffektiv. Varken ”morot eller piska” tycks ha någon som helst effekt på hur fort man lär sig ett språk, enligt forskaren Kenneth Hyltenstam, som sammanställt både sin egen och andras forskning på området i flera utgåvor av standardverket Svenska som andraspråk.
Det kommer inte att ändras av eller med ytterligare ett test.

Vad som däremot har ändrats är opinionens inställning till språktest. Så många som 70 procent av de svenska väljarna är i dag positivt inställda till förslag av denna typ, enligt Demoskop. Även i riksdagen finns numera en klar majoritet. Det gör inte förslaget mer lämpat att öka språkkunskaperna för nya svenskar, men det säger något om hur det ledande skiktet i socialdemokratin förhåller sig till sin ideologi. Arbetarepartiet är berett att företräda alla möjliga åsikter, bara de är populära.

I kommunerna Botkyrka och Göteborg har socialdemokratiska lokalpolitiker de senaste åren skjutit upp testballonger med krav på att anställda inom vissa välfärdsyrken måste genomgå ett språktest.
– Det är alldeles utmärkt att kommunerna går före i den här frågan, har utbildningsminster Anna Ekström sagt om det.

Tydligen har dessa kommuner varken problem med att invånare med svaga svenskkunskaper har svårt att hitta jobb, eller med att hitta personal inom till exempel vården.

Att anta att invandrare måste tvingas – i förlängningen med hot om utvisning – lära sig språket bygger på en uppfattning om att det som hindrar dem är ovilja. Det enda motstånd man kan avhjälpa med ett hot.

Detta är också verkligheten: att i strid med fakta låtsas tro att invandrare inte vill kunna svenska för att plocka politiska poäng är inte att uppdatera sin politik för att få den att stämma överens med verkligheten. Det är att uppdatera sin politik för att få den att stämma överens med främlingsfientligheten. Den är förvisso en realitet, men den är inte verklighet i bestämd form.

S-föreningen Ystads arbetarekommun har fattat vad det handlar om. Inför kongressen i november har föreningen skrivit ett svar till partiledningens förslag om språktester. Där sammanfattar de både det ganska ensidiga forskningsläget (språktester hjälper inte inlärning eller integration) och den ganska skakiga bakgrunden: ”Socialdemokraterna måste besinna sig och i var fall betänka vad forskningen visar. Allt annat är populism.”

  • invandrare
  • Språktest

Ledare