Inrikes

Tortyrhotade Znar Bozkurt släpps ur förvaret

Före detta HDP-medlemmen riskerar tortyr om han återvänder till Turkiet. Nu har han släppts ur migrationsverkets förvar. 

Inrikes

På onsdagsförmiddagen släpptes den utvisningshotade Znar Bozkurt ur förvaret, där han suttit i väntan på att utvisas till Turkiet. Enligt hans jurist Miran Kakaee har Migrationsverket beslutat att han inte kan utvisas för närvarande, och att det därför inte heller finns skäl att hålla honom inlåst. 

– Det är ett ganska kort beslut och säger egentligen bara att det inte längre är sannolikt att han kommer att utvisas, säger Miran Kakaee till Flamman.

– De har troligen insett att om han utvisas så väntar tortyr och därför bestämt att det inte går. Jag väntar på ett sånt beslut och skulle tro att det kommer ganska snart. 

Skulle det kunna finnas andra skäl att det inte går att utvisa honom just nu. Rent praktiska problem till exempel?

– I teorin skulle det kunna vara så. Men jag vet inte vad det skulle vara i så fall.

Enligt Miran Kakaee är Znar Bozkurt på onsdagsförmiddagen redan ute ur förvaret och på väg hemåt. Framtiden är på lite längre sikt dock fortfarande oklar.

– Antingen gör man bedömningen att han förtjänar flyktingstatus och då får han ett tidsbegränsat uppehållstillstånd på tre år. Men det finns också ett yttrande från SÄPO som spökar i bakgrunden, där man pekar ut honom som ett säkerhetshot. Då kan det bli så att han får tillfälligt uppehållstillstånd på ett år på grund av så kallat praktiskt verkställighetshinder , säger Miran Kakaee. 

Migrationsverket har tidigare gett Znar Bozkurt avslag på hans asylansökan, trots att han som homosexuell kurd och tidigare medlem i det kurdiska partiet HDP skulle kunna utsättas för förföljelser om han återvänder till Turkiet. I slutet på augusti beslutade Migrationsverket att Znars fall skulle omprövas. 

    Inrikes