Kultur

Fylkingen

Trevlig centerpartism dödade Stockholms kulturliv

Ahmed på Fifth edition festival for other music på Fylkingen i augusti i år. Foto: Guy Bolongaro.

De senaste åren har Stockholm alltmer börjat likna en kulturell öken, och anrika ställen som Kägelbanan, Debaser och frizoner för såväl hbtqi-personer som konstnärsateljéer har tvingats maka på sig eller stänga ner. En viktig orsak är stadens inverterade kulturpolitik.

Kultur

Som så många centerpartister är Jonas Naddebo (C) en trevlig typ med gott hjärta. Dessvärre räcker inte det för att bygga ett gott samhälle eller att skapa en värdig jordmån för ett seriöst kulturliv. I en stad där politiker ihop med näringslivet bestämt sig för att dopa fastighetspriser och gynna dem med mest pengar, hjälper det inte att tala sig varm för ett rikt musikliv i Stockholm och bemöta vräkningar av kulturverksamhet som stör med klädsam upprördhet i lokaltidningen.

När vi nu går in i recession kostar goda råd skjortan och fastighetsbolag hetsas att välkomna nya, kräsna hyresgäster fylla ut de dyrbara kvadratmetrarna: så sent som i förra veckan spikade ett kopieringsmaskinföretag upp sina skyltar på Gunnar Asplunds guldgula biblioteksfasad vid Odenplan. Detta är förstås inget nytt fenomen, men när nyheten att den legendariska kulturinstitutionen Fylkingen vräks dimper ned i veckan är det som om något på riktigt går sönder. Detta är ett mord på Stockholms stolta moderna historia.

Fylkingens program från 1960- och 70-talen är fyllda med framföranden av och med det internationella avantgardet; John Cage, David Tudor, Iannis Xenakis, Pierre Boulez, Morton Subotnick, Ravi Shankar, Terry Riley, Karlheinz Stockhausen, Nam June Paik, Henri Chopin, och La Monte Young i enastående samklang med tunga svenskar som poeten Åke Hodell, konstnären Öyvind Fahlström och scenkonstnärer som Margareta Åsberg, Yvonne Rainer, Merce Cunningham, Antonin Artaud och Carolee Schneemann.

Här föddes vår tids klanger och soundtrack. I februari i år fick föreningen Fylkingen ett kontraktsförslag där det stod att de inte fick ägna sig åt ”ljudalstrande verksamhet” dagtid, med undantag för kort soundcheck. Fylkingen kopplade in både förhandlare och jurist med förhoppningen att hitta en lösning. Bland annat för att man bedriver verksamhet för skolor på just dagtid.

Skolan ifråga är Bernadottegymnasiet. Marknadsskolan har nämligen skapat trenden att hysa in elever i byggnader som inte är avsedda för just undervisning. Men för hyresvärdar är det tack vare skolpengssystemet en trygg och fet inkomst. Grattis! Samma system verkar dubbelt dödande. Vila i frid, Stockholms kulturliv.

    Kultur